Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Dovolená na Egejské riviéře

Dovolená na Egejské riviéře Shutterstock

O tom, že Turecko má i jinou tvář, než tu s dlouhými písčitými plážemi, rozlehlými hotelovými resorty a rušnými promenádami se přesvědčíte na Egejské riviéře. Monumentální památky, uklidňující výhled na zelené kopce, moderní hotely i pláže omývané průzračně čistým Egejským mořem. Stačí si jen vybrat letovisko, díky němuž se vaše dovolená promění v nezapomenutelné dny plné slunce a úsměvů.  

Bodrum

Pláž Bodrum, Egejská riviéra

Pláž Bodrum, Egejská riviéra Shutterstock

Největší letovisko Egejské riviéry se pyšní nejen skvostným historickým centrem, jedním ze sedmi antických divů světa, velkým přístavem, ale také letištěm a dlouhým pobřežím. Antický Halikarnas si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Ať už se sem vydáte na výlet nebo se tu rozhodnete setrvat a dopřávat si příjemně kosmopolitní atmosféru každý den, rozhodně nebudete litovat. Kdy jindy se vám naskytne příležitost povečeřet s výhledem na barevně osvícené ruiny antického divadla, prohlédnout si beze spěchu nejstarší vrak lodi na světě a užít si pohodu na písčitých plážích, omývaných tyrkysově zbarveným Egejským mořem.

Zájezdy na Egejskou riviéru

Yalikavak

Yalikavak, Egejská riviéra

Yalikavak, Egejská riviéra Shutterstock

Skvostné historické památky Bodrumu budete mít, díky skvěle fungující místní dopravě, co by kamenem dohodil i v letovisku Yalikavak. Malebné pobřeží s nádhernými písčito-oblázkovými plážemi není ani v hlavní sezóně přeplněné a vy se tak můžete rozhodnout, zda si užijete špetku adrenalinu při vodních sportech, pokocháte se pohledem na přepychové jachty kotvící v místním přístavu nebo si sbalíte piknikový koš a dopřejete si ničím nerušenou relaxaci.

Poznejte Egejskou riviéru: Svěží tvář Turecka, kterou si zamilujete

Čtěte také:

Poznejte Egejskou riviéru: Svěží tvář Turecka, kterou si zamilujete

Marmaris

Marmaris, Turecko

Marmaris, Turecko Shutterstock

Magické kouzlo starého města s úzkými kamennými uličkami, náměstí s velkolepou fontánou, silueta hradu, široká zátoka, lemovaná zlatavými plážemi s kýčovitě krásným panoramatem pohoří Taurus v pozadí. V místě jako stvořeném pro romantické procházky možná budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale v příjemném stínu piniových hájů brzy pochopíte, proč je Marmaris jedním z nejpopulárnějších letovisek Egejské riviéry.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

Ortakent

Ortakent, Turecko

Ortakent, Turecko Shutterstock

Strategická poloha, jen 7 kilometrů od centra historického Bodrumu, ale i rozlehlé písčité pláže, golfové hřiště, velké nákupní centrum a moderní aquapark. Ortakent je zkrátka ideálním místem pro rodinnou dovolenou, jen je třeba mít na paměti, že pobřeží se tu na některých místech svažuje strmě do hloubky. Nevšední pohled se vám naskytne, zavítáte-li na pláž Bagla Beach. Kromě pestré nabídky drinků v plážových barech a množství vodních sportů vás tu potěší i pohled na roztomilé koráby pouště. Členité pobřeží viděné z výšky velbloudích hrbů bude zaručeně patřit ke zlatým hřebům vaší dovolené.

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Turgutreis

Turgutreis, Egejská riviéra

Turgutreis, Egejská riviéra Shutterstock

Máte náročné povolání a na dovolené toužíte především po odpočinku? Pak upřete svou pozornost na letovisko, jež nese jméno významného admirála z 15. století. Vyhlášené trhy s tím nejčerstvějším ovocem a zeleninou, příjemně uvolněná atmosféra, podmanivá krajina i živý přístav jsou jen malým zlomkem krás, jimiž vás překvapí druhé největší letovisko Egejské riviéry. Díky příjemně vlahému větříku, vanoucímu od moře, si můžete vyjít na procházku kopcovitou krajinou, lemovanou citrusovými háji, najít si své malé království na 5 kilometrů dlouhé písčité pláži nebo se nalodit na palubu některé z výletních lodí a navštívit oblíbené řecké ostrovy Kos či Kalymnos. Samozřejmostí jsou četná střediska vodních sportů, z nichž se největší oblibě těší potápění. Pod hladinou moře tu můžete spatřit nejen hejna pestrobarevných rybek či mořské želvy, ale i potopené vraky lodí.

Dovolená v Turecku

Kusadasi

Kusadasi, Turecko

Kusadasi, Turecko Shutterstock

Moře zábavy, vyhlášené restaurace, noční kluby a zábava až do ranních hodin. Na dovolené v Kusadasi nuda zaručeně nehrozí. Krásná příroda a strmé útesy nadchnou vyznavače cyklistiky, adrenalinových sportů i turistiky. V průzračně čistých mořských hlubinách čekají na odvážné potápěče vraky lodí i letadel. Se soumrakem se ulice města promění v nekončící párty. Bary a noční kluby lákají na příval kvalitní hudby a zábavy. Za poznáváním můžete vyrazit do nedalekého Efesu, pohádkově krásného Artemidina chrámu či bájné Jeskyně sedmispáčů.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Fethyie

Pláž Ölüdeniz, Fethiye

Pláž Ölüdeniz, Fethiye Shutterstock

Příjemné malé městečko s přístavem, příjemně autentickou atmosférou i bohatou porcí historických památek. Právě tady vznikla legenda o bohu Apollonovi, jež se pro lásku své vyvolené přeměnil v psíka. Legendární jsou i zdejší písčité pláže. Nedaleká pláž Ölüdeniz je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Malou část své dovolené nezapomeňte věnovat poznávání. Přímo v letovisku je k vidění celá řada památek. V kopcích nad městem se nacházejí lýkijské skalní hroby a v samotném centru si můžete zahrát s osudem ve starodávné věštírně.

Objevujte s námi Turecko

Icmeler 

Icmeler, Turecko

Icmeler, Turecko Shutterstock

Univerzální, tak by se dalo jedním slovem specifikovat letovisko Icmeler. Máte chuť na horskou turistiku, poklidnou rodinnou dovolenou, nákupy, vodní sporty, a především koupání na písčitých i oblázkových plážích, oceněných modrou vlajkou, udělovanou za čistotu a kvalitní servis? Pak jste správně v Icmeleru. Tom pravém letovisku pro bezstarostnou dovolenou v každém věku. Nezáleží na tom, kolikrát už jste v životě pozorovali slunce zapadající za horizont. Nebeské divadlo na Egejské riviéře vám zaručeně dobije baterky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín