Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrov Wight, dějiště slavné regaty a sídlo královny Viktorie

Ostrov Wight

Ostrov Wight

Wight je nejen ostrov, ale zároveň i nemetropolitní hrabství u jižního pobřeží Anglie, jižně od největšího tamního přístavu Southamptonu. Proslul svými přírodními krásami a prázdninovými letovisky. Jeho krajina je rozmanitá. Dramatické pobřeží, slavný křídový hřbet, útesy a mořská skaliska mu dodávají na atraktivitě a romantičnosti. Wight patří k významným evropským nalezištím dinosauřích fosilií. Nedávno zde bylo založeno muzeum pro tyto unikátní objevy.

Newport, hlavní město ostrova Wight a nákupní centrum

Správním střediskem je Newport, ležící uprostřed ostrova a platící za hlavní nákupní centrum s řadou známých obchodních řetězců. Toto historické město se rozkládá na dvou elegantních náměstích s gruzínskou a viktoriánskou architekturou. Každý červen se v místním parku Seaclose koná festival Isle of Wight. Newport přináší turistům kvalitní zábavu během dne i většiny večerů. V centru se nalézá kostel Newport Minster, kam by měl zavítat každý, kdo má rád historii, církevní stavby, koncerty a výstavy. Milovníky kultury potěší kino, divadla, muzeum historie ostrova aj.

Newport, ostrov Wight

Newport, ostrov Wight Ronald Saunders

Kousek od Newportu naleznete některé z nejoblíbenějších atrakcí ostrova Wight. Hrad Carisbrooke z 12. století západně od centra se proslavil tím, že zde byl vězněn král Karel I. Stuart po porážce v anglické občanské válce. Dobrodružný park a dětské hřiště Robin Hill Country Park zase rozzáří nadšená očka vašich potomků. Leží v srdci krásné krajiny na okraji Newportu. Má vzrušující tobogán i lesní zahrady a pořádá ukázky sokolnictví.

Hrad Carisbrooke

Hrad Carisbrooke

Ryde, největší město ostrova Wight s krásnou pláží

Největším městem na ostrově Wight je Ryde na severovýchodě, důležité letovisko pro svou rozhlehlou písečnou pláž. Díky prominentní pozici bývá nazýván „bránou ostrova“. Má také velký výběr butiků, muzeí a galerií. Nabízí obrovskou škálu zajímavých činností pro všechny věkové kategorie, v neposlední řadě vznášedla a katamarány, jimiž lze cestovat na pevninu a zpět. Na jihozápadě města najdete Play Lane Millennium Green, krásný otevřený prostor na okraji zastavěné oblasti, který je ideální pro relaxaci, pikniky a procházky na čerstvém vzduchu. Nebude jistě překvapením, že právě Ryde je coby největší město ostrova místem konání některých význačných událostí. Má např. jeden z nejstarších karnevalů ve Velké Británii, jenž se tradičně koná koncem léta a tvoří tak závěr karnevalové sezóny ostrova Wight. Ryde je rovněž jedním z nejpopulárnějších míst pro noční život, díky četným nočním barům a klubům. 

Appley Tower a pláž v Ryde

Appley Tower a pláž v Ryde

Přístav Cowes, dějiště legendární regaty

Není lepšího místa pro plavby a různé vodní aktivity než přístav Cowes, kde se každoročně koná slavná plachetní regata Cowes week, nejstarší a největší na světě. Živé a rušné město hýří sportovními a kulturními akcemi po celý rok. Toto sofistikované letovisko byste si neměli nechat ujít. Na vaši návštěvu čekají námořní muzea i přímořský palác královny Viktorie. Vychutnejte si procházku podél nábřeží, podívejte se na lodě všech velikostí i tvarů nebo se vydejte na blízké pláže a užívejte si sluneční paprsky. K dispozici vám budou krásné kavárny, bary, butiky i galerie.

Přístav Cowes

Přístav Cowes

Osborne House, sídlo královské rodiny

Princ Albert, manžel královny Viktorie, nechal poblíž města Cowes (respektive East Cowes) vybudovat Osborne House – letní rezidenci královské rodiny. Právě díky tomu se Wight stal letoviskem evropské honorace, na němž byla vybudována řada rekreačních budov. Podle královny bylo dokonce nemožné najít hezčí místo než Osborne House. Přijďte si sem prohlédnout soukromé apartmány Alberta a Viktorie, jejichž styl a vášeň se odrážejí v každém kousku ozdobeného nábytku a v rozličných artefaktech. Podívejte se na pláž královny Viktorie, kam se panovnice chodívala pravidelně koupat a kde se její děti naučily plavat. Prozkoumejte svět viktoriánských královských potomků ve švýcarské chalupě a objevte zájmy a osobnosti každého z devíti princů a princezen díky výstavě „Dětství na Osborne“. Projděte se i po pestrobarevných terasových zahradách, odkud se vám dostane ohromujícího výhledu na Solentskou úžinu.

Osborne House

Osborne House

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín