Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěšky nebo na kole 13 vinařskými oblastmi Německa

Stuttgarter Weindorf

Stuttgarter Weindorf © Stuttgart Marketing GmbH

Víno již po staletí utváří kulturu, požitky a životní styl tak jako málokterý jiný produkt. V Německu se o tom přesvědčíte v celkem 13 vinařských oblastech: V Porýní-Falci jsou to oblasti Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz a Rheinhessen, v Hesensku Rheingau a Hessische Bergstraße, dále Franken na severu Bavorska, Baden a Württemberg ve stejnojmenné spolkové zemi, oblast Saale-Unstrut v Sasko-Anhaltsku a Durynsku a nejvýchodněji položené vinařské oblasti Sasko v údolí Labe a okolí Drážďan.

Pěší túry za vínem od krátkých výletů po několikadenní putování

Spektrum nabídky pěší turistiky spojené s vínem sahá od krátkých výletů a okruhů přes celodenní etapy až k několikadenním trasám. Příkladem krátkého výletu je sedmikilometrová trasa slavnostně pokřtěná v roce 2007 „Erlebnispfad Wein und Stein – Zážitková stezka vína a kamene“ v Heppenheimu v oblasti Hessische Bergstraße, kde se turisté na 70 informativních zastávkách dozví vše o pěstování vína v této krajině.

Oblast Hessische Bergstraße

Oblast Hessische Bergstraße © Deutsches Weininstitut

Trasa pro náročné

Pro zdatné turisty se pak hodí náročná trasa „Römersteig – Římská stezka“ v oblasti Mosely: Na této půvabné patnáctikilometrové trase zdolávají turisté převýšení 600 m. Za námahu jsou však odměněni pohledem do 2000 let dlouhé historie pěstování vína v tomto regionu a ohromujícími výhledy na meandry řeky Mosely.

Hrad Thurant nad řekou Moselou

Hrad Thurant nad řekou Moselou © Mosellandtouristik/Ch.Arnoldi

Cykloturistika pro požitkáře

Oblast Saale-Unstrut, nejseverněji položená přívlastková vinařská oblast v Německu, nabízí příznivcům pěší turistiky síť tras čítající celkem úctyhodných téměř 700 kilometrů stezek, které jsou vhodné i pro cyklisty. Obecně skýtají révou porostlá údolí Rýna, Mohanu, Mosely nebo Neckaru skvělé podmínky pro poklidné i zážitkové výlety německými vinařskými oblastmi na kole. O dobrou orientaci se pak starají právě vinařské stezky, které v mnoha oblastech propojují jednotlivé romantické vinařské vesnice.

Ulice Drosselgasese v v Rüdesheimu am Rheinu

Ulice Drosselgasese v v Rüdesheimu am Rheinu © Deutsches Weininstitut

Vícedenní trasy

Na vícedenní putování se mohou milovníci vína vydat například na tematické trasy věnované červenému vínu v oblastech Ahr nebo Franken, na pěší stezku oblastí Rhein-Nahe nebo na Saskou vinařskou stezku údolím Labe. Co do délky mezi nimi pak vyčnívá „Rheinsteig – Rýnská stezka“, která se na 320 kilometrech mezi Wiesbadenem a Bonnem vine oblastmi Rheingau a Mittelrhein. Zážitek z pěšího putování za vínem usnadní možnost objednat si túru s místním průvodcem, ubytování u vinařů nebo celé balíčky služeb včetně přepravy zavazadel.

Vinařský region Nahe, Německo

Vinařský region Nahe, Německo © Deutsches Weininstitut

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín