Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omamná chuť Turecka na vašem talíři

Oběd u moře

Oběd u moře Shutterstock

Pokud jste Turecko už někdy navštívili, dáte nám asi za pravdu, že kilometry krásných pláží, ruiny antických měst, autentická tržiště, horské masivy i pulsující metropole, jsou dostatečným důvodem k tomu, abyste se do této země zamilovali. Stejně snadno si vás omotá okolo prstu i zdejší jídlo. Plejáda chutí, která na vás čeká v místních bistrech, pouličních stáncích či restauracích, vás totiž nenechá na pochybách, že jste právě objevili ráj všech labužníků.

Země koření

Historie zdejší gastronomie je stejně rozmanitá, jako kulturní dědictví celé země. Vzhledem ke své geografické poloze asi nebude žádným překvapením, že se tu během staletí dokonale namixovala indická, arabská, řecká či balkánská kuchyně. Už po pár soustech vám bude jasné, že horkokrevní Turci se rozhodně nebojí koření, které se tady prodává rovnou v půlkilových baleních. Na jazyku vás nejčastěji pohladí koriandr, římský kmín, indická směs tandori nebo petržel. Kromě ryb, drůbežího, skopového a jehněčího masa, tu nedají dopustit ani na zeleninu na všechny způsoby. Mezi přílohami pak drtivě vítězí rýže a bílý chléb. Až budete trávit své volné dny pod horkým tureckým sluncem, zkuste toho ochutnat co nejvíc!

Dovolená v Turecku

Snídaně

Tradiční turecká snídaně

Tradiční turecká snídaně Shutterstock

Milovníci snídaní zbystřete! Pokud jste do dneška žili v domnění, že se tu ráno stoly po nánosem dobrot prohýbají jen v hotelových resortech, musíme vás vyvést z omylu. Turci první jídlo dne zbožňují a když mají volno, rádi se schází s rodinou a přáteli u opravdu královské snídaně. A co najdete na jejich talíří?

Vejce na všechny způsoby
Celosvětový snídaňový evergreen má svoje nezastupitelné místo i ve zdejší kuchyni. Turci nejvíce milují míchaná vajíčka, které připomínají naše lečo. Jídlu říkají Menemen a dávají do něj rajčata, papriku a cibuli. A pozor! Nikdy nejí vidličkou, ale máčí si ve směsi natrhaný chléb.

Kavurma
Směs dušeného, či pečeného skopového masa s notnou dávkou koření. Ano, čtete správně. Místní snídaně jsou opravdu syté, a tak se jí i pokrmy, které by se v našich luzích a hájích ujali spíše na obědovém menu.

Sigara böreği
Druh legendárního jídla, kterému u nás říkáme burek, má ve zdejší gastronomii své nezastupitelné místo. Snídaňová varianta smaženého a plněného listového těsta má válcovitý tvar a ukrývá v sobě lahodnou kombinaci balkánského sýra, brambor a petržele.

Malé talířky plné velkých dobrot
Různé druhy sýrů, místní tvrdý salám Sucuk, zelené a černé olivy, nakrájená zelenina, bramborový salát, smažené hranolky, sušené ovoce a oříšky, sezamová pasta Tahini, džemy a povidla. Sbíhají se vám sliny? Tak vyrazte do Turecka, tohle vše a mnohem více tu totiž můžete ochutnat hned na začátku dne!

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Čtěte také:

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Oběd

Kebab na jehle k obědu

Kebab na jehle k obědu Shutterstock

Když se mluví o typickém tureckém jídle, mnohým se asi vybaví stánky s rychlým občerstvením a maso otáčené na grilu, které má název Döner kebab. Křižovatka západních světů a orientu se však rozhodně pyšní větším množstvím gastronomických es v rukávu! A co tedy poobědvat, když se ocitnete v téhle krásou ověnčené zemi?

Mercimek
Místní sytá polévková královna. V podstatě jde o čočkovou polévku, ale s českou klasikou, ve které kromě luštěnin plave i párek, nemá nic společného. Pochází z jihovýchodní Anatolie a kromě červené čočky obsahuje také mrkev, brambory, cibuli a je dochucená rajčatovým protlakem, paprikou a mátou. Zajímavá kombinace chutí, která vás pohladí.

Legendární kebab
Pokrm, který prostě nejde vynechat. Základem tureckého národního jídla, které si získalo obrovskou základnu fanoušků po celém světě, je pečené, či grilované maso. Zpravidla skopové, hovězí a jehněčí. Ovšem nikdy ne vepřové, a to kvůli muslimské víře, která jeho konzumaci zakazuje. Ochutnejte kebab grilovaný na jehle s pita chlebem, jogurtem a zeleninou. Přesně tak totiž chutná to pravé Turecko.

Pilaf
Orientální jídlo typické pro celý Střední východ, které má širokou škálu variací. Co v něm však nikdy nesmí chybět je rýže, či bulgur, zelenina a maso. Vaří se při nízké teplotě a až se všechny chutě dokonale propojí, přidává se kardamon s hřebíčkem. Pro našince je to sice netypická kombinace, ale vězte, že chutná jako božská mana.

Katmer
Obědové hodování zakončíme dortem, který je vyroben z tenkého těsta nazývaného fylo. Další nezbytné ingredience jsou pistácie, máslo a turecký kaymak, což je sýr podobný mascarpone. Věřte nebo ne, ale olíznete si všech deset prstů!

Zájezdy do Turecka

Večeře

Turecké mezze

Turecké mezze Shutterstock

Jako všude jinde na světě, i tady patří jídlo mezi důležité spojovací prvky a je také příležitostí ke společenskému setkání. A co tedy lidé večeří v zemi plné žhavého slunce a temperamentu?

Mezze
Pokrm, který by se dal přirovnat ke španělským tapas. Jedná se o malé porcičky teplých i studených pokrmů, k nimž můžete vesele popíjet anýzový likér zvaný Raki. Mezi typické turecké mini předkrmy patří plněné mušle, grilovaná zelenina, nakládané olivy a nekonečná plejáda omáček a dipů. Vyzdvihněme ty nejznámější, jimiž jsou celosvětově proslulý hummus a pikantní Baba Ganoush z Tahini a lilků.

Köfte
Masové kuličky, kterým u nás říkáme kofty, vykouzlíte z mletého masa, rozdrobeného chleba, cibule a koření. Vychutnáte si je jak teplé, tak studené a rozhodně se neztratí ani v kombinaci s rýží a rajčatovou omáčkou. Kofty jsou univerzální, jednoduché a božské!

Dolma
V Turecku zaplesají i vegetariáni. Zeleninu jako lilek, papriku, či vinné listy naplníte pilafem bez masa, zapečete a na světě je pokrm, který zaručeně sníte do posledního zrníčka rýže.

Sűtlaç
Je v podstatě sladkým ztělesněním léku na dětská trápení. Oblíbený rýžový pudink nemůže chybět v žádné restauraci a často se vyrábí i doma. K jeho přípravě je potřeba notná dávka trpělivosti, protože se nejprve dlouze vaří a poté ještě zapéká v troubě, dokud jeho povrch nezčerná. Výsledek však stojí za to a místní maminky tvrdí, že Sűtlaç zaručeně zažene smutek a pláč každého dítěte.

30.06.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín