Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alanya: Představujeme perlu Turecké riviéry

Dovolená v Alanyi

Dovolená v Alanyi Shutterstock

Turecká Alanya představuje vysněnou prázdninovou destinaci, ve které objevíte kouzlo bezstarostné dovolené. Už během cesty k vašemu hotelu pochopíte, proč se právě tomuto městu přezdívá perla Turecké riviéry. Alanya vám představí Středozemní moře v celé jeho kráse, oslní vás leskem zlatavých pláží, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnými scenériemi a potěší jedinečností historických památek. Ve městě políbeném sluncem si užijete každý den naplno.

Kleopatřina pláž

Kleopatřina pláž, Alanya

Kleopatřina pláž, Alanya Shutterstock

Písečné pláže, kam až oko dohlédne a mezi nimi se skví klenot z nejvzácnějších – proslulá Kleopatřina pláž. Tento oslnivý úsek pobřeží prý věnoval jako svatební dar své milovné Kleopatře slavný vojevůdce Marcus Aurelius. Pro svou vyvolenou sem nechal navézt ten nejjemnější písek a o romantickou kulisu se postaraly blankytně modré vlny Středozemního moře i všudypřítomná zeleň. Dnes je tato 4 kilometry dlouhá písčitá pláž jednou z nejvyhledávanějších v Turecku a klidný koutek pro romantická vyznání byste tu hledali nejspíš marně. I přesto má tato pláž stále auru výjimečnosti. Můžete se spolehnout na moderní plážový servis, nepřebernou nabídku vodních sportů, množství barů, stánků s rychlým občerstvením i dokonalou čistotu. Královskou dovolenou si tu užijí i rodiny s malými dětmi, kterým bude vyhovovat nejen nekonečná záplava jemného písku, ale především pozvolný vstup do sluncem prohřátého moře.

Zájezdy do Alanye

Historické centrum

Alanya Teleferik

Alanya Teleferik Shutterstock

Jedním z nejsložitějších rozhodnutí, které budete muset učinit během vaší dovolené v Alanyi bude nejspíš vystižení toho správného okamžiku k opuštění pláže. Ač je pohled na nekonečnou mořskou hladinu dokonale hypnotizující, byla by škoda ochudit se o prohlídku historického centra města. Tomu na první pohled vévodí majestátní středověký hrad, který nechal ve 13. století vybudovat sultán Alaaddin Keykubat. Dnes tu můžete vidět úctyhodně zachovalé pozůstatky hradní mešity, byzantského kostela, majáku i 6 kilometrů dlouhých kamenných hradeb. Skutečným symbolem města, který je vyobrazený na bankovkách i městské vlajce, je 33 metrů vysoká Červená věž. Osmibokou stavbu z červených cihel, postavenou v roce 1226, najdete v městském přístavu. Troufnete-li si na zdolání všech 78 schodů, vedoucích na její cimbuří, naskytne se vám jedinečný výhled na staré město i přístav. Zatoužíte-li uprostřed rozpálených městských ulic po chvilce odpočinku, pak zamiřte do některého z pečlivě udržovaných parků. Ve stínu stromů se můžete kochat krásou tropických rostlin, dopřát si relaxaci u idylických jezírek s fontánkami nebo si užít piknik s výhledem na hrad i Kleopatřinu pláž. Ideálním dopravním prostředkem, který vám usnadní prohlídku nejzajímavějších míst ve městě, je turisty oblíbená lanovka Alanya Teleferik. Ta je už od roku 2017, kdy byla uvedena do provozu, jednou z největších turistických atrakcí ve městě. Slouží k přepravě turistů od Kleopatřiny pláže k hradu. Během pětiminutové jízdy si prohlédnete z ptačí perspektivy celý záliv, město Alanya i vzdálené vrcholky pohoří Taurus.

Nákupní maraton

Turecké suvenýry

Turecké suvenýry Shutterstock

Ať už patří nakupování k vašim oblíbeným kratochvílím, nebo dáváte přednost spíše nákupům na internetu, na tureckém bazaru zažijete nákupy v jejich nejživelnější podobě. Ve změti barev, vůní a zvuků si budete možná zprvu připadat trochu nesví, abyste po několika nesmělých minutách zcela propadli živelné atmosféře smlouvání. Největší a nejslavnější bazar se koná každý pátek nedaleko hlavního autobusového nádraží. Seženete tu dokonale vyzrálé ovoce, křupavou zeleninu, sladkosti, kožené výrobky, suvenýry i bohatě zdobené lampy, k nerozeznání podobné těm z pohádky o Aladinovi. Před návštěvou trhu se nezapomeňte zásobit dostatečným obnosem tureckých lir. Obchodníci od vás sice rádi přijmou i eura či dolary, ale s výhodným kurzem určitě nepočítejte. Dáváte-li přednost sofistikovanější formě nakupování, pak navštivte Alanyum – největší nákupní centrum v letovisku. Třípatrový obchodní dům nabízí množství obchodů, restaurací i zábavy pro děti i dospělé. Hlavní nákupní ulice s obchody světoznámých značek, restauracemi a bary nese jméno zakladatele a prvního prezidenta Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka.

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Čtěte také:

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Noc plná tance

Tanec u moře

Tanec u moře Shutterstock

Podobně jako většina populárních přímořských letovisek má i Alanya svou bujarou noční tvář. Noční kluby, bary a diskotéky otevírají své brány až po západu slunce. Své taneční kreace můžete předvést v trendy čtyřpatrovém nočním klubu Robin Hood nebo ve stylovém Havana Club Alanya, kde si kromě hudby a míchaných drinků vychutnáte i výhled na hrad a staré město. O poznání komornější atmosféra vládne v kavárně a baru Las Vegas, kam s oblibou chodí i místní mládež.

Alanya na talíři

Turecké speciality

Turecké speciality Shutterstock

Alanya vám ukáže svou přívětivou tvář nejen v ulicích a na plážích, ale také na talíři. Turecká kuchyně je proslulá svou rozmanitostí a na své si tu přijdou i ti nejvybíravější strávníci. Z čerstvé i grilované zeleniny, ryb, masa, oliv, luštěnin či rýže vám tu vykouzlí takové lahůdky, jako jsou kebab, masové kuličky kofte v kořeněné omáčce, mleté maso ve vinném listu dolmasi, čočková polévka nebo dětmi milované plněné papriky s rajskou omáčkou. V cukrárně si nenechte ujít tradiční baklavu nebo želé s pistáciemi lokum. Na nohy vás postaví silná turecká káva, jogurtový nápoj ayran nebo sladký nápoj salep, kterému jsou přisuzovány i silné afrodiziakální účinky.

Dovolená v Turecku

Sport a relax

Turecké lázně Hammam

Turecké lázně Hammam Shutterstock

Ani na dovolené v proslulém plážovém letovisku nemusíte zahálet. Jste-li sportovec tělem i duší, pak jsou vám k dispozici střediska vodních sportů, půjčovny kol i bruslí, venkovní i kryté posilovny, tenisové kurty, golfová hřiště, moře pro plavce i potápěče i pobřeží jako ta nejkrásnější běžecká dráha. Namožené svaly dostanete zpátky do formy ve vyhlášených tureckých lázních. Hammam je dokonalým zážitkem pro tělo i duši. Jedinečná masáž spojená s důkladným peelingem celého těla je tou pravou esencí Turecka, jejíž tradice sahají až do dob Osmanské říše. V příjemně uvolněné atmosféře si tu můžete naplánovat program na další prosluněné dny.

Omamná chuť Turecka na vašem talíři

Čtěte také:

Omamná chuť Turecka na vašem talíři

Výlet za dobrodružstvím

Vodopád  Manavgat, Turecko

Vodopád Manavgat, Turecko Shutterstock

Příběh vaší dovolené se nemusí odehrávat pouze v Alanyi. Jen několik minut jízdy od letoviska se nachází známý jeskynní komplex Damlatas. Mystická atmosféra podzemí si vás podmaní a příjemně vlhké klima uvnitř jeskyně má příznivé účinky na osoby s dýchacími obtížemi. Kdo by si nepřál zaplavat s delfíny? V Alanyi se váš sen může stát skutečností. Delfinárium Sealanya, situované na předměstí, je největší svého druhu v Turecku a po shlédnutí dynamické delfíní show si můžete dopřát jedinečný zážitek v podobě plavání s delfíny či lachtany. Jedním z míst, které byste si na dovolené v Alanyi neměli nechat ujít je čarokrásný vodopád, ležící 4 km městečka Manavgat. Řeka Manavgat pramení v pohoří Taurus a v jejích tyrkysově průzračných vodách se prohánějí hejna ryb i vodní želvy. Z pohodlí restaurace tu můžete pozorovat jedinečné přírodní divadlo, užívat si pobyt na čerstvém vzduchu a třeba se odhodlat i k projížďce na loďce.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín