Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omán – tak trochu jiná dovolená

Pevnost an-Nachal, Omán

Pevnost an-Nachal, Omán

Sultanát Omán je ideálním místem pro aktivní dovolenou. Na své si přijdou jak milovníci překrásných pláží s bílým pískem, vysoko tyčících se pohoří a nádherné přírody, tak i ti, jež upřednostňují poznávání zemí z hlediska zvyků místních obyvatel, tradic, historie, náboženství, kuchyně…. Je-li vám blízká arabská kultura, vydejte se za poznáním jedné z opravdových perel  východního cípu Arabského poloostrova.

Proč právě Omán?

Pro Čechy ne zcela typická dovolenková destinace nabízí vskutku jedinečné, nevšední a vzrušující zážitky. Omán je ideální lokalitou pro ty, kteří kromě koupání a opalování chtějí prožít svoji dovolenou aktivně, chtějí zemi co nejvíce poznat, ochutnat nové chutě, přičichnout k dennímu životu přátelských místních obyvatel, obdivovat jedinečnou architekturu a přírodní krásy. Navíc nelze opomenout fakt, že Omán je nejbezpečnější arabskou zemí s nejnižší kriminalitou.

Dovolená v Ománu - Zažij exotiku pouště

Moře

Čistota Arabského moře, jež Omán omývá, je pověstná. Tyrkysově modrá voda, jejíž teplota v letních měsících atakuje hranici 30°C, vybízí nejen ke skotačení ve vlnách, ale i k poznávání bohatého podmořského světa. Máte-li štěstí, můžete spatřit delfíny, želvy, ale i velryby. Překrásné běloskvoucí pláže ocení převážně milovníci slunění a procházek v horkem rozpáleném, jemném písku.

Pláž v Barr Al Jissah, Omán

Pláž v Barr Al Jissah, Omán

Příroda

Palmové háje, pohoří, kaňony s bujnou vegetací, jeskyně, zlatavě zbarvené pouště, panenské pláže, korálové útesy a další zajímavosti Ománu nenechají chladným žádného obdivovatele přírodních krás.

Grand Canyon

Pod nejvyšší horou Ománu Jebel Shams (cca 3000m n.m. – zdroje se různí), se rozprostírá kaňon Wadi Nakhur, který patří k nejnavštěvovanějším přírodním památkám v zemi. Tento 1000m hluboký kaňon, který je zároveň nejhlubším kaňonem na Středním východě, je nazýván „Grand Canyonem“ Arabského poloostrova. Podívat se přes jeho horní hranu chce skutečně odvahu. Odvážíte-li se však, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Nejlepší výhled je právě z nevyšší hory Ománu Jebel Shams. K návštěvě kaňonu se doporučuje zapůjčení auta, přičemž cesta začíná v městě Nizwa, které se pyšní mimo jiné krásnou, rozhlehlou pevností a tržištěm.

"Grand Canyon" Arabského poloostrova, Omán

Písečná poušť

Chcete se svézt na velbloudovi, provozovat sandboarding na písečných dunách či navštívit sídlo beduínů? Pouštní campy na turisticky oblíbené písečné poušti vám tyto zážitky umožní. Počítejte však, že za každý z nich zaplatíte nemalé peníze. Oproti tomu procházky vyprahlou pouští při východu či západu slunce, to je romantika na druhou, navíc zdarma. Záleží na každém z vás, zda dá přednost placené, organizované zábavě či tichým, romantickým toulkám jen ve dvou.

Poušť Rub al-Chálí, Omán

Poušť Rub al-Chálí, Omán

Hlavní město Maskat

Starobylé hlavní město Ománu Maskat (Muscat) je nejen významným přístavem, ale také vládním sídlem sultanátu. Srdce každého milovníka orientální architektury zajásá při pohledu na staré arabské domy v úzkých uličkách, tři nádherné vyřezávané brány, královský mramorový palác, mešity. Dominantou celého Maskatu jsou tři portugalské pevnosti, které jsou však veřejnosti nepřístupné, neboť slouží policii a armádě.

Nahlédnout do života místních můžete nejlépe při popíjení čaje nebo kávy v některé z restaurací, případně při návštěvě rybího, ovocného a zeleninového trhu nebo centrálního bazaru ve čtvrti Mutrah. Město Maskat je také výborným výchozím bodem pro výlety do okolí.

Mešita sultána Kábúse, Maskat, Omán

Mešita sultána Kábúse, Maskat, Omán

Gastronomie

Ománská kuchyně je svojí skladbou jednoduchá, její tajemství tkví v používání širokého spektra koření. Jelikož se jedná o arabskou zemi, na vepřové a hovězí maso si budete muset nějaký ten čas nechat zajít chuť. Základními surovinami pro přípravu jedinečných místních pokrmů jsou ryby, krevety, skopové a jehněčí maso, můžete tu však narazit i na maso kozí. Ať už se kořeněná nebo do marinád naložená masa připravují jakýmkoliv způsobem, výsledek je vždy vynikající. Jako přílohu dostanete nejčastěji rýži nebo místní chléb – placku z vody a mouky. K nejtypičtějším nápojům patří káva, čaj a také velbloudí mléko. Jelikož Arabům nedovoluje náboženství požívat alkohol, můžete si jej zakoupit pouze v hotelových restauracích a barech.

Praktické rady na cestu

  • Do Ománu musíte mít vyřízeno platné vízum, případně si je můžete vyřídit až při vstupu do země, a to na letišti za poplatek cca 25USD. Samozřejmostí je cestovní pas, jehož platnost je minimálně půl roku po vašem návratu do vlasti.
  • Časový posun oproti České republice je + 3 hodiny.
  • Pro cestu do Ománu se doporučuje očkování proti hepatitidě typu A i B, vhodná je i kontrola platnosti vašeho očkování proti tetanu. Žádná další očkování nejsou třeba.
  • Oficiálním jazykem je arabština, ve většině míst ale není problém domluvit se anglicky.
  • Měnou je ománský riál, 1OMR = cca 61.19Kč (přesné informace dle aktuálního kurzu); možností je také platba v USD či platba kartou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín