Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Phnompenh, město s pěknými památkami a děsivou minulostí

Phnompenh

Phnompenh

Hlavní město Kambodže Phnompenh je hospodářským, kulturním i politickým centrem země. Leží na soutoku řek Mekong, Bassac a Tonlesap v provincii Kandal. Francouzské koloniální domy a bulváry lemované stromy uprostřed obdivuhodné angkorské architektury vyvolávají v návštěvnících pocit klidu. Phnompenh je v porovnání s jinými moderními asijskými hlavními městy opravdovou oázou vyzařující jakési provinční kouzlo. Nalézá se zde spousta atraktivních míst a historických památek, např. královský palác, Národní muzeum, Muzeum genocidy Toul Sleng, Choeung Ek Killing Fields, buddhistický chrám Wat Phnom či Stříbrná pagoda. Královský palác, Národní muzeum, budova národního shromáždění a mnohé další stavby jsou postavené v národním stylu. Na místních tržištích lze zakoupit krásná řezbářská díla, starožitnosti, obrazy, drahokamy a stříbro nebo třeba hedvábí.

Choeung Ek Killing Fields

Choeung Ek je pozemek bývalého sadu a hromadných hrobů obětí Rudých Khmerů (zabitých mezi lety 1975–1979) nacházející se přibližně 17 km jižně od Phnompenhu. Po pádu režimu Rudých Khmerů byly v Choeung Ek objeveny hromadné hroby obsahující 8895 těl, pročež se místu přezdívá „Killing Fields“. V současnosti je Cheoung Ek památníkem, respektive buddhistickou stúpou z akrylového skla, již zaplňuje více než 5000 lidských lebek.

Choeung Ek Killing Fields

Choeung Ek Killing Fields

Chrám Wat Phnom

Wat Phnom je jediným kopcem ve městě. Podle legendy zde první pagoda stála již roku 1373. Hlavním vchodem do Wat Phnomu je velkolepé východní schodiště střežené kamennými lvy a hady. Dnes přichází do zdejšího chrámu mnoho lidí, aby se modlili za štěstí a úspěch ve školních zkouškách či obchodních záležitostech. Vihara (chrámová svatyně) byla několikrát přestavěna, naposledy roku 1926. Západní vihara uchovává popel krále jménem Ponhea Vat, vládnoucího mezi lety 1405–1467. Wat Phnom je jedinou atrakcí v Phnompenhu, u níž hrozí, že se postupně změní v cirkus. Cestou k vrcholu se setkáte se žebráky, ženami prodávajícími nápoje a dětmi prodávajícími ptáky v klecích.

Chrám Wat Phnom

Chrám Wat Phnom

Královský palác

Zlatě zářící královský palác je jedním z nejkrásnějších architektonických skvostů v Phnompenhu. Byl postaven roku 1866 ve staré části města. Tato poloha byla vybrána Komisí královských ministrů a astrologů, jelikož měla velký zeměpisný význam ve vztahu ke králi, považovanému za přímého potomka bohů. Královský palác je komplex zahrnující nádherné budovy a úchvatný trůnní sál vlevo od hlavního vchodu. Ten se může pochlubit 59 m vysokou věží s krásnou střechou, dekorativně odstupňovanou zlatými barvami. Budova je určena pro významné oficiální oslavy a korunovace.

Královský palác

Královský palác

Muzeum genocidy Tuol Sleng

Návštěva tohoto muzea je velice silným, avšak smutným zážitkem. Tuol Sleng je vlastně bývalá věznice, nazývaná „S21“. Byla určená odpůrcům Rudých Khmerů, kteří do města podnikli vojenské tažení roku 1975. V rámci revoluce nahnali obyvatele do polí a továren. Střední školu přebudovali na věznici, v níž pak týrali „kontrarevolucionáře“, mezi nimiž byla ovšem i řada dětí a žen. Většina vězňů skončila na popravišti „Killing Fields“. Strašlivé mučicí praktiky dokumentují obrazy a fotografie.

Muzeum genocidy Tuol Sleng

Muzeum genocidy Tuol Sleng

Stříbrná pagoda

Wat Preah Keo Morakot neboli Stříbrná pagoda se nachází v jižní části komplexu královského paláce. Dříve byla známá jako Wat Uborsoth Rotannaram. Královská rodina i úředníci zde udržovali buddhistické ceremonie. Pagoda nemá žádné mnichy, pročež jí návštěvníci říkají Preah Vihear Preah Keo Morakot. Když král oslavuje buddhistické obřady, jsou k účasti pozváni mniši z jiné pagody, jako je Wat Unaloam nebo Wat Botumvattey. V chrámu je umístěno 1650 uměleckých předmětů, většinu představují postavy Buddhy. Jsou vyrobené ze zlata, stříbra, bronzu a dalších hodnotných materiálů. Některé zdobí diamanty. Jsou to všechno dary od krále, královské rodiny, hodnostářů a dalších lidí, kteří se v Preah Vihear Preah Keo Morakot modlí za mír a prosperitu. Před trůnem stojí socha Buddhy ze zlata, vážící 90 kg a krášlená tisíci diamantů. Největší diamant se nachází na koruně.

Stříbrná pagoda

Stříbrná pagoda

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín