Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v Turecku

Istanbul

Istanbul

Poznejte s námi všech sedmnáct (patnáct kulturních a dvě přírodní) památek UNESCO v Turecku!

1. Istanbul – historická území (zapsána 1985)

K největším cennostem Istanbulu patří Sulejmanova mešita ze 16. století, honosná katedrála Hagia Sofia ze 6. století (dnes sloužící jako muzeum) a reprezentační empírový palác Dolmabahce.

2. Národní park Göreme a skalní lokality v Kappadokii (zapsán 1985)

Kappadokia

Kappadokia

Skalní útvary v údolí Göreme a okolní velkolepé krajině poskytují jedinečné důkazy byzantského umění. Zdejší svatyně, jeskynní obydlí a podzemní města představují pozůstatky lidského osídlení ze 4. století.

3. Velká mešita a nemocnice Divriği (zapsány 1985)

Velká mešita Divriği

Velká mešita Divriği

Mešita z roku 1228, mistrovské dílo islámské architektury, má působivou sochařskou výzdobu. Jedním z jejích unikátních rysů je i vysoce sofistikovaná technika stavby klenby. Mešita má jednu modlitební místnost a je korunována dvěma kopulemi.

4. Chattušaš (zapsáno 1986)

Chattušaš

Chattušaš

V bývalém hlavním městě Chetitské říše se zachovaly zbytky chrámů, královského paláce i opevnění. Archeologické naleziště je pozoruhodné i díky bohaté výzdobě Lví a Královské brány. Asi 1,5 km odtud se nalézá skalní svatyně Yazilikaya.

5. Nemrut Dağ (zapsáno 1987)

Nemrut Dağ

Nemrut Dağ

Ruiny antického města zahrnují mauzoleum Antiocha I. z 1. století př. n. l., což je jedna z nejambicioznějších staveb helenistického období. Pro stavbu kolosálních soch byla použita vysoce vyvinutá technologie.

6. Hierapolis-Pamukkale (zapsáno 1988)

Pamukkale

Pamukkale

Toto antické město bylo postaveno na travertinové kupě s minerálními prameny. Krajinu zdobí zkamenělé vodopády a terasovité bazény. Na místě jsou k vidění zříceniny lázní, chrámů a dalších řeckých památek.

7. Xanthos-Letoon (zapsán 1988)

Xanthos-Letoon

Xanthos-Letoon

Pozůstatky hlavního města antické Lýdie ilustrují míšení tamních a helénských vlivů, zejména v oblasti pohřbívání. Epigrafické nápisy jsou klíčové pro naše chápání dějin lýdijského národa a jeho jazyka.

8. Safranbolu (zapsáno 1994)

Safranbolu

Safranbolu

Od 13. století až do nástupu železnice na začátku 20. století bylo město důležitou zastávkou karavan. Jeho významné památky zahrnují starou mešitu, lázně a mešitu Sulejmana Paši z roku 1322.

9. Trója – archeologická lokalita (zapsána 1998)

Trója

Trója

Trója, jejíž poutavá historie je stará čtyři tisíce let, patří k nejznámějším archeologickým nalezištím na světě. První výkopy tu provedl slavný archeolog Heinrich Schliemann roku 1870.

10. Mešita Selimiye (zapsána 2011)

Mešita Selimiye

Mešita Selimiye

Mešita je dominantou bývalého hlavního města Osmanské říše Edirne. Sinan, nejznámější osmanský architekt ze 16. století, považoval komplex zahrnující též školy, krytý trh, vnější nádvoří či knihovnu za svou nejlepší práci.

11. Neologická lokalita Çatal Hüyük (zapsána 2012)

Çatal Hüyük

Çatal Hüyük

Jedná se o dva vrcholky v jižní Anatolii, v nichž byly nalezeny důkazy lidského osídlení (nástěnné malby, reliéfy, sochy ad.) již kolem roku 7000 př. n. l.

12. Bursa a Cumalıkızık, kolébky Otomanské říše (zapsány 2014)

Cumalıkızık

Cumalıkızık

Lokality ve městě Bursa a nedaleké vesnici Cumalıkızık v regionu Marmara ilustrují vytvoření městského a venkovského systému založeného Osmanskou říší na počátku 14. století.

13. Pergamon a okolní vícevrstvá kulturní krajina (zapsáno 2014)

Pergamon

Pergamon

Starověká řecká obec na vyvýšenině nad nížinou Bakirçay bývala centrem mocného a význačného helénistického království. V současnosti se zde nalézá turecké město Bergama.

14. Efez (zapsán 2015)

Efez

Efez

Efez byl významným městem iónského Řecka v Malé Asii, v Lýdii na pobřeží Egejského moře. Nalezneme tam zbytky amfiteátru, přední fasádu Celsovy knihovny a sloup z Artemidina chrámu, jednoho z původních sedmi divů světa.

15. Pevnost v Diyarbakıru a Hevselské zahrady (zapsány 2015)

Pevnost v Diyarbakıru

Pevnost v Diyarbakıru

Na seznam se dostalo také opevnění vnitřního města Diyarbakıru s obrannými věžemi a obdělávaná zemědělská krajina mezi ním a řekou Tigris. Krom historického jádra je tu mnoho středověkých mešit a medres.

16. Archeologická lokalita Ani (zapsána 2016)

Archeologická lokalita Ani

Archeologická lokalita Ani

Město na hranicích s Arménií bylo v 18. století zcela opuštěno a z jeho nejviditelnějších pozůstatků můžeme obdivovat např. hradby na severní straně, katedrálu, kostel Spasitele nebo mešitu Menüçehir Camii.

17. Archeologická lokalita Aphrodisias (zapsána 2017)

Aphrodisias, Turecko

Aphrodisias, Turecko

Afroditin chrám pochází z 3. století př. n. l. a město bylo postaveno o jedno století později. Bohatství Aphrodisias pocházelo z mramorových lomů a umění jeho sochařů. Městské ulice jsou uspořádány kolem velkých občanských staveb, k nimž patří chrámy, divadlo i lázně.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín