Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pico de Teide - gigantická sopka s nejdelším stínem

Roque Cinchado a Pico deTeide

Roque Cinchado a Pico deTeide

Nejvyšší hora Španělska, ležící na ostrově Tenerife, láká každoročně k výstupu tisíce návštěvníků. I já jsem se nechala zlákat pohledem na gigantickou sopku, zářící mnoha barvami. A neprohloupila jsem. Ti, kteří měli možnost spatřit úchvatný východ slunce na úpatí hory nebo se jen rozhlédli z výšky do okolí mi jistě dají za pravdu, že ta trocha námahy při výstupu se určitě vyplatí.

Pico de Teide je s nadmořskou výškou 3.718 metrů třetí nejvyšší sopkou světa. Zabírá více než polovinu rozlohy ostrova Tenerife. Obvod kráteru činí těžko představitelných 48 km. Při východu slunce vrhá hora pyramidový stín do vzdálenosti až 200 km (nejdelší stín na světě). Byla to právě sněhová pokrývka, zdobící po většinu roku vrchol hory, která dala jméno celému ostrovu. Tenerife znamená v jazyce původních obyvatel ostrova zasněžený. A právě primitivně žijícím Guančům vděčí hora za své jméno. Pekelná hora čpící sírou vzbuzovala ve světlovlasých domorodcích, žijících ještě v 15. století podobně jako v době kamenné, velký respekt. Považovali ji za sídlo krutého boha Guayota. Ostatně i dnes můžete při výstupu k vrcholu hory cítit intenzivní pach síry.

Zasněžený vrchol sopky Teide

Zasněžený vrchol sopky Teide

Stále aktivní sopka Pico de Teide

K největší zaznamenané erupci sopky došlo v roce 1706. Tehdy pohřbil mohutný proud žhavé lávy celou polovinu pulzujícího přístavu Garachico, ležícího na severním pobřeží. Láva tehdy protékala údolím celých devět dní. Jediná věc, která se z těchto dob dochovala je městská brána, kterou můžeme dodnes obdivovat uprostřed krásného městského parku. Funkci hlavního přístavu tehdy převzalo Puerto de la Cruz. Přeživší měšťané vystavěli město na stejném místě a jeho zkázu dnes připomínají jen černé skalní bazénky, přitahující davy turistů. Vulkán je stále aktivní, poslední zaznamenaná erupce byla v roce 1909.

Garachico, Tenerife

Garachico, Tenerife

Národní park Teide

Sopka však nepřináší jen zkázu v podobě žhavé lávy, ale i vrstvy úrodného prachu na kterých se výborně daří celé řadě rostlin. Důkazem toho může být i procházka Národním parkem Parque National de Teide. Obzvláště krásná je zdejší krajina na jaře, kdy se jindy nehostinná skalnatá poušť promění v zářivé květinové koberce. Svahy hory Pico de Teide jsou vystaveny západním a severozápadním vlhkým větrům a tak je celá nížina na úpatí sopky vlhká a velmi úrodná. Můžete zde spatřit sady banánovníků, mandloní, pomerančovníků, ale i zeleninová políčka. Jižní svahy jsou naopak velmi vyprahlé a narazíte zde spíše na suchomilné rostliny.

Svahy sopky Teide

Svahy sopky Teide

Rozloha Národního parku Teide je 18 900 ha a návštěvníci se zde mohou pohybovat pouze po některé z 21 turistických stezek různých stupňů obtížnosti. Každoročně park navštíví přes 4 milióny turistů, lačnících spatřit drsnou sopečnou krajinu s jedinečnými lávovými útvary. Jedná se tak o nejnavštěvovanější národní park v Evropě. Tyto dech beroucí scenérie okouzlili i hollywoodské filmaře, kteří zde natočili některé scény z filmů Hvězdné války či Planeta opic. Překvapivě bohatá je i místní fauna a flóra. Vysvětlení tohoto přírodního bohatství podají návštěvníkům dvě informační střediska a celá řada informačních tabulí. Park je nejkrásnější na jaře, kdy zde bohatě kvete červený hadinec teidský. Díky své jedinečnosti je park zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Kvetoucí hadinec teidský

Kvetoucí hadinec teidský

Výstup na Pico de Teide si můžete ulehčit lanovkou

Pokud se rozhodnete zdolat horu Pico de Teide, můžete se nechat pod její vrchol (3 555 m.n.m.) zavézt kabinovou lanovkou a poté se vydat pěšky až k jejímu vrcholu. Ti, kteří se rozhodnou pokračovat až ke kráteru budou potřebovat kromě pevné obuvi, teplého oblečení a dobré fyzické kondice ještě povolení od správy parku (Oficina del Parque Nacional del Teide), sídlící v Santa Cruz. Povolení je zdarma, ale je třeba vyzvednout si jej v kanceláři osobně v úředních hodinách (po-pá 9:00  - 14:00). Úřad vydá denně jen 150 těchto povolení. S sebou je třeba mít doklad totožnosti s fotografií. Bez tohoto povolení je výstup ke kráteru přísně zakázán.

Lanovka na Pico de Teide

Lanovka na Pico de Teide

Odměnou za náročný výstup v kamenitém terénu, ještě ztížený dýcháním řídkého vzduchu se sirnými výpary, vám bude nádherný výhled do širokého okolí. Jako na dlani se před vámi otevře pohled na ostrov Gran Canaria, La Palma a na jihu ostrovy La Gomera či El Hierro. Atmosféra na vrcholu je doslova magická.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín