Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivní legenda: Archeologové odhalili pivovar v Egyptě starý 4000 let

Chrám v Abydosu

Chrám v Abydosu Shutterstock

Pokud si zjišťujete před odjezdem na dovolenou, jakým pivním speciálem uhasíte žízeň, pak vězte, že začátek pivní legendy se začal psát před více než čtyřmi tisíci lety pod žhavým egyptským sluncem...

Za několik let možná bude součástí poznávacích okruhů za jedinečnými egyptskými památkami i zastávka s vůní piva. V nekonečných pouštních dunách, obklopujících západní břehy životodárného Nilu, se archeologům podařilo vysvobodit z tisíciletého písečného zajetí osm budov. V každé z nich tu pro mlsné jazýčky božských faraonů připravovali zlatavý mok ve čtyřiceti keramických nádobách.

Vyberte si zájezd do Egypta

Pivo na věčnost 

Antické nástěnné malby

Antické nástěnné malby Shutterstock

V okolí Abydosu, jednoho z nejstarších měst starověkého Egypta, jsou k vidění také pozůstatky monumentálních chrámů i posvátného královského pohřebiště v němž spočívají ostatky faraonů první dynastie. Archeologové se domnívají, že karafy s pivem provázely dávné vládce i na jejich cestě na věčnost.

Tajemství památek starověkého Egypta: Vydejte se po stopách faraonů

Čtěte také:

Tajemství památek starověkého Egypta: Vydejte se po stopách faraonů

Jakkoli se vám může zdát představa všemi uctívaného faraóna ozdobeného pivní pěnou pod nosem poněkud bizarní, pivo se ve starověkém Egyptě těšilo velké popularitě. Vařilo se ve všech větších městech a jeho příprava i konzumace je zachycena i na mnohých dobových malbách. Hořkou chuť s bohatou dávkou vitamínů si starověcí Egypťané dopřávali jako odměnu po namáhavé práci, během slavností i při náboženských obřadech.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Radovánky všemi smysly

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě Shutterstock

Chcete-li si zkrátit čekání na jaro v nejlidnatější africké zemi, pak se můžete těšit na teploty atakující 25°C a vody Rudého moře prohřáté na příjemných 22°C. Právě zima je ideálním obdobím pro poznávání skvostných egyptských památek. Až po dni plném vodních radovánek, obdivování dávné historie a odpočinku v hotelových zahradách zasednete ke stolu plném exotických lahůdek, nezapomeňte si připít sklenkou piva. Ať je vaše dovolená pestrá jako Egypt sám.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín