Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrov Rodrigues - neobjevený ráj samotářů

Ostrov Rodrigues

Ostrov Rodrigues

Maličký ostrůvek, ležící uprostřed Indického oceánu je ideálním místem pro milovníky nedotčené přírody, klidu a romantiky. Nikde jinde jsem nezažila tak intenzivní pocit svobody, slaný vítr ve vlasech a hlavně tmu, která by se dala krájet.

Ostrov dostal své jméno podle portugalského mořeplavce Diega Rodrigueze, který se zde vylodil v roce 1528. Je součástí Mascarénského souostroví a od roku 1968 spadá pod republiku Mauricius. Součástí 18 kilometrů dlouhého ostrova je také 200 km lagun a 7 km nádherných korálových útesů. Celkem zde žije přibližně 40 000 obyvatel, zaměstnaných převážně v zemědělství, rybářství či cestovním ruchu. Úřední řečí je angličtina, ale domluvíte se také francouzsky. Na místních trzích však uslyšíte především libozvučnou kreolštinu. Klima na ostrově je teplejší a sušší než na Mauriciu. Ideálním obdobím pro návštěvu je léto, které zde trvá od listopadu do dubna. Denní teploty v rozmezí 27 - 34 ° C příjemně ochlazuje všudypřítomný větřík.

Užijte si pláže ostrova Rodrigues

Užijte si pláže ostrova Rodrigues

Největším bohatstvím ostrova je bezesporu nádherná krajina. Lidé zde žijí velmi skromně a v naprostém souladu s přírodou. Zvlněná krajina nezapře sopečný původ. Nejvyšším vrchol Mont Limon ční 395 metů nad hladinou moře. Postupem času se na ostrově vyvinulo jedinečné prostředí, které je domovem pro mnoho vzácných druhů rostlin či živočichů. Symbolem ostrova jsou bezesporu gigantické suchozemské želvy. Milovníci zvířat by neměli vynechat návštěvu přírodní rezervace Anse-Quitor, sídlící nedaleko letiště Sira Gaetana Duvala. Na 14 hektarech je k vidění původní lesní porost, obří suchozemské želvy, několik druhů gekonů a nespočet ptáků. Pobřežní skaliska jsou domovem velkých kolonií netopýrů. Zajímavým zpestřením pobytu může být návštěva některého ze sedmnácti okolních ostrůvků. Tím největším tahákem je ostrov IIe Aux Cocos, který se nachází 4 km od Rodrigues. Malý ostrůvek pokrytý z velké části kokosovými palmami nabízí nádherné pláže i jedinečné korálové útesy, které v některých místech ční nad mořskou hladinu. Hnízdí zde také rozsáhlá společenství mořských ptáků. Vstup na ostrov je povolen jen omezenému počtu osob a tak je iluze opuštěného ostrova takřka dokonalá.

Gigantické želvy - symbol ostrova Rodrigues

Gigantické želvy - symbol ostrova Rodrigues

Při toulkách hornatou krajinou narazíte na malebné vesničky s usměvavými domorodci, sušícími před svými domky na prádelních šňůrách chobotnice. Lidé jsou tady milí a velmi pohostinní. Domy i auta zůstávají odemčená i přes noc. Nekrade se tady. Pozvání na jídlo není žádnou výjimkou. Na talíři vám možná přistane slaný kozí sýr, polévka z čerstvých mořských plodů nebo kuřecí kari s rýží. Dokonalou romantiku dokreslují stáda ovcí a koz roztroušená podél cest.

Sušící se chobotnice, Rodrigues

Sušící se chobotnice, Rodrigues

Zasteskne-li se vám po civilizaci, můžete vyrazit na sobotní trh do hlavního města Port Mathurin. Na pultech stánků jsou zde vystaveny hromady super čerstvého ovoce, zeleniny, mořských plodů i ryb nejrůznějších barev a velikostí. Ochotní prodavači vás vybídnou k ochutnání a rádi si o svém zboží popovídají. Uličky města jsou lemované stylovými rybářskými restauracemi, kavárnami i obchůdky, kde koupíte vše od tygří masti až po rybářský prut. Zajímavým úkazem pro mě byla krásná mešita, postavená pro zdejší muslimskou menšinu. Drtivá většina místního obyvatelstva je katolického vyznání.

Sobotní trh v Port Mathurin

Sobotní trh v Port Mathurin

Jako Robinson si můžete připadat na osamělých plážičkách pokrytých jemným pískem (Anse Bouteille, Anse Philibert, Baile de I Est). Vstup do moře je velmi pozvolný a na většině pláži jej lemují kameny. Nečekejte úhledné řady hotelových lehátek. Místo slunečníku poslouží stín palmy nebo rozeklaná skaliska. Do plážového zavazadla nezapomeňte přibalit šnorchl a věřím, že se stejně jako já nebudete moci nabažit té barevné nádhery. Mezi nejoblíbenější potápěčské lokality patří Pointe Roche Noire, Pointe Palmsite či Pointe aux Cornes. Četná potápěčská centra zajišťují odbornou výuku i organizované ponory k vrakům lodí či korálovým útesům. Můžete tak pozorovat mořské želvy, barakudy, tuňáky, manty, mořské koníky, žraloky a stovky pestrobarevných korálových rybek. Jihovýchod ostrova si oblíbili kitesurfaři. Příznivý vítr zde vytváří ideální podmínky a tak zde můžete pozorovat krkolomné kousky těch nejlepších kitesurfařů z celého světa.

Podmořský život kolem ostrova Rodrigues

Podmořský život kolem ostrova Rodrigues

Pokud v sobě máte kus romantické duše a v dětství vás fascinovaly příběhy o opuštěných ostrovech, tak zkuste navštívit kouzelný Rodrigues. A nezapomeňte se podívat na noční oblohu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín