Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v Rakousku

Poznejte všech devět rakouských míst, která si díky výjimečné historické a kulturní hodnotě vysloužila zápis na seznam dědictví UNESCO.

1. Historické centrum Salzburgu (zapsáno 1996)

Salzburg se stal známějším díky práci italských architektů Vincenza Scamozziho a Santiniho Solariho. Historické jádro, jedinečné ve své celistvosti, jim dluží za většinu barokního vzhledu. Je dobře viditelné z vrchu Mönchsberg. Město oplývá řadou slavných historických staveb, jako je klášter sv. Petra, hojně navštěvovaná pevnost Hohensalzburg či katedrála sv. Ruperta a Virgila – zdejší nejvýznamnější sakrální stavba. V Obilné ulici stojí rodný dům skladatele Wolfganga Amadea Mozarta.

Salzburg

Salzburg

2. Palác a zahrady Schönbrunn (zapsáno 1996)

Od 18. století do roku 1918 byl barokní zámek Schönbrunn letním sídlem habsburských císařů. Navrhli jej Johann Bernhard Fischer a Nicolo Pacassi. Vybavení v rokokovém stylu zahrnuje české křišťálové lustry. V zrcadlovém sále hrával šestiletý Mozart. V čínském oválném kabinetě pořádala Marie Terezie tajné konference se státním kancléřem. V Modrém čínském salónu podepsal císař Karel I. svou abdikaci. Jak vidno, dějiny dýchají z každého kousku Schönbrunnu. Navštivte i muzeum kočárů Wagenburg, kavárnu v Gloriette, zoo nebo zahradní labyrint.

Palác a zahrady Schönbrunn

Palác a zahrady Schönbrunn

3. Krajina v oblasti Hallstatt-Dachstein (zapsána 1997)

Obec Hallstatt u Halštatského jezera patří spolu s pohořím Dachstein a Solnou komorou ke světovému dědictví UNESCO. Krásu této nádherné alpské oblasti objevili počátkem 19. století spisovatelé Adalbert Stifter a Franz Grillparzer. Předmětem zájmu turistů je zejména zmíněné jezero, Obří i Mamutí jeskyně a v neposlední řadě sám romantický Hallstatt s památkami, muzeem a solnými doly.

Hallstatt

Hallstatt

4. Semmeringská železnice (zapsána 1998)

Semmeringská železnice, postavená mezi lety 1848 a 1854, vede kouzelnou horskou krajinou z Gloggnitzu do města Mürzzuschlag. Je považována za první skutečnou horskou železnici a jedno z největších děl civilního inženýrství. Vysoký standard tunelů, viaduktů a dalších prací zajišťuje nepřetržité využívání linky až do současnosti.

Semmeringská železnice

Semmeringská železnice

5. Historické centrum Štýrského Hradce a zámek Eggenberg (zapsáno 1999, 2010)

Štýrský Hradec (německy Graz) je druhým největším městem Rakouska. Jeho hlavním symbolem je Zámecký vrch (Schlossberg) s hodinovou věží a pevností. Tato památka je v Guinessově knize rekordů zapsána coby nejhůře dobyvatelná pevnost. V západní části města se nachází okázalý zámek Eggenberg, jedna z nejvýznamnějších barokních staveb v zemi. V jeho prostorách sídlí numismatické a umělecké sbírky muzea Universalmuseum Joanneum.

Zámek Eggenberg, Štýrský Hradec

Zámek Eggenberg, Štýrský Hradec

6. Kulturní krajina údolí Wachau (zapsána 2000)

Rozlehlé údolí v Dolních Rakousích je dnes jedním z nejnavštěvovanějších míst. Táhne se v délce 40 km západně od Vídně. Největším tamním městem je Kremže s působivým historickým centrem. V oblasti se nachází mnoho historických památek, např. kláštery Melk a Göttweig, zřícenina hradu Dürnstein nebo renesanční zámek Schallaburg.

Údolí Wachau

Údolí Wachau

7. Historické centrum Vídně (zapsáno 2001)

Historické jádro hlavního rakouského města zahrnuje cenné architektonické celky od barokních zámků a zahrad po domy z konce 19. století. K význačným vídeňským památkám patří gotická katedrála sv. Štěpána (Stephansdom), barokní palácový komplex Belveder, rozsáhlý muzejní komplex a císařské sídlo Hofburg, divadlo Burgtheater, Vídeňská státní opera ad.

Historické centrum Vídně

Historické centrum Vídně

8. Kulturní krajina Neziderského jezera (zapsána 2001)

Neziderské jezero je vedle Balatonu jediným velkým stepním jezerem v Evropě. Leží na pomezí rakouské spolkové země Burgenland a maďarské župy Győr-Moson-Sopron. Velkému zájmu se těší především pozoruhodná venkovská architektura vesnic kolem jezera a působivé památky, k nimž náleží zámek Esterházy ve městě Eisenstadt a zámek Széchenyi v obci Nagycenk.

Neziderské jezero

Neziderské jezero

9. Prehistorická kůlová obydlí v Alpách (zapsána 2011)

Soubor tvoří 111 lokalit, v nichž byly nalezeny pozůstatky dřevěných domů postavených na vysokých kůlech kvůli ochraně před povodněmi. Lokality se nenacházejí pouze v Rakousku (5), ale i ve Slovinsku (2), Německu (18), Francii (11), Itálii (19) a ve Švýcarsku (56). Kůlová obydlí na okrajích jezer, řek a mokřadů pocházejí z doby 5000–500 let př. n. l. Výkopy přinesly informace o životě v této oblasti během neolitu a doby bronzové. Muzeum prehistorických sídlišť najdete v městečku Mondsee. Na břehu stejnojmenného jezera se našly zbytky sídlišť z 2. a 3. tisíciletí př. n. l.

Prehistorická kůlová obydlí v Alpách

Prehistorická kůlová obydlí v Alpách

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín