Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pafos a zajímavá místa v okolí

Pafos, Kypr

Pafos, Kypr

Bezmála čtyřicetitisícové město Pafos (Paphos) na jihozápadním pobřeží Kypru je historicky spjato s řeckou mytologií. Legenda praví, že právě zde se zrodila antická bohyně krásy a lásky Afrodité. Mnoho staveb bylo proto zasvěceno právě této bájné bytosti. Půvabné pobřežní město Pafos je jedním z historicky nejvýznamnějších míst na celém ostrově.

Pafos patří k nejoblíbenějším dovolenkovým letoviskům na Kypru. Nejen vzácné památky a středověká tvrz, ale i téměř neustále slunečné počasí, krásná příroda s banánovými plantážemi, vinicemi, koberci květin či malebné, tradiční vesničky jsou lákadly, díky kterým na ostrov každý rok zavítá obrovské množství převážně evropských návštěvníků.

Maják v Pafosu

Maják v Pafosu

Pláže kolem Pafosu

Na Pafosu a v okolí vás čekají písčité i kamenité pláže, a to jak veřejné, tak soukromé. Mezi návštěvníky je nejoblíbenější Korálová zátoka s modrou vlajkou (Coral bay) vzdálená od letoviska cca 10km, a to hlavně pro svůj jemný písek, bohaté sportovní vyžití, ale i možnost ničím nerušeného odpočinku.  

Coral Bay

Coral Bay

Pláže kolem Pafosu nabízejí širokou škálu vodních sportů, věnovat se tu můžete šnorchlování, potápění, které patří k nejkrásnějším v celém Středomoří či zkusit jízdu na vodních lyžích. Nedaleko je vyhlášený aquapark Afrodite Waterpark, který nabízí bazény, tobogány nebo třeba rodinný rafting.

Celé letovisko je bohaté na restaurace, taverny, obchůdky a moderní hotelové komplexy. Výtečná gastronomie, čisté moře, krásné pláže s perfektním zázemím a čilý noční život zajistí, že se tu nudit rozhodně nebudete. A co teprve pafoské památky, to je kapitola sama o sobě.

Pláž v Pafosu

Pláž v Pafosu

Památky Pafosu

Ačkoliv město vzniklo s největší pravděpodobností již ve 4. století př. n. l., je obdivuhodné, v jak zachovalém stavu se jeho historická část nachází. Pozůstatky paláců, vil či chrámů s překrásnými mozaikami dávají tušit, že se kdysi město řadilo mezi nejbohatší na ostrově.

Jedna z překrásných mozaik v Pafosu

Jedna z překrásných mozaik v Pafosu

Které z památek patří k těm nejzajímavějším?

Na Pafosu si přijdou na své především milovníci historie, zejména pak obdivovatelé antické a řecké architektury a kultury.

Odeon v Pafosu

Odeon v Pafosu

Nesmírně zajímavý je unikátní archeologický park s podzemními hrobkami králů vytesanými ve skalách a překrásnými podlahovými mozaikami, které zobrazují výjevy z řecké mytologie. Zajímavostí je, že hrobky králů nesloužily k pohřbívání králů, jak by se dle názvu dalo očekávat, ale k ukládání ostatků bohatých občanů a významných představitelů města. Odkryto a pro turisty zpřístupněno je osm hrobek, které však dnes již zejí prázdnotou.

Královské hrobky v Pafosu

Královské hrobky v Pafosu

Určitě si nenechte ujít výlet k starobylým ruinám Afroditina chrámu, obdivovat můžete i Dionýsův dům s pověstnou mozaikou, Odeon, neboli amfiteátr pro více než 1200 diváků či u pafoského přístavu nacházející se středověkou čtvercovou pevnost zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pevnost Pafos

Pevnost Pafos

Za návštěvu bezpochyby stojí i některé z celé řady muzeí. Milovníky dob dávno minulých pravděpodobně nejvíce zaujme archeologické muzeum plné zajímavých a vzácných artefaktů z keramiky, skla a kovů z období od neolitu po 18. století.

Archeologický park v Pafosu

Archeologický park v Pafosu

Okolí Pafosu

Pakliže podniknete výlet do blízkého okolí Pafosu, nenechte si ujít prohlídku tzv. Afroditiny skály, kde podle pověsti bájná Afrodité vystoupila z moře na pevninu.

Afroditina skála, Kypr

Afroditina skála, Kypr

Své kouzlo mají i okolní malebné vesničky, které vypadají, jako by se v nich zastavil čas. Na severovýchod od Pafosu se rozprostírá pohoří Troodos s řadou přírodních zajímavostí, turistických stezek, přičemž v období od listopadu do března si tu můžete i zalyžovat, neboť oblast je v tuto dobu pod sněhovou čepicí.

Pohoří Troodos v zimě

Pohoří Troodos v zimě

Pafos nabízí skutečný all inclusive mezi dovolenkovými destinacemi. Pohádkově krásný Pafos zkrátka uspokojí po všech směrech i toho nejnáročnějšího klienta.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín