Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky v Drážďanech, které stojí za to vidět

Drážďany, Německo

Drážďany, Německo

Když se řekne Drážďany, mnohým se vybaví proslulá galerie Zwinger. Zemské hlavní město Svobodného státu Sasko toho má k obdivování ale daleko víc. Poznejte s námi jeho nejkrásnější pamětihodnosti.

Albertinum

Novorenesanční budova Albertina stojí na východním konci Brühlovy terasy ve Starém městě. Název byl vybrán na počest saského krále Alberta a přeneseně se užívá pro sbírku soch a plastik ve zdejší Galerii Nových mistrů (Galerie Neue Meister). Ta patří se svými cca třemi sty vystavenými obrazy z 19. a 20. století k nejdůležitějším německým galeriím zaměřeným na modernu. Můžete tu vidět díla Caspara Davida Friedricha, Johana Christiana Dahla, Clauda Moneta, Gerharda Richtera a dalších. Sbírka soch a plastik pochází z téhož období. 

Albertinum, Drážďany

Albertinum, Drážďany

Frauenkirche

Monumentální kostel Panny Marie (Frauenkirche) je symbolem Drážďan a jednou z nejvýznamnějších barokních staveb celého Německa. Na konci 2. světové války byl zničen po náletu na Drážďany. Stavba sama zasažena nebyla, ale neobstála vůči vysokým teplotám požáru, jenž tenkrát zasáhl centrum města. Dne 15. února 1945 se zhroutila kopule. Přestavba kostela započala v roce 1994, trvala přes jedenáct let a byla patrně nejkomplikovanější rekonstrukcí v dějinách světové architektury. Byla dokončena 30. října 2005 slavnostním vysvěcením kostela. Upraveny byly mimo jiné podzemní prostory, kde vznikl koncertní sál. Kostel má zabudovanou klimatizaci, elektrické osvětlení i kompletní ozvučení a je přístupný pro vozíčkáře.

Frauenkirche, Drážďany

Frauenkirche, Drážďany

Hofkirche

Katedrála Nejsvětější Trojice ve Starém městě, nazývaná též Hofkirche (dvorní kostel), je největší chrámovou stavbou Saska. Jedinečný barokní kostel byl postaven v letech 1739–1751 za vlády polského krále Augusta III. (jako saský kurfiřt vládl pod jménem Friedrich August II.) pod vedením italského stavitele Gaetana Chiaveriho. Fasádu zdobí 78 soch italského sochaře Lorenza Mattielliho. Představují svaté a církevní osobnosti a sedící alegorie víry, lásky, naděje a spravedlnosti. Katedrála je rodinným hrobem Wettinů, starého saského šlechtického rodu, a jejich bližních. Je přístupná pro vozíčkáře prostřednictvím výtahu na Divadelním náměstí (Theaterplatz). Otevřená bývá od pondělí do čtvrtka v čase 9:00 až 17:00, v pátek mezi 13:00–17:00, v sobotu mezi 10:00–17:00, v neděli od 12:00 do 16:00.

Hofkirche, Drážďany

Hofkirche, Drážďany

Pillnitz

Malebný zámek Pillnitz stojí ve stejnojmenné obci na pravém břehu Labe, dnes v části Drážďan. Jeho netradiční vzhled je příkladem evropského stylu chinoiserie, napodobujícího čínské interiéry i exteriéry. Za posledních 200 let se provinční zámeček změnil v královský palác odrážející společenský vzestup jeho majitelů Wettinů. Vnitřní dvůr je současně barokní rajskou zahradou a obklopují ho tři budovy: horní, vodní a nový palác. Všechny i s muzeem jsou pro rok 2018 přístupné od 28. dubna do 4. listopadu, a to od úterý do neděle i ve svátky v čase 10:00–18:00.

Zámek Pillnitz

Zámek Pillnitz

Zámecký park zahrnuje šest různě koncipovaných zahrad, pyšní se kolekcí rostlin z celého světa a je doplněn atraktivními pavilóny, např. domem palem a oranžérií. Je otevřen po celý rok od 6:00 až do tmy. V hlavní sezóně je vstup možný od 26. března do 4. listopadu denně mezi 9:00 do 18:00. Dům palem můžete navštívit kdykoli během roku, kromě vánočních svátků. Do parku smíte i se psy, ale pouze na krátkém vodítku.

Areál zámku Pillnitz

Areál zámku Pillnitz

Residenzschloss

V areálu nádherného renesančního Rezidenčního zámku se nacházejí světoznámá muzea. V západní části najdete Zelenou klenbu (Grünes Gewölbe), jednu z nejbohatších klenotnic Evropy. V této historické sbírce jsou shromážděné předměty od období renesance po klasicismus. V Obřím sále zámku sídlí zbrojnice s proslulou sbírkou zbraní, brnění a historických textilií. Součástí areálu je kabinet s mědiryty a mincovní kabinet, což je jedna z nejstarších německých sbírek historických mincí. Obsahuje též bankovky, medaile, řády, vyznamenání, pečetě, přístroje na výrobu mincí ad.

Residenzschloss v Drážďanech

Residenzschloss v Drážďanech

Zwinger

Galerii Zwinger se přezdívá „německý Louvre“. Jednu z nejslavnějších galerií světa při návštěvě Drážďan nesmíte vynechat. Komplex barokních budov se zahradou je přístupný od 10:00 do 18:00, denně krom pondělí. Stojí na Starém městě. V budově Semperovy galerie na Divadelním náměstí sídlí Obrazárna Starých mistrů, jejíž význam se zakládá na kvalitních sbírkách nejslavnějších mistrovských děl. K těm stěžejním patří díla Tiziana, Botticelliho, Parmigianina ad. Významná je např. také sbírka holandských a vlámských malířů 17. století, zastoupená díly Rembrandta aj. V rohových pavilonech areálu je rozsáhlá sbírka porcelánu, patřící k největším a nejhezčím na světě, a Matematicko-fyzikální salon se sbírkou historických přístrojů na měření délky, teploty, hmotnosti a objemu. Můžete tu obdivovat různé astronomické přístroje, hvězdné mapy či glóby.

Zwinger, Drážďany

Zwinger, Drážďany

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín