Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pattaya – královna thajských letovisek

Noční Pattaya

Noční Pattaya

Původně klidná rybářská vesnice Pattaya se v průběhu let změnila v ohromné kosmopolitní turistické centrum. Letovisko, které ročně navštíví na 5 milionů turistů ze všech koutů světa, se nachází na východním pobřeží Thajského zálivu, cca 150km jižně od Bangkoku, v obrovské zátoce s dlouhou pláží. Místo bouřlivého nočního života, vodních sportů, místo plné restaurací s místní i světovou kuchyní, barů, diskoték, zábavních parků, koupání, potápění, ale třeba i masážních a erotických salonů, to je Pattaya.

Toužíte-li po klidné rodinné dovolené na romantických opuštěných plážích, nebude pro vás Pattaya tím pravým místem pro trávení volného času. Pakliže však upřednostňujete zábavu dlouho do noci, není vhodnějšího místa, než hříšná, vyzývavá, bouřlivá, roztančená, ukřičená, živá Pattaya.

Doprava do Pattayi

Pattaya leží asi 165km jihovýchodně od Bangkoku, transfer pohodlným, klimatizovaným autobusem po dálnici z Bangkoku do Pattayi trvá přibližně 2-3 hodiny v závislosti na plynulosti dopravy.

Do Pattayi se dostanete také vlakem jedoucím napříč thajským venkovem, což je sám o sobě nezapomenutelný zážitek, využít se však dá i taxislužby. Jízdenka na vlak či autobus vás vyjde na pakatel, doprava taxíkem je o něco dražší, nicméně i tak stále levná.

Plovoucí trh v Pattayi

Plovoucí trh v Pattayi

Pattaya - počasí

Pattaya se nachází v monzunové oblasti, hlavní turistická sezóna je zde od listopadu do května. V zimě se průměrné teploty pohybují okolo tropických 30°C, ty noční dosahují příjemných 20°C. V létě pak denní teploty atakují hranici 35°C, v noci je cca o deset stupňů méně.

Pattaya beach

Pattaya beach

Teplota moře je velmi příjemná jak v létě, kdy dosahuje až 27°C, tak v zimě se svojí teplotou okolo 23°C.

Turistické zajímavosti v Pattayi

Svatyně pravdy

Ohromná, 105m vysoká novodobá stavba vyřezaná z teakového dřeva upoutá na první pohled svojí úchvatnou architekturou. Nachází se v severní části města Pattaya a svojí unikátností se řadí k největším architektonickým zajímavostem na ostrově. Celá svatyně je bohatě zdobena obdivuhodnými dřevořezbami  inspirovanými mimo jiné východní filosofií. Zajímavostí je, že se staví již 10 let a stále není dokončena.

Svatyně pravdy

Svatyně pravdy

Podvodní akvárium

Pokud vás láká podmořský život a na potápění si netroufáte, ideálním řešením je návštěva akvária, které bývá označováno jako nejkrásnější v celé Asii. Cca 100m dlouhý skleněný tunel, jehož stěny jsou silné pouhých 7cm, vám poodhalí, jaké krásy podmořský svět ukrývá.

Podvodní akvárium

Podvodní akvárium

MiniSiam

Aneb významné thajské stavby jako na dlani. Tak by se dal charakterizovat park miniatur, kde jsou soustředěny všechny slavné thajské stavby v měřítku 1:25. Část parku je věnována i nejznámějším světovým stavbám.

MiniSiam

MiniSiam

Historie, delfíni či golf

Za návštěvu stojí černé zábavní parky, svěží botanické zahrady, muzea, sloní farma, tygří zoo, thajské i čínské chrámy, skanzeny, delfíní show a další z nepřeberného množství lákadel. Pattaya je i známým rájem golfistů, které láká světová úroveň golfových hřišť v okolí. Některé luxusní hotely mají pro své klienty k dispozici tenisové kurty, zahrát si můžete i squash či badminton.

Botanická zahrada Nong Nooch

Botanická zahrada Nong Nooch

Čistota moře a pláže v Pattayi

V samotném centru města bývá moře mírně zakalené od jacht a rybářských lodí, nejčistší moře najdete malý kousek za letoviskem, na jižní straně pláže Jomtien beach měřící 6km. Zajímavostí je, že tato pláž bývala dříve rýžovým polem. Pobřeží je zde lemováno vzrostlými palmami, vstup do tyrkysového moře je pozvolný. Tuto pláž vyhledávají hlavně surfaři a vyznavači vodních sportů či rybaření na volném moři.

Jomtien beach

Jomtien beach

Pattaya beach

Centrem zábavy a srdcem celé oblasti je Pattaya beach. Tato 4km dlouhá pláž je po celé své délce lemována pěší zónou s alejemi palem, v zátoce kotví čluny, které přepravují pasažéry z okolních ostrovů.

Severní část pláže je klidnější, proto ji navštěvují hlavně turisté, kteří chtějí jen tak relaxovat, plavat, potápět se nebo si vyzkoušet některý z vodních sportů. Oproti tomu centrální a jižní část jsou mnohem rušnější, plné obchůdků, supermarketů, hotelů, restaurací, barů, nočních klubů či kabaretů.

Pattaya beach

Pattaya beach

Pattaya nabízí bohatý noční život

Přes den vcelku klidné letovisko se západem slunce ožívá. Diskotéky, bary, masážní salony, živá hudba, travesty show a hlavně Walking Street. To je noční život v Pattayi. Na jedné z nejznámějších turistických ulic na světě Walking Street to po setmění skutečně žije, a to až do časných ranních hodin. Asi 1km dlouhá pěší zóna je místem s největší koncentrací zábavních podniků, atmosféra tohoto místa je neskutečná. Nic podobného nikde jinde v Thajsku neuvidíte a nezažijete.

Walking Street, Pattaya

Walking Street, Pattaya Eternal Vagabond

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín