Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Písečné duny v Łebě v Polsku

Písečné duny v Łebě v Polsku

Písečné duny v Łebě v Polsku

Přístavní město Łeba leží v severním Polsku v pomořském vojvodství. Jeho centrum, plné obchodů a zábavních podniků, je hojně navštěvováno turisty. Łeba disponuje dvěma velkými plážemi, kde mimo sezónu často nepotkáte ani živáčka. Asi 5 km od města se nalézá Słowińský národní park, jenž se vyznačuje úchvatnými písečnými dunami a starou raketovou základnou. V oblasti parku, v těsném sousedství města, je přírodní rezervace Mierzeja Sarbska s borovým lesem na písečných dunách.

Základní informace o parku

Słowińský národní park byl založen roku 1967 a v roce 1977 byl UNESCEM prohlášen za Světovou biosférickou rezervaci. Od roku 1995 je uveden na seznamu chráněných území Ramsarské úmluvy o mokřadech, které mají mezinárodní význam. V prostoru parku bylo vytvořeno dvanáct přísně chráněných přírodních rezervací. Žije zde 260 druhů ptáků, z nichž polovinu tvoří vodní a bažinné druhy. Také tady žije řada vzácných motýlů a brouků. Z obojživelníků lze narazit na ropuchy, zatímco z plazů můžete zahlédnout ještěrky a zmije. Z větších savců je možno vidět losy, jeleny či divočáky a z malých zvířat lišky, jezevce, bobry atd. Čas od času se objevují tuleni.

Słowińský NP je domovem mnoha zvířat

Słowińský NP je domovem mnoha zvířat

Park se nachází podél Łebského jezera, třetího největšího jezera v Polsku. Jeho typickými krajinnými prvky jsou také bažiny, louky, lesy a pohyblivé písečné duny, přesouvající se na východ směrem k Lebě rychlostí 3–10 m za rok. Nejvyšší pohyblivá duna, Wydma Łącka, je hlavní atrakcí parku.

Cesta k nejvyšší duně

Cesta k nejvyšší duně

Poznejte polskou poušť

Park je rozdělen do několika obvodů a menších částí. Lokalita Wydmą Czołpińską představuje nejdelší úsek pásu pohyblivých dun. Modrá turistická trasa vás zavede k majáku v Czołpinie, kde můžete pozorovat biotop písečných dun, zajímavé historické budovy a bývalé raketové jednotky. Czołpino bylo založeno jako rybářská vesnice v oblasti, kde dříve bývala vesnice Stara Chusta. Tu však pohřbily pohyblivé písky. Totéž se v 18. století stalo s vesnicí Łączki, která ležela tam, kde je v současné době Łącká duna. Maják Czołpino, postavený z cihel na kamenných základech, stojí na nejvyšší zalesněné duně Człpinka (55–56 m nad mořem). V této lokalitě parku se dále nachází jedinečná přírodní památka Bukowe Góry, borový les zarůstající duny.

Výhled z majáku Czołpino

Výhled z majáku Czołpino

Další z obvodů parku, Obwód Ochronny Rąbka, je rozdělen do tří částí: Łeba, Białe Góry a Boleniec. Právě zde najdete největší přírodní památky parku, mezi nimiž vyniká nejširší pole pohyblivých dun v Evropě (přes 500 ha) a nejvyšší duna v pohybu (více než 30 m nad mořem). Převážná část plochy je v režimu přísné ochrany.

Většina dun je v režimu přísné ochrany

Většina dun je v režimu přísné ochrany

Další zajímavá místa a aktivity v parku

Krásy a povahu parku můžete poznat díky síti turistických stezek a vzdělávacích přírodních cest. Z četných věží a vyhlídkových plošin lze obdivovat bohatost, různorodost a mozaikové uspořádání krajiny. V muzeích Smołdzino, Rowy, Kluki a Rąbka si prohlédněte výstavy, které odrážejí dynamiku procesů a jevů pozorovaných v parku během celého roku.

Turistická stezka napříč dunami

Turistická stezka napříč dunami

Turistické stezky jsou k dispozici i pro cykloturistiku. Využijte tuto formu aktivního odpočinku při různých výletech v ochranném pásmu parku. Co se týče rekreace ve zdejších vodách, je povolena pouze na určených vodních nádržích u jezer Łebsko a Gardno a na úsecích řek. Pro ty, kdo milují odpočinek v sedle, jsou nabízeny lekce jízdy na koních v místech Żelaz, Smołdzino, Nowęcin ad.

Jezero Łebsko

Jezero Łebsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín