Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v Chorvatsku

Dubrovník

Dubrovník

Chorvatsko má v současnosti deset zápisů na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Prohlédněte si s námi tyto jedinečné památky.

1. Diokleciánův palác ve Splitu (zapsán 1979)

Diokleciánův palác, postavený mezi koncem 3. a počátkem 4. století jako přepychové sídlo římského císaře Diokleciána, je nejvýznamnější antickou stavbou Chorvatska. Spolu s pozdější středověkou dostavbou tvoří cenný archeologický, historický a umělecký komplex. Středověká katedrála, románské kostely z 12. a 13. století, středověké opevnění, gotické paláce z 15. století a další paláce v renesančním a barokním stylu tvoří zbytek chráněného území ve Splitu.

Diokleciánův palác ve Splitu

Diokleciánův palác ve Splitu

2. Staré město Dubrovník (zapsáno 1979)

Perla Jadranu na dalmatském pobřeží platila od 13. století za význačnou středomořskou mocnost. Přestože byl Dubrovník roku 1667 vážně poškozen zemětřesením, zachoval si své nádherné gotické, renesanční i barokní kostely, kláštery, paláce a fontány. Ve 14. století začal budovat svou fortifikační soustavu, jednu z nejzachovalejších a nejpůsobivějších v Evropě. Přijďte se pokochat úchvatným historickým centrem nebo ochutnejte výtečné lasagne v restauraci s výhledem na moře.

Staré město Dubrovník

Staré město Dubrovník

3. Plitvická jezera (zapsána 1979)

Jedna ze dvou přírodních památek Chorvatska na seznamu UNESCO okouzluje návštěvníky vodopády, tajemnými jeskyněmi a šestnácti terasovitými jezery propojenými kaskádami a plnými ryb. Okolí tvoří zachovalé lesní a pralesní porosty, které jsou domovem medvědů, vlků a mnoha vzácných druhů ptáků. Při procházce parkem se vám dostane spousty úžasných výhledů.

Plitvická jezera

Plitvická jezera

4. Komplex Eufraziovy baziliky v Poreči (zapsán 1997)

Skupina náboženských památek v Poreči představuje nejkomplexnější soubor svého druhu. Bazilika, atrium, baptisterium a biskupský palác jsou vynikajícími příklady náboženské architektury. Samotná bazilika, zdobená překrásnými mozaikami, jedinečným způsobem spojuje klasické a byzantské prvky.

Komplex Eufraziovy baziliky v Poreči

Komplex Eufraziovy baziliky v Poreči

5. Historické městečko Trogir (zapsáno 1997)

Městečko Trogir u ostrova Čiovo láká na malebné historické centrum s muzeem, pevností a hezkou kolonádou při břehu. Usedněte v zahrádce některé z místních restaurací a ochutnejte zdejší pizzu nebo lahodnou zmrzlinu. Krásné románské kostely doplňují renesanční a barokní stavby z benátského období. K nejpůsobivějším památkám patří románsko-gotická katedrála sv. Vavřince s románským portálem a renesanční kaplí sv. Jana Trogirského.

Historické městečko Trogir

Historické městečko Trogir

6. Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku (zapsána 2000)

Katedrála sv. Jakuba (1431–1535) na dalmatském pobřeží se začala stavět coby gotická, ale dokončena byla v renesančním stylu. Na výstavbě se podíleli architekti Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus a Niccolò di Giovanni Fiorentino. Forma a dekorativní prvky (např. pozoruhodný vlys zdobený 71 vyřezávanými tvářemi mužů, žen a dětí) ilustrují úspěšné propojení gotického a renesančního umění.

Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku

Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku

7. Starigradské polje na ostrově Hvar (zapsáno 2008)

Starigradské polje se rozkládá na východ od města Stari Grad až k Jelse a Vrbosce. Kulturní krajina zůstala prakticky neporušená, a právě proto představuje mimořádnou historickou památku. Zdobí ji starobylé kamenné zdi a malé kamenné přístřešky. Původní zemědělská činnost, zaměřená na olivy a hrozny, se uchovala od řeckých časů až do současnosti. Místo je též přírodní rezervací.

Starigradské polje na Hvaru

Starigradské polje na Hvaru

8. Stećci – středověké náhrobní kameny (zapsány 2016)

Stećci jsou náhrobní kameny ze 13. až 16. století. Nacházejí se v osmadvaceti lokalitách na území čtyř bývalých jugoslávských států – Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory a Srbska. Dohromady jich je asi 70 000. Jsou rozmístěné v řadách, jak bývá v Evropě zvykem od středověku. Většinou jsou vyřezávané z vápence. Mají širokou škálu dekorativních prvků a nápisů.

Stećci – středověké náhrobní kameny

Stećci – středověké náhrobní kameny

9. Benátské obranné stavby z období 16. až 17. století: Stato da Terra – západní Stato da Mar (zapsáno 2017)

Do seznamu jsou zahrnuty pevnosti od vnitrozemí severní Itálie po východní pobřeží Jaderského moře, vybudované Benátskou republikou v 16. a 17. století. Na území Chorvatska jsou součástí zápisu dvě památky, a to pevnost sv. Mikuláše v Šibeniku a obranný systém Zadaru.

Pevnost sv. Mikuláše v Šibeniku

Pevnost sv. Mikuláše v Šibeniku

10. Původní bukové lesy Karpat a dalších oblastí Evropy (zapsány 2017)

Pod tímto souhrnným pojmenováním se ukrývá 78 samostatných lokalit na území dvanácti evropských států. V Chorvatsku sem náleží tři oblasti bukových lesů v národních parcích Severní Velebit a Paklenice. Cílem zápisu je ochrana neporušených částí původního lesa, představujícího vrchol přírodního ekosystému.

Původní bukové lesy Karpat

Původní bukové lesy Karpat

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín