Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odleťte v listopadu do teplých krajin

Listopad v exotice

Listopad v exotice Shutterstock

Závidíte tažným ptákům, že už odlétli do teplých krajin? Vezměte si z nich příklad a na palubě okřídleného stroje uleťte za hranice všedních dnů. Přinášíme vám inspiraci na destinace, kde vás i v listopadu bude hladit slunce po tváři, vlasy vám bude čechrat mořský vánek, prohřejete si kosti v léčivých pramenech, vaše chuťové pohárky se budou tetelit blahem a vy naberete svěží vítr do plachet!

Spojené arabské emiráty

Dovolená v SAE

Dovolená v SAE Shutterstock

Jestli existuje pohádková říše protkaná zázraky, o které vyprávěla Šeherezáda, tak jsou jí právě Spojené arabské emiráty. Moderní mrakodrapy zde kontrastují s atmosférou orientálních tržnic, nejnovější technologie a adrenalinové zážitky se mísí s poklidným životem beduínů v poušti, bujarý noční život je protikladem pokorného ticha v mešitách, nejluxusnějším restauracím světa zase sekundují tradiční pouliční stánky a bistra. Emiráty jsou díky obrovským zásobám ropy jednou z nejbohatších zemí světa a libují si v mnoha prvenstvích. Těšit se můžete na opulentní budovy, ze kterých vás bude přecházet zrak, zábavní parky, luxusní rozlehlá nákupní centra a bílé pláže se špičkovým servisem. Navíc je tu celoročně slunečné počasí, které zaručeně potěší všechny zimou ztrápené cestovatele.

Dovolená v SAE 

Kapverdské ostrovy

Plaza Tarrafal, Santiago, Kapverdy

Plaza Tarrafal, Santiago, Kapverdy Shutterstock

Chcete si užít exotiku a nestrávit celý den v letadle?  Pak pro vás jsou Kapverdy jako dělané. Ostrovy věčného slunce, leží v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky. Pestrý podmořský svět ukrývá korálové útesy, barevné rybky, rejnoky, tuňáky, mečouny nebo menší neškodné žraloky. Chcete pozorovat velryby či být na dosah hnízdícím karetám obrovským? Ani to není na tomto souostroví nemožné. Svět nad hladinou tu vyniká zdánlivě nekonečnými plážemi, které vybízí k odpočinku či surfování, i kulturou plnou úsměvů a hudby. Ta vám bude v uších znít ještě dlouho po návratu domů. Obdivovat tu můžete mohutné písečné duny, kávové plantáže, sopečné krátery, louky porostlé kvítím i rozvlnit boky v některém z mnoha barů. Na Kapverdách si zkrátka každý najde to své!

Zájezdy na Kapverdy 

Madeira

Pobřeží na Madeiře

Pobřeží na Madeiře Shutterstock

Ti, kteří nechtějí strávit dovolenou jen na lehátku na pláži, rozhodně neprohloupí, když dají šanci Madeiře. Rodiště jednoho z nejznámějších fotbalistů světa, Cristinana Ronalda, si vás omotá okolo prstu hlavně obrovskou dávkou svěžesti a zeleně. Proč se místu přezdívá ostrov věčného jara nebo rozkvetlý ostrov, pochopíte záhy po příletu. Madeira je v podstatě jedna velká rozkvetlá louka, které sekundují horské masivy, zelená údolí, vavřínové lesy, romantické vesničky, lávová jezírka i divoké pobřeží. Hlavní město Funchal, kterému mnozí říkají malý Lisabon, vás přivítá strmými uličkami v historickém centru, fantastickou gastronomií i botanickými zahradami prošpikovanými tropickou květenou. Rozhodně tu navštivte slavnou Rua de Santa Maria, ulici, v níž dveře jednotlivých domů ozdobili svými malbami místní umělci a stala se tak v podstatě galerií pod širým nebem.

Dovolená na Madeiře

Thajsko

Krabi, Thajsko

Krabi, Thajsko Shutterstock

Oblíbená destinace v jihovýchodní Asii má miliony fanoušků po celém světě. Důvody jsou zřejmé už ve chvíli, kdy okusíte pár chodů z místní gastronomie. Ta je úplně stejným fenoménem, jako thajské masáže, jejichž absolvování by mělo být de facto povinnou součástí vašeho dovolenkového itineráře. Žně tu budou mít plážoví povaleči, v jejichž hledáčku se nejčastěji objevuje provincie Krabi. Z nádherných dlouhých pláží s jemným pískem se vám zatají dech, ale za prozkoumání stojí i desítky malých romantických ostrůvků. Není nad to si půjčit kajak, jen tak plout, kochat se vápencovými skalami, mangrovníky a sem tam se osvěžit v průzračném moři. Milujete architekturu, klid a jste spirituálně založení? Pak vaše srdce zaplesá při návštěvě všudypřítomných buddhistických chrámů. Jejich velkolepou krásu dokreslují mniši v oranžových hábitech.

Zájezdy do Thajska

Omán

Hlavní město Maskat, Omán

Hlavní město Maskat, Omán Shutterstock

Neokoukaná orientální lokace, ležící v jihovýchodním cípu Arabského poloostrova, láká každoročně do svých útrob čím dál více cestovatelů. Nenajdete tu žádné mrakodrapy, ani obrovská nákupní centra, jako v sousedních Spojených arabských emirátech. Za to si tu však užijete záplavu tradiční arabské architektury a pohostinnost přátelských Ománců. V moderní orientální zemi můžete projet v džípu křížem krážem nekonečné pouště, vidět kadidlové plantáže, prozkoumat kamenné vesničky uprostřed horských hřebenů, ale i zelené oázy s vodopády a jezírky. Na pobřeží se rytmicky střídají strmá skaliska a dlouhé písečné pláže. Pod hladinou žijí delfíni, velryby i mořské želvy. K tomuto seznamu je nutné přičíst nádherné hotelové resorty se špičkovými službami a teploty vzduchu, které se přes den pohybují okolo 30° C. Podtrženo, sečteno, Omán je ztělesněním všeho, co čekáte od dokonalého dovolenkového restartu.

Dovolená v Ománu

Maďarské termální lázně

Termální lázně Hévíz, Maďarsko

Termální lázně Hévíz, Maďarsko Shutterstock

Umíte si představit, že si ráno dáte lahodnou snídani, zajdete si do wellness, na masáž, prohřejete si celé tělo v léčivé vodě a odpoledne budete korzovat po promenádě a degustovat to nejlepší z maďarské kuchyně? Pokud souhlasně přikyvujete, proměňte představy ve skutečnost a vyrazte za termálními prameny do země čardáše! Maďarsko je vyhlášenou mekkou lázeňství. Léčivé prameny, které tu tryskají ze země doslova na každém rohu dokáží vykurýrovat mnoho zdravotních neduhů. Kromě toho mají pozitivní účinek i na lidskou psychiku. Na své si tu přijdou páry, singles i rodiny s dětmi. Malí se vyřádí na skluzavkách i tobogánech, velcí zase ocení wellness procedury, příval nové energie a božský guláš.

Zájezdy do termálních lázní

31.10.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín