Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte život v Rudém moři

Prozkoumejte Rudé moře

Prozkoumejte Rudé moře

Pokud se chystáte na dovolenou k moři, nezapomeňte se krom běžných informací o destinaci zaměřit také na to, v jakém moři budete po celou dobu vašeho pobytu relaxovat. Je totiž možné, že pak budete využívat možnosti, o kterých byste se bez pečlivého průzkumu ani nedozvěděli. A při průzkumu můžete začít třeba Rudým mořem.

Zrovna u tohoto moře by byla velká škoda nechat si ujít byť jen jedinou z možností, které nabízí. Díky velkému množství korálových útesů jde o oblíbené místo pro potápění a šnorchlování, navíc v korálech nachází domov více než 1 200 různých druhů ryb, z nichž některé se nevyskytují nikde jinde na světě. Některá zvířata bychom vzhledově přiřadili spíš k Austrálii, proto je až s podivem, že se nachází tak blízko Evropy, v nejseverněji položeném korálovém moři na světě. Právem tedy toto moře láká každý rok tisíce turistů.

Rudé moře

Rudé moře

Dopravní uzel

Rudé moře leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, najdeme v něm však i mnoho samostatných ostrůvků a souostroví. Suezský průplav pak zvyšuje jeho důležitost, spojuje Středozemní moře a Indický oceán, což je především pro obchodování klíčové již desítky let.

3x NEJ pro Rudé moře

I bez tohoto průplavu je však mnoho skutečností, kterými se toto moře může pochlubit – rozloha 438 000 kilometrů čtverečních, maximální hloubka 3 093 metrů  a přes 800 kilometrů korálů jen v Egyptě. Mimo tato úctyhodná čísla patří Rudé moře mezi nejčistší (sedimenty ze dna nestoupají), nejslanější (někde dosahuje slanost až na úroveň 42 promile, tedy 42 gramů soli na 1 litr vody) a nejteplejší (nemá totiž žádný sladkovodní přítok) moře světa.

Život v Rudém moři

Život v Rudém moři

Proč se Rudé moře jmenuje rudé?

Název tohoto moře byl odvozen od zbarvení sinic. Konkrétně se jedná o sinice Trichodesminum erythraeum, které se zbarví do červena vždy v období rozmnožování. Tyto sinice se nejčastěji uchycují na podmořských pastvinách plných mořské trávy a vytváří tak zajímavé rudé obrazce.

Dugong spásající mořskou trávu

Dugong spásající mořskou trávu

Pod vodou vás však okouzlí mnohem více, než jen sinice v trávě. U korálů je skvěle vidět fungování potravního řetězce – nejmenší ryby všech barev plavou často v hejnech a utíkají před většími lovci, jako jsou například Murény. I na ty zde však číhá mnoho predátorů, mezi nejčastější patří Barakudy nebo i žraloci. Často zde samozřejmě narazíme i na mírumilovnější tvory, kterými jsou delfíni nebo různé druhy želv. Pro většinu ryb jsou korály stálým domovem, ve kterých naleznou zázemí a dostatek potravy, občas sem však zavítá až 40 různých druhů žraloků z otevřeného moře.

Setkání s želvou v Rudém moři

Setkání s želvou v Rudém moři

Korály jsou opravdovým pokladem tohoto podmořského světa, proto je třeba o ně s úctou pečovat. Chování pod vodou má tedy jasně stanovená pravidla a čím více turistů je dodržuje, tím lépe to pod hladinou pak vypadá. Na korálové útesy není povoleno sahat a už vůbec není vhodné je ulamovat. Neberte raději ani nic ze dna a nekrmte ryby, v moři mají všeho dostatek. Pokud daná pravidla porušíte, nejen že tím narušíte tento dechberoucí podmořský úkaz, zároveň si můžete zadělat na pořádné problémy – při letištní kontrole jsou nalezené kousky korálů v zavazadlech přísně trestány a z dovolené se tak vrátíte například s pěknou pokutou. I přes tuto hrozbu jsou především korály u pobřeží často ničeny, pokud tedy chcete vidět útesy v nedotčeném stavu, doporučuje se vycestovat na otevřené moře.

Plavání mezi korály je úžasným zážitkem

Plavání mezi korály je úžasným zážitkem

Mějte se na pozoru

Přestože vás budou podmořští obyvatelé svádět k dobrodružství, natáčení a obdivování, nezapomínejte na to, že jste pořád v moři – na cizím území plném predátorů. I při prozkoumávání mořského dna a potopených vraků tedy myslete na své vlastní bezpečí. Nejvíce viditelným rizikem jsou žraloci. Konkrétně žralok tygří nebo útesový šedý žralok vás může škaredě pokousat. 

Útesový šedý žralok

Útesový šedý žralok

Ne všichni útočníci jsou však tak zjevní. Ropušnice například zraňuje svými ostny, které jsou napuštěny jeden tak silným, že do deseti minut je bolest v ráně nesnesitelná a může to vést až k utonutí zraněného. Tato malá a celkem i vtipně vypadající rybka je o to nebezpečnější, jelikož se umí skvěle maskovat a dokonale splynout s okolím. Elektrický rejnok vás pak může svým nečekaným výbojem nepříjemně překvapit. Rána to není nijak velká ale i samotné leknutí již způsobilo tragický konec nejednoho potápěče.

Ropušnice

Ropušnice

Zábava ve vodě i na souši

Egyptská pobřeží jsou nejnavštěvovanější lokalitou pokud jde o potápění. Většina takovýchto míst je tak vyhlášená, že zde potkáte zkušeného potápěče i úplného začátečníka, pro všechny je tu místo. V Egyptě jsou potápěčské kurzy velmi vyhledávané a momentálně se i jejich cena drží na přijatelné úrovni – za jeden dvoudenní kurz zaplatíte v přepočtu necelých 5 000 korun a to mnohdy i s výkladem v češtině. Krom kurzů zde seženete také potápěčskou výbavu, pokud však plánujete prozkoumávat mořský svět po celou dobu vaší dovolené, potápěčské příslušenství si nakupte ještě před odjezdem na dovolenou – denní půjčovné je 120 korun, takže při desetidenním pobytu by se vám to mohla pěkně prodražit. Co naopak můžete nechat doma jsou brožurky o zdejším podvodním světě. Příručky o rybách zde naleznete opravdu na každém roku. Za 60 korun tak můžete mít přehled o tom, jaké živočichy pod vodou potkáte.

Potápěčské kurzy v Rudém moři

Potápěčské kurzy v Rudém moři

Vyhlášeným místem pro potápění je pak Hurghada, která je zároveň centrem cestovního ruchu. Skvěle se však zabavíte i mimo mořský svět - například v národním parku v Sharm El Sheiku, na nákupech v Káhiře, při plavbě po Nilu, při hraní golfu, nebo jen tak při poznávání místních památek. Zájezdy do Egypta jsou v dnešních dnech velmi levné a většina hotelů je zde opravdu na vysoké úrovni a to opravdu se vším všudy. Vzhledem k nedávným incidentům s teroristy po celém světě zde byla zavedena nová bezpečnostní opatření, takže se nemusíte obávat ani takovýchto rizik. Obezřetní buďte při konzumaci zdejší vody, kterou většina turistů nepřijímá příliš dobře. Předcházet se tomu dá balenou vodou, která je v rámci all inclusive neustále doplňována. Nejteplejším měsícem je srpen, kdy se teplota pohybuje až okolo 37 stupňů, mimo tyto měsíce je zde průměrně příjemných 24 stupňů, vhodné je tedy cestovat prakticky kdykoli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín