Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opalujte se na Výbornou

Během cesty letadlem přemýšlím, jestli jsem zabalila opravdu vše potřebné. Na prvním místě mého seznamu jsou kromě dokladů, ubytovacích poukazů a peněz i krémy na opalování. Po několika nepříjemných zkušenostech se spáleninami od slunce se staly nezbytným společníkem našich dovolených.

Postupem času, zejména po narození Nikol a Terky, jsem si dokonale nastudovala zásady zdravého opalování, nanášení opalovacích krémů, kožní fototypy či druhy UV filtrů. Slunce je pro děti nebezpečnější než pro dospělé a každé spálení zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Pojďte si společně se mnou zopakovat ty nejdůležitější zásady zdravého opalování.

1. Určete si správně svůj fototyp 

Prvním krokem ke správné ochraně pokožky by mělo být určení jejího fototypu, ten je dán intenzitou pigmentace a rozvrstvením melaninu v kůži. Naše kůže snese silné sluneční záření bez dobré ochrany jen 5–10 minut. Pokud jste modroocí blonďáci s bledou pokožkou posetou pihami, pak se řadíte do 2% skupiny obyvatel s fototypem 1 a přirozenou ochranou kůže jen 10–15 minut. Blond vlasy, zelené oči a mírně tmavší pleť, která na slunci nejprve zčervená a pak až zhnědne značí fototyp 2 a na slunci můžete pobýt bez spálení 15–20 minut. Evropané s tmavší pletí a hnědými vlasy se řadí do fototypu 3 a slunečním paprskům se mohou oddávat až 30 minut. Obyvatelé středomoří se snědou pletí a bezproblémovým opalováním jsou šťastnými majiteli fototypu 4 a pokožku mohou slunit celou hodinu. V zásadě platí, že vyšší UV filtr používáme u moře a v horách, přičemž je třeba myslet i na to, že intenzitu UV záření umocňuje písek, sníh i voda.

2. Vyberte si správný UV filtr

Opalovací krém bychom neměli vybírat jen podle obalu či vůně, ale především podle hodnoty ochranného filtru, který by měl chránit před UVA i UVB zářením. Zatímco paprsky UVA mohou vytvořit vrásky a pigmentové skvrny, UVB bývají příčinou spálení a vyrážek. Oba typy však mohou způsobit nádorové onemocnění kůže. Nejnovější vědecké průzkumy uvádějí, že je pokožka dokonale chráněna už při použití ochranného faktoru 20. Rozlišujeme mezi dvěma typy slunečních filtrů. Syntetické sluneční filtry obsažené v konvenčních krémech chrání naši pokožku pomocí chemických substancí. Po vstřebání do kůže pohlcují UV záření. Je nutné je nanášet nejméně 20 minut před odchodem na pláž. Pokud preferujete spíše přírodní kosmetiku, pak můžete zvolit produkty s minerálním filtrem, který funguje jako pomyslné zrcadlo a škodlivé paprsky odráží. Tyto přípravky jsou vhodné i pro velmi citlivou dětskou pokožku a působí ihned po nanesení.

3. Namažte si důkladně celé tělo

Důkladné rozetření krému je pro dokonalý ochranný účinek zásadní. Správná aplikace vyžaduje poměrně velké množství přípravku. Pokud jej nanesete málo, ochrana se stává automaticky méně účinnou. Speciální pozornost věnujte mateřským znaménkům, jizvám, dekoltu, ramenům, nártům, uším a zadní straně krku. V lékárně můžete sáhnout po přípravcích s rozličnou texturou i způsobem aplikace. Já upřednostňuji přípravky ve spreji, Petr má rád gelovou konzistenci a Nikol s Terkou chtějí hlavně co nejsladší vůni a pokud možno i třpytky. Nespolupracujícím dítkům můžete pořídit obleček s vysokým ochranným filtrem. Ušetří vám spoustu času a nervů a opravdu funguje.

4. Spálit se můžete i ve stínu

Nenechte se uchlácholit chladivým vánkem nebo zamračenou oblohou. Sluneční paprsky proniknou i skrze mraky. Ochranný nátěr obnovujte pravidelně po delším pobytu ve vodě či sportovní aktivitě. A to i v případě, že používáte voděodolný přípravek. Plážový písek, bíle natřené povrchy a hlavně vodní hladina odráží zpět část UV záření. Proto se u moře nebo u bazénu můžete spálit mnohem rychleji než jinde. Ani ve stínu neodkládejte sluneční brýle a pokrývku hlavy.

5. Vyhýbejte se slunci mezi 12. a 15. hodinou

Středomořské národy moc dobře vědí, proč dodržují siestu. Právě mezi polednem a třetí hodinou odpolední jsou sluneční paprsky nejintenzivnější a je lépe se jim vyhýbat.

6. Ošetřete pokožku po slunění

Sluncem namáhaná pokožka si zaslouží velkou dávku péče. Nezapomeňte si do kufru přibalit krém či pěnu s obsahem panthenolu nebo tolik oblíbený kokosový olej. Spálené kůži nejlépe ulevíte přiložením jogurtu nebo tvarohu.

Trochu té zdravé barvičky si společně s fůrou zážitků z dovolené určitě také přivezete. A především si ochráníte to nejcennější – vaše zdraví.

12.06.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín