Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte Španělsko

Máte rádi skvělé jídlo bohaté na mořské plody, zeleninu a ovoce s kapkou olivového oleje? Nebo jste požitkářem dobrých vín všeho druhu? Dovolená není jen o ležení na pláži, ale i poznávání kultury a zvyklostí dané země. V poslední době se rozmáhá tzv. gastroturistika, také gastronomický cestovní ruch, jenž je založen na konzumaci a poznávání vybraných pokrmů či nápojů typických pro danou zemi.

Podle některých statistik je španělská kuchyně dokonce vyhlášenější než francouzská či italská. Obecně ale lze říct, že patří mezi nejlepší kuchyně světa společně s thajskou, mexickou, indickou či například řeckou.

Typická španělská jídla

Do španělské kuchyně hodně zasahuje vliv Arabů, kteří ve středověku Pyrenejský poloostrov obývali, a to díky koření, zejména šafránu a římského kmínu. Stravování se v oblastech Španělska liší, nicméně v základu je vše podobné.

V každé zemi na světě začíná den snídaní, proto jí začnu i já. Typickým jídlem, které si Španělé ráno vychutnávají jsou churros. Tuto pochutina lze přirovnat ke koblihám, respektive jejich přípravě. Základními surovinami jsou mouka, máslo a cukr, ze kterých zpracujeme těsto a na závěr smažíme. Churros má tvar podélného valcovitého tvaru s rýžkami. Nejčastěji je podáváno s horkou čokoládou či marmeládou, do které si „tyčinky“ namáčíte. Osobně sice tuto smaženou pochoutku nevyhledávám, ale vždy aspoň jednou za pobyt zajdu na tuto typickou snídani. Poněkud jednodušší je entra de tomate – pečená bageta potřená rozmixovaným rajčetem, solí a olivovým olejem.

Churros

Churros © Pavla Nechvátalová

Po snídani odpoledne (cca kolem 14 hodiny) následuje oběd, a pokud nebyl oběd vydatný, doženou to na večeři (po 21. hodině).

Oběd je podávaný jako tříchodový:

  1. polévka či salát
  2. hlavní jídlo
  3. ovoce, zmrzlina, jogurt nebo sladký dezert

Ovoce jako dezert

Ovoce jako dezert © Pavla Nechvátalová

Typická pro Španělsko je studená polévka gazpacho pocházející z Andalusie. Gazpacho má hustou konzistenci a jejím základem jsou rajčata, cibule,  paprika, česnek, olivový olej a někdy i brambory. Tyto ingredience jsou pečlivě rozmixované a nejčastěji je polévka podávána s bagetou. Na toto jídlo se vždy velice těším, v horkých dnech je studená polévka osvěžující a ráda si ji vařím i doma.

Polévka gazpacho

Polévka gazpacho

Opravdu nejtradičnějším jídlem je ve Španělsku paella, která pochází z Valencie . Mnozí toto jídlo popisují jako „co dům dal“. Jedná se o pokrm z rýže (na šafránu), masa, směsi koření a zeleniny. Paellu umějí udělat na několik způsobů a to například s mořskými plody, rybami, jehněčím, vepřovým či kuřecím masem, takže Vaše jazykové buňky budou jen jásat.

Paella

Paella

Pokud přejdeme ke španělským lahůdkám, určitě se musím zmínit o šunce (jamón). Ta se vyrábí z vepřové kýty a ve finále se podobá sušenému masu. Na začátku procesu se nakládá do  mořské soli a po několika dnech se zavěsí, aby vyzrála. Zrání trvá několik měsíců až tři roky. Jamón zakoupíte standardně v supermarketech nebo ve specializovaných obchodech. Nicméně v kufru byste potřebovali opravdu hodně místa, pokud byste si ji chtěli přivézt do České republiky, jedná se o celou vepřovou nohu.

Jamón

Jamón

Mezi menší pochoutky patří proslavené tapas nebo-li jednohubky, podávané k jídlu a pití. Některé restaurace již mají tapas v ceně objednaného drinku a prostě je při objednání dostanete zdarma. Podávají se teplé i studené a výběr je bohatý – sušená šunka, olivy, sýr, mořské plody, plněné papriky,..

Další delikatesou je sobrasada, která je spojována nejvíce s Baleárskými ostrovy. Jedná se o paprikovou klobásu z vepřového. Zvláštností je, že klobásu nekrájíte na kolečka, ale mažete rovnou na chleba (něco jako paštika).

Sobrasada

Sobrasada

Nakonec ještě z jídla zmíním tortilla de patata – bramborová omeleta. Na její přípravu potřebujete pouze cibuli, brambory, vejce a sůl. Podává se studená a i když je nazývána omeletou, její výška může být 3-5 cm. Jistě stojí za zkoušku ji ochutnat, každý už se podle sebe rozhodne, jestli ho chuť zaujme a bude si ji připravovat i doma.

Na závěr zbývají španělské nápoje. Nejznámější je sangria. Jedná se o ovocný lehce alkoholický nápoj vyráběný z červeného vína, ovocné drti, sladidla a malého množství brandy. Dále také můžete ochutnat tinto de verano, které je sangrii velice podobné. Jedná se o směs vína a citronového nápoje, já osobně jsem jej pila i s pomerančovou Fantou a mohu jen doporučit.

Sangria

Sangria

Malá rada nakonec: pokud půjdete ve Španělsku na jídlo s místními obyvateli, určitě nevstávejte po jídle hned od stolu. Nastává totiž čas na „pokec“ s ostatními - sobremesa.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín