Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v Maroku

Brána Bab Bou Jeloud, Fás

Brána Bab Bou Jeloud, Fás

Marocké království je plné kontrastů a vládne kouzelnou atmosférou jako z pohádek tisíce a jedné noci. Moderní letoviska na břehu moře se střídají se starobylými městy překypujícími významnými pamětihodnostmi. Zajímá vás, které z nich se dostaly na seznam UNESCO?

1. Medína ve Fásu (zapsána 1981)

Fás je město v severní části Maroka, druhé největší v zemi po Casablance. Je také nejstarším a nejvýznamnějším ze čtyř královských měst (vedle Marrákeše, Meknesu a Rabatu). Medina ve Fásu (Fes El Bali) je považována za jedno z nejrozsáhlejších a nejlépe zachovaných historických měst arabsko-muslimského světa. Starobylá část překypuje náboženskými, civilními i vojenskými památkami. Nechte se okouzlit palácem Dar Batha s přilehlým nádvořím a zahradami či Kairuánskou mešitou.

Medína ve Fásu

Medína ve Fásu

2. Medína v Marrákeši (zapsána 1985)

Marrákeš leží ve vnitrozemí na úpatí Vysokého Atlasu a je hospodářským i kulturním centrem jižní části státu. Je turisticky nejnavštěvovanějším městem Maroka. Zájem návštěvníků vzbuzují zahrady Jardin Agdal a Jardin Majorelle a také náměstí Djemaa El Fna v centru, především díky tamnímu tržišti, akrobatům, klaunům, hudebníkům a zaklínačům hadů. Dominantou města je mešita Kutubíja, nejslavnější sakrální stavba Almohádovců. K hlavním památkám patří i Saadské hrobky a Koubba Almoravidů – maraboutská hrobka s kupolí.

Mešita Kutubíja, Marrákeš

Mešita Kutubíja, Marrákeš

3. Ksar z Ait-Ben-Haddou (zapsán 1987)

Ksar je označení pro skupinu hliněných staveb obklopených vysokými hradbami, je to vlastně tradiční obydlí původních obyvatel Sahary. Domy se shromažďují uvnitř obranných zdí, které jsou ještě posíleny rohovými věžemi. Ait-Ben-Haddou v provincii Ouarzazate je pozoruhodným příkladem architektury jižního Maroka. Některé domky jsou skromnější, jiné připomínají malé hrady s věžičkami a horními částmi zdobenými různými motivy. Tento mimořádný soubor je vůbec nejznámějším v údolí Ounila.

Ait-Ben-Haddou

Ait-Ben-Haddou

4. Historické město Meknes (zapsáno 1996)

Meknes najdete v severní části Maroka, mezi Fásem a Rabatem. Impozantní město ve španělsko-maurském stylu je obklopené vysokými zdmi a oplývá krásnými památkami, k nimž náleží mj. architektonicky hodnotná brána Bab Manour. Prohlédněte si také největší Ismailův palác Dar el Makhzen, dnes sloužící jako vedlejší královská rezidence. Jedinou funkční svatyní v Maroku je mauzoleum Moulaye Ismaila. Smí ji navštívit i nemuslim. Kdo touží po troše vzruchu, měl by se zajít podívat na náměstí Place El Hedim, jedno z nejživějších míst v zemi.

Mauzoleum Moulaye Ismaila, Meknes

Mauzoleum Moulaye Ismaila, Meknes

5. Archeologické naleziště Volubilis (zapsáno 1997)

Nedaleko města Meknes leží částečně odkryté římské město Volubilis. Od 2. století v něm začaly přibývat významné stavby, včetně baziliky, chrámu a vítězného oblouku. Byla zde postavena i řada cenných domů s mozaikovými podlahami. Rozsáhlé ruiny v úrodné zemědělské oblasti přežily do dnešních dnů a jsou jednou z nejbohatších lokalit z onoho období v severní Africe.

Archeologické naleziště Volubilis

Archeologické naleziště Volubilis

6. Medína v Tetuánu (dříve známá jako Titawin, zapsána 1997)

Tetuán na severu je jedním ze dvou hlavních marockých přístavů ve Středozemním moři. Urbanismus a architektura historické části (medíny) jsou ovlivněny andaluskou kulturou uprchlíků vyhoštěných ze Španělska. Medínu tvoří poměrně uzavřený blok budov, ohraničený 5 km dlouhou hradbou se sedmi branami, bez výraznějších staveb jiného slohu než andaluského. Ačkoli se jedná o jednu z nejmenších marockých medín, Tetuán je nepochybně nejkompletnější a navíc nedotčený následnými vnějšími vlivy.

Medína v Tetuánu

Medína v Tetuánu

7. Medína v As-Sawíre (zapsána 2001)

As-Sawíra (též Essaouira nebo Mogador) leží na pobřeží Atlantského oceánu v regionu Marrákeš-Safi. Je výjimečným příkladem opevněného města z 18. století, postaveného dle principů dobové evropské vojenské architektury v severoafrickém kontextu. Od svého založení je významným obchodním přístavem. Historické centrum spojuje přírodní prvky (Mogadorské souostroví) s vysoce kvalitními kulturními prvky. Z památek zmiňme část starobylého opevnění Skala de la Ville a brány Bab Marrakech, Bab El Mersa a Bab Doukkala.

Essaouira

Essaouira

8. Portugalské město Mazagan (Al-Džadída, zapsáno 2004)

Opevněnou kolonii z počátku 16. století, která je nyní součástí města Al-Džadída, založili na atlantském pobřeží Portugalci jako jednu z prvních osad v západní Africe na trase do Indie. Hradby a bastiony jsou časným příkladem renesančního vojenského designu. Přežívající portugalské stavby zahrnují cisternu a kostel Nanebevzetí Panny Marie, postavený v manuelském stylu pozdněgotické architektury.

Portugalské město Mazagan

Portugalské město Mazagan

9. Rabat, moderní metropole a historické město (zapsán 2012)

Rabat (též Ribát) je od roku 1956 hlavním městem Maroka. Je situován na pobřeží Atlantiku. Kombinuje prvky západního modernismu a tradiční islámské architektury. Nachází se zde sídlo krále a vlády, katolického biskupství i Ústavu pro arabský jazyk. Nejstarší část města pochází z 12. století a zahrnuje např. Hassanovu věž či pozůstatky staveb andaluských morisků ze 17. století.

Rabat

Rabat

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín