Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejkrásnějších vinařských oblastí

Ať už máte víno v oblibě, nebo jste nadšencem do cestování, návštěva vinic po celém světě se může stát skvělým romantickým výletem. Níže pro vás máme naše favority, které vynikají nejen svým skvělým vínem, ale také krásnými lokacemi pro dokonalý cestovatelský zážitek.

Úvod do vinařské turistiky

Víno se pěstuje téměř po celém světě, liší se však svou chutí i kvalitou. Za rozdíly může konkrétní složení půdy v oblasti, ale také počet hodin slunečního svitu. V každé vinici se tak zrodí naprosto jiné víno, nejen kvůli odlišnosti odrůdy. Ať už se víno vydáte ochutnat kamkoliv, můžete počítat s tím, že bude pokaždé jiné.

Sklenku oblíbeného moku si samozřejmě můžete vychutnat i doma, nebo v restauraci, nic se ale nevyrovná návštěvě přímo na vinici. Kromě toho, že uvidíte, jakým způsobem se pěstuje, nasajete místní atmosféru a dozvíte se spoustu zajímavostí. Řada světoznámých vinic s mezinárodní certifikací také nabízí prohlídky, což je perfektní tip na výlet.

Vinice se povětšinou rozprostírají ve strmých svazích v blízkosti řek, a to právě proto, aby měla réva dostatek sluneční svitu. Takový výlet se dá dokonale spojit také s turistikou a procházkou, nebo projížďkou na kole po vinicích a okolí.

1. Bordeaux na jihu Francie

Jedna z nejproslulejších oblastí je samozřejmě ve Francii, přesněji na jihozápadě, v okolí města Bordeaux. Víno pocházející odtud má chráněné označení původu, tedy appellation d'origine protégée. Zároveň se jedná o největší vinařskou oblast země.

Nacházíte-li se zrovna poblíž, určitě navštivte některou z vinic, kde si můžete vychutnat skutečně vynikající víno s intenzivní chutí. Mezi světoznámé oblasti kolem Bordeaux jsou například Pauillac, Sauternes či Saint-Émilion nebo Médoc. Samozřejmě si svou láhev můžete pořídit také v supermarketu, nicméně kvalitou se nemůže rovnat.

 Najdete tu zhruba 8 000 vinic s celkovou rozlohou až 121 000 hektarů! Vzhledem k velikosti oblasti se zde ročně vyrobí až 6 milionů hektolitrů vína, přičemž převažuje červené, kterého je až 80 %. Hlavními odrůdami jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Mouton Rothschild či Petit Verdot. Vína bílá pak Sémillon, Muscadelle a Sauvignon Blanc.

Asi 600 km severovýchodně od Bordeaux leží další oblast se špičkovými víny, Burgundsko. Spojte návštěvu vinic s ochutnávkou místní kuchyně a máte úžasný gastronomický zážitek.

Ochutnejte Francii

2. Mendoza v Argentině

Argentinskou kolébkou vína je Mendoza, odkud pochází více než 70 % celkové produkce. Vinice tu zdobí zelené údolí And, kde narazíte na Malbec, který je pro Argentinu typický. Příznivé podnebí a výživná půda dává vzniku skvělému, ovocnému vínu. Zajímavostí je, že tato přední světová vinařství jsou jedny z nejvýše položených na světě.

Vynikajicí jsou místní růžová vína, zejména tedy Sauvignon Rose či Pinot Blanc. Co se odrůd červených týče, mezi nejoblíbenější červená patří Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Argentinskými bílými stálicemi jsou Chardonnay, Sauvignon Blanc nebo Chenin. Jako spousta vinařských oblastí i Mendoza nabízí také kulturní zážitek, můžete navštívit třeba místní muzea Museo Municipal a Arte moderno, nebo se kochat budovami ve stylu art deco.

3. Alto Douro v Portugalsku

Za skvělým vínem můžete vyrazit také do Porta. V portugalském přístavním městečku narazíte na víno prakticky na každém kroku, ať už se jedná o obchůdky, vinné sklípky nebo i muzea vína. A jaké víno je pro Porto specifické? Samozřejmě portské!

Jedna s nejstarších vinařských oblastí na světě vás rozhodně okouzlí. Nejen, že jsou místní vinice zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, okolní překrásná krajina s vesničkami, malebnými údolími a řekami vás během okamžiku naladí na dokonale pohodovou notu.

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Čtěte také:

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

4. Údolí Barossa v Austrálii

Pokud se vydáte severně od Adelaide, ocitnete se v největší vinařské oblasti Austrálie, která vyprodukuje až 60 % celkové produkce. První vinice tu postavili němečtí přistěhovalci zhruba přes 200 lety, přičemž se oblast postupně rozrostla až na dnešních 10 000 hektarů. Typickou odrůdou pro Austrálii je jemné víno s těžší chutí, zvané Shiraz. Mezi nejznámější vinařství jsou například Jacob’s Creek, Penfolds nebo Wolf Blassi.

5. Rioja ve Španělsku

Nejvyhlášenější vinařskou oblastí Španělska je bez pochyb Rioja. Vinice které se datují až do 9. století, mají dnes rozlohu přes 60 000 hektarů. Místní víno se řadí mezi nejlepší na světě.

Nejčastěji tady můžete narazit na Tempranillo, které se jako ostatní španělská vína uchovává v dubových sudech. Zároveň se jedná o odrůdu, která zabírá více než polovinu veškerých vinic Rioja. Jestliže preferujete suché, červené víno, Tempranillo si zamilujete. Kromě něj tu roste Garnacha, Cariñena nebo Mazuelo. Rioja vás okouzlí také nádhernou přírodou.

Zájezdy do Španělska

6. Washington v USA

Většina z vás už určitě slyšela o výrobě vína v Kalifornii, ale nejedná se o jedinou vinařskou oblast ve Spojených státech amerických. Například ve stá Washington najdete vinice na 12 000 hektarech půdy. Nejoblíbenější je tu ryzlink rýnský a Merlot. Místní produkce vína je až z 80 % určena pro místní distribuci a vyváží se tak jen velmi malá část.

Zajímavostí je, že místní vína jsou často kombinací několika odrůd, čímž je možno dosáhnout intenzivnější chuti. Pro ty z vás, kteří vyhledáváte poněkud rurálnější zážitek spojený s návštěvou vinic, doporučujeme spíše kalifornské údolí Napa Valley, kam se sjíždí milovnící vín z celého světa.

7. Údolí Maipo v Chile

Vinice s báječným vínem v Andách nenáleží pouze Argentině. Za dokonalým mokem z andských údolí se můžete vydat i do Chile. Historie vinařství v chilském údolí Maipo sahá až do 16. století, tedy do počátků místního pěstitelství. Chardonnay, Sauvignon, Merlot či Syrah, tyto odrůdy se tu pěstují na rozloze 10 000 hektarů mezi skalami na písčito-štěrkovité půdě.

Místa, kde se v lednu zaručeně ohřejete!

Čtěte také:

Místa, kde se v lednu zaručeně ohřejete!

8. Stellenbosch v Jihoafrické republice

V Jihoafrické republice, asi 50 km od Kapského města leží světoznámá vinařská oblast Stellenbosch. Vinařství jsou tady od sebe co by kamenem dohodil, máte tak možnost ochutnat všechny místní chutě Sauvignonu, Merlotu, Pinotage či Shirazu.

Preferujete bílé víno? Pak se můžete těšit na sklenku Sauvignon Blanc, Chenin Blanc či Chardonnay. Vydejte se do jednoho z vinných sklípků na exkurzi a ochutnávku vína nebo navštivte muzeum Stellenryck, kde si obohatíte znalosti o výrobě a původu vína. Dalšími významnými oblastmi kromě Stellenbosch jsou také Constantia a Paarl.

9. Toskánsko v Itálii

Málokdo si nespojí Toskánsko s vínem, je totiž jednou z nejvýznamnějších oblastí pro pěstování vinné révy. V příjemném středomořském klimatu tu můžete okusit pro místní vinice typické Chianti, Montepulciana nebo Brunella. Díky velké rozloze o 70 000 hektarech, se tady ročně vyrobí až 2 miliony hektolitrů vína. Dobrým tipem na výlet je také například návštěva Gardského jezera kde můžete zavítat do některého z místních vinařství a také si užít skvělý wellness.

Chci poznat Toskánsko

10. Údolí Mosely v Německu

Za vínem nemusíte cestovat nijak daleko, stačí zajet třeba do sousedního Německa. Mnoho lidí se do Německa vydává hlavně za turistikou, vyplatí se ale navštívit i místní vinice, například na stezce Moselsteig. Typický je tady ryzlink, kteří pěstovali už Římané a Keltové před 2 000 lety. Až 90 % německého vína jsou bílé odrůdy a pěstují se na rozloze přes 10 000 hektarů. Vzhledem k rozšířené oblibě vína se nemusíte spokojit pouze s Oktoberfestem. V Německu si můžete užít bezpočet víkendových slavností vína, zaměřených zejména na oblíbený Ryzlink, ale také Müller-Thurgau nebo Rulandské šedé.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

01.11.2022 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín