Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osvěžující saláty z celého světa

Osvěžující saláty z celého světa

Osvěžující saláty z celého světa

Žhavé počasí posledních dní mění nejen naše denní rituály, ale i jídelníček. Upouštíme od pokrmů tradiční české kuchyně a těžkých smažených jídel. Uprostřed horkého dne přijde vhod spíše svěží salát. Křupavá zelenina nezatíží náš organismus a navíc dodá našemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Pojďme si představit ty nejzajímavější saláty z celého světa.

1. Bulharsko - šopský salát

K mým vzpomínkám na dovolenou v Bulharsku patří neodmyslitelně šopský salát. Je součástí každého chodu a prakticky před ním nelze uniknout. Ještě, že je tak výborný. V obchodě sáhněte po žluté, červené, zelené a oranžové paprice, okurce, rajčatech, červené cibuli, olivách, olivovém oleji a především po kvalitním balkánském sýru. Nechutnější je ten ovčí. Vše pokrájejte na stejně velké kousky a důkladně promíchejte. Nejlépe chutná s čerstvým pita chlebem.

Bulharský šopský salát

Bulharský šopský salát

2. Itálie - zelný salát

Asi nejznámějším italským salátem je rajčatové caprese. My si představíme neméně chutný zelný salát. Je ideální přílohou ke grilovanému masu. Budete potřebovat ½ hlávky bílého zelí, sůl, 3 červené cibule, 2 lžíce sušených rajčat naložených v olivovém oleji, vypeckované zelené olivy, olivový olej, vinný ocet, třtinový cukr, čerstvě mletý pepř a hladkolistou petrželku na dozdobení. Klíčem k úspěchu je nechat nakrouhané, prosolené zelí uležet až do změknutí (nejméně hodinu). Poté přidávejte zbylé ingredience pokrájené na nudličky a nakonec zalijte zálivkou z octa, soli, cukru, pepře a olivového oleje.

Italský zelný salát obsahuje i sušená rajčata

Italský zelný salát obsahuje i sušená rajčata

3. Egypt - pomerančový salát s olivami 

Oblíbená dovolenková destinace může obohatit i váš letní jídelníček. Třeba o pomerančový salát s olivami. Z mála ingrediencí vykouzlíte překvapivě dobré jídlo. Stačí vám 3 velké pomeranče, 1 bílá cibule, vypeckované černé olivy, drcený červený pepř, čerstvý koriandr a olivový olej. Nakrájejte pomeranče na tenké plátky a zbavte je slupky, pokryjte je kolečky cibule a černými olivami. Okořeňte a zakápněte olivovým olejem.

Egyptský pomerančový salát s olivami 

Egyptský pomerančový salát s olivami 

4. Rakousko - bramborový salát 

Máte-li bramborový salát pevně spojený s obdobím Vánoc, pak jste možná ještě neochutnali odlehčenou variantu, připravovanou u našich rakouských sousedů. K jeho přípravě budete potřebovat uvařené brambory, červenou cibuli, bílý estragonový ocet, vejce uvařená na tvrdo, slunečnicový olej, hovězí vývar, pepř a sůl. Uvařené brambory, nakrájené na kolečka obložte na pokrájenou cibulí, zalijte octem, olejem a vývarem. Okořeňte solí a pepřem. Nakonec přidejte nakrájená vejce.

Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

5. Libanon - tabouleh 

Exoticky znějící slovo tabouleh v sobě ukrývá vynikající salát, který je velmi oblíbený na celém Blízkém východě. Jeho základem je bulgur, šťáva a kůra z jednoho bio citrónu, nasekaná šalotka, jarní cibulka, salátová okurka, 4 velká rajčata zbavená semínek, velký svazek hladkolisté petrželky, hrst nasekané máty, lžička římského kmínu, sůl, pepř, olivový olej a listy salátu k podávání. Bulgur připravte dle návodu a smíchejte s ostatními surovinami, pokrájenými na stejně velké kousky. A očekávejte příval energie.

Libanonský tabouleh 

Libanonský tabouleh 

6. Maroko - marocký salát 

Milovníci sladkého pookřejí nad tradičním marockým salátem. Jeho příprava je velmi jednoduchá a bez problémů zasytí i velké jedlíky. K jeho přípravě si přichystejte 250 g kuskusu, 1 lžíci harissy, 50 g namočených rozinek, 6 nesířených sušených meruněk, 400 g konzervované cizrny, 3 lžíce opražených piniových oříšků, šťávu z 1 citronu, sůl a olivový olej. Ke kuskusu přidejte pokrájené meruňky, zbylé ingredience a zalijte horkou vodou. Chutná výborně teplý i studený.

Marocký salát z kuskusu

Marocký salát z kuskusu

7. Dánsko - celerový salát 

Dánská kuchyně nám není příliš známá. Jednou z jejích perel je chutný celerový salát. Zvládnete jej připravit během chvilky. Na 4 porce si připravte 1 menší celer, 150 g sterilované červené řepy, 2 jablka, šťávu z limetky, 100 g majonézy, špetku bílého pepře a menší hlávkový salát. Nakrájejte celer, jablka a řepu na tenké nudličky. Smíchejte s ostatními ingrediencemi (kromě salátu) a nechte odpočívat v ledničce. Servírujte na omytém listu salátu.

Dánský celerový salát 

Dánský celerový salát 

8. Španělsko - ovocný salát 

Zvláště malí mlsalové zaplesají nad ovocným salátem, pocházejícím z Kanárských ostrovů. Na jeho přípravu si přichystejte 2 dcl citrónové šťávy, 1 avokádo, 1 papáju, čerstvý ananas, 3 banány, 2 pomeranče, 1 jablko a lžíci cukru. Ovoce omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na stejně velké kousky. Zalijte šťávou z citrónu a oslaďte cukrem nebo javorovým sirupem.

Ovocné saláty k létu zkrátka patří

Ovocné saláty k létu zkrátka patří

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín