Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pamukkale – nejúchvatnější turecký div přírody

Pamukkale v Turecku

Pamukkale v Turecku

Jihozápadní Turecko se pyšní velkolepým dílem přírody, které nemá ve světě obdoby. V oblasti zvané Pamukkale, v překladu bavlněný hrad, vyvěrá na vrcholku hory vysoce mineralizovaná voda plná vápníku a vytváří sněhově bílé vápencové vodopády – naprostý přírodní unikát, který jinde na světě nespatříte.

Tzv. travertinové kaskády vytvořily vytékající minerální prameny, které jsou ukryty ve skalách a touto cestou se dostávají na povrch, kde se formují minerální usazeniny. Tento bezesporu zajímavý a velmi pomalý proces stále pokračuje a za ideálních podmínek bude pokračovat i další tisíce let.

Kaskády s jezírky v Pamukkale

Kaskády s jezírky v Pamukkale

Překrásné přírodní bazénky s průzračnou vodou lákají ke koupání, avšak kdo by chtěl ponořit své tělo do teplého, léčivého pramene, má smůlu. V přírodních kaskádovitých jezírkách je koupání přísně zakázáno. Ochránci přírody se snaží zachovat tento přírodní úkaz v současné podobě i pro další generace. Ke koupání jsou určena uměle vytvořená jezírka, ve kterých dosahuje teplota vody až ke 40 °C. Ostatními jezírky se ale můžete alespoň procházet. Je však nutné dodržet základní pravidlo – na nohou nesmíte mít žádnou obuv. 

Mrkněte na nabídku zájezdů do Turecka

Pamukkale v ohrožení?

Pamukkale trápí nedostatek vody

Pamukkale trápí nedostatek vody

Problémem Pamukkale je nedostatek vody. Řada jezírek je téměř nebo zcela bez vody. Terasy bez potřebné dávky vody začínají šednout a obrůstat řasami, čímž ztrácí svoji původní, unikátní podobu. Na některých místech tak přírodní dílo pomalu zaniká.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Starobylé město Hierapolis

Hierapolis, Turecko

Hierapolis, Turecko

V okolí Pamukkale, přímo nad travertinovými kaskádami, se nachází bývalé antické lázeňské město Hierapolis (v překladu Svaté město), respektive jeho ruiny včetně unikátního pohřebiště. Spolu s vápencovými terasami v Pamukkale bylo město zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Byzantská brána v Hierapolisu

Byzantská brána v Hierapolisu

V bývalém lázeňském léčebné středisku se zachovaly pozůstatky římského amfiteátru s padesáti řadami sedadel v hledišti, který údajně pojmul v dobách své největší slávy až dvacet tisíc diváků. Prohlédnout si můžete také pozůstatky Apollónova chrámu, kde se kdysi nacházela věštírna, Byzantskou bránu či původní dlážděnou cestu a také unikátní pohřebiště, kde bylo nalezeno a odkryto více než tisíc hrobů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín