Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Phuket nabízí více než pláže - vítejte v džungli!

Vnitrozemí Phuketu

Vnitrozemí Phuketu

Nazývat Phuket „Perlou Andamanského moře“ je trochu marketingovým klišé, přestože velmi půvabným. Tato přezdívka však ukazuje, jak si všichni tento okázalý a krásný ostrov spojují s jeho teplým jižním mořem a jemnými písečnými plážemi. Přeci jenom se právě díky nim stal turistickou Mekkou.

Na Phuketu je toho však mnohem víc než jen písek, potápění a koupání. Tento ostrov má rozlohu 575 kilometrů čtverečních (z toho 70 % tvoří džungle a hory) a východní pobřeží se pyšní větším množstvím mangrovových lesů než pláží. Rozhodně se vyplatí vydat se na túru do kopců, zaplavat si ve vodopádech a objevit zcela jiný, ale stejně tak nádherný Phuket. Opusťte tedy pláže a zamiřte do hor.

Dobrým místem pro začátek je přírodní rezervace Khao Phra Thaeo v severní Thalangské oblasti o rozloze 57 čtverečních kilometrů, díky které tvoří největší stálezelený deštný prales v Phuketu. Je zde mnoho rozličných stezek, ale nejvíce populární je osmikilometrová cesta z Bang Pae do Ton Sai. Během procházky se dívejte po ptácích. Můžete zahlédnout irenu tyrkysovou (Irena puella) nebo kukačku červenozobou. Pokud se vám poštěstí, zahlídnete v lese i větší zvířata jako například divočáky, muntžaky (malé jelenovité savce) a opice, či malou i když plachou populaci medvědů malajských.

Khao Phra Thaeo

Khao Phra Thaeo

Tato zvířata se schovávají v hustém porostu a utečou při každém nečekaném zvuku, mějte tedy oči na stopkách. Pokud si u vodopádu Ton Sai najmete zkušeného průvodce, naskytne se vám příležitost vidět něco jedinečného. I bez divočáků a medvědů je zdejší flóra se svými prastarými vysokými stromy a  bambusovými a kapradinovými háji velkolepá. Můžete dokonce narazit na vzácný druh palmy jménem kerriodoxa elegans, který pochází přímo z tohoto ostrova a byl poprvé objeven roku 1929.

Buďte však obezřetní, Khao Phra Thaeo je velmi dusný prales a turistika může být náročná. Mějte tedy při sobě nějaký repelent, vodu a především pevnou obuv.

Pro ještě více Phuketských divokých zvířat navštivte takzvaný „Gibbon Rehabilitation Project“ v Bang Pae. Tato nezisková organizace se snaží vrátit gibony běloruké do volné přírody jakmile jsou schopní přežít sami bez lidského zásahu. Většina zvířat v této rezervaci byla v mládí odchycena a staly se z nich mazlíčci nebo turistické atrakce, aby nakonec byly stejně opuštěni bezohlednými majiteli jakmile dosáhly dospělosti a už nebyly tak krotcí. Mnoho návštěvníků sponzoruje některého gibona, což pomáhá zaplatit táhlý a drahý rehabilitační proces.

Gibbon Rehabilitation Project

Gibbon Rehabilitation Project

Po shlédnutí gibonů si odpočiňte u vodopádu Bang Pae, který je největším v Phuketu a nabízí úžasné koupání v chladivých vodách. Toto místo je také perfektní na pikniky, odpadky si však odneste s sebou, aby tomu tak i zůstalo.

Stejně důležité jako deštné pralesy jsou pro Phuketský ekosystém i mangrovové lesy na východním pobřeží. V těch žijí nejen vzácná zvířata a rostliny, ale také rodiny, které zde dlouhá století rybaří a farmaří. Do dnešního dne je přes 80 % obyvatel muslimské vesnice Bang Rong závislých nějakým způsobem na mangrovech. Toto číslo se ještě zvyšuje co turisté začali vyhledávat tradičnější a autentičtější turistický zážitek.

Mangrovové lesy v Bang Rong

Mangrovové lesy v Bang Rong

Se svými upovídanými místními a poučnými muzei je Bang Rong perfektním místem, kde se naučit o životě v mangrovovém lese. Je zde okouzlující plovoucí restaurace jménem Chum Chon, kde si můžete užít místní pochutiny a chladivý vánek. Pokud budete chtít objevovat, následujte dřevěné stezky, které vás dovedou hluboko do srdce lesa nebo si pronajměte kajak a pádlujte po řece. Tento tichý způsob dopravy vám zajistí větší šanci zahlídnout divoká zvířata. Nejznámějším příslušníkem mangrovových lesů jsou hluční makakové jávští. Lze je například přistihnout jak skáčou na zchlazení do vody. Moc se k nim však nepřibližujte, protože jsou poměrně divocí a teritoriální.

V mangrovových lesích je to tak poklidné, že mnoho lidí zůstává přes noc. Nejznámějším místem na přespání je kozí farma Maneerat, kde můžete podojit kozu a dozvědět se něco více o životním stylu místních muslimských rodin.

Kozí farma v Bang Rong

Kozí farma v Bang Rong

Pokud i tak nebudete mít objevování dost, je toho v Pukhetu ještě mnohem více, stejně jako na okolních pobřežních ostrovech. Hory a mangrovové lesy jsou něco zcela jiného než Phuketské překrásné pláže, přesto však nikdo nelituje prozkoumání i jiných částí této provincie. Je to tropický ráj a pokladnice dobrodružství. Pokud tedy máte pár volných dnů, rozhodně zamiřte do kopců a vytvořte si nezapomenutelné vzpomínky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín