Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství památek starověkého Egypta: Vydejte se po stopách faraonů

Tajemství starověkého Egypta

Tajemství starověkého Egypta Shutterstock

Navštivte během své dovolené v Egyptě nejznámější starověké památky, zachované z dob faraonů. Nechte se okouzlit majestátními pyramidami, fascinující sfingou v Gíze, vznešenými chrámy a nekonečnou řekou Nil...

Skalní chrámy Abú Simbel

Velký chrám faraona Ramessese II., Abú Simbel

Velký chrám faraona Ramessese II., Abú Simbel Shutterstock

Archeologická lokalita Abú Simbel v jižním Egyptě zahrnuje dva velkolepé starověké chrámy vytesané do skalního masivu. Roku 1979 byly zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a nyní patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Egypta. Není snadné vystihnout pouhými slovy krásu tohoto jedinečného prostředí. Dopřejte si i vy fantastický zážitek při pohledu na monstrózní sochy velkého chrámu, jehož úžasná historie vás ohromí. Památka bývá nejhezčí v noci, kdy vám ji za poplatek rádi osvítí. 

Vyberte si zájezd do Egypta

Slavná Cheopsova pyramida

Cheopsova pyramida v Gíze zalitá sluncem

Cheopsova pyramida v Gíze zalitá sluncem Shutterstock

Cheopsova pyramida, symbol staroegyptské civilizace, je největší pyramidou v Egyptě a také největší známou kamennou stavbou postavenou během starověku. Zároveň je to první a jediný dosud zachovaný z původních sedmi divů světa. Pochopitelně je v neustálém obležení nadšených turistů. Stojí v pyramidovém poli v Gíze, na předměstí Káhiry. Nenechte se otrávit všudypřítomnými prodejci suvenýrů, kteří vás budou pronásledovat na každém kroku, a nevšímejte si velbloudářů, kteří budou nabízet například focení zdarma. Vězte, že pak budou neodbytně požadovat odměnu. Návštěva pyramid a Sfingy je přesto krásným zážitkem, zejména na jaře, kdy vám nebude tak velké horko.

Chrámové město Karnak

Sloupy v chrámovém komplexu Karnak

Sloupy v chrámovém komplexu Karnak Shutterstock

Karnak je největší chrámový komplex na světě, sdružující chrámy Amon Ra, Khonso, Ipt, Ptah, Montho a chrám boha Osirida. Při jeho průzkumu, který vám v poklidném tempu zabere i přes 4 hodiny, budete mít úžasný pocit, jako byste se procházeli městem postaveným jen z chrámů. Oživlá historie vystupuje z každého koutku a točí se všude kolem vás. U vchodu si můžete prohlédnout obchůdky, venku pak čeká dostatek taxíků a drožek, které vás odvezou, kam potřebujete.

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Kdysi proslulé Théby

Memnonovy kolosy, sochy Amenhotepa III., Luxo

Memnonovy kolosy, sochy Amenhotepa III., Luxo Shutterstock

Město Luxor, v minulosti známé jako Théby, leží v Horním Egyptě, 777 km jižně od Káhiry. Obsahuje asi třetinu nejcennějších památek a starožitností celého světa, je tedy vskutku významnou turistickou lokalitou. K nejdůležitějším místům východního břehu Nilu náleží Luxorský chrám a Karnak. Za návštěvu stojí rovněž tamní Luxorské muzeum a Muzeum mumifikace. Také západní břeh vás naláká na obdivuhodné chrámy, např. chrám královny Hatšepsut, chrámový komplex Ramesseum nebo zádušní chrám střežený dvacetimetrovými Memnonovými kolosy. Dále se pyšní královským hřbitovem faraonů známým pod názvem Údolí králů. Na jihu se nachází Údolí královen, zahrnující hroby královen, princezen, princů a šlechticů z dob 19. a 20. dynastie.

Velká sfinga v Gíze

Legendární sfinga v Gíze, Egypt

Legendární sfinga v Gíze, Egypt Shutterstock

Snad každý, kdo se kdy toužil podívat do Egypta, chtěl spatřit především slavné pyramidy a Velkou sfingu v Gíze. Vězte, že osobní návštěva vydá za všechny velkolepé představy. Sfinga je veliká socha v podobě lva s lidskou hlavou, kterou najdete na Gízské plošině na západním pobřeží Nilu. Leží před Rachefovou pyramidou. S délkou 74 m, šířkou 19 m a výškou 21 m je vůbec největší sochou z jediného kusu kamene, jaká kdy byla vytesána. Teprve na vlastní oči můžete plně docenit její krásu. 

Pokud se rozhodnete o dobrodružnou dovolenou s cílem poznat historii Egypta, tak po návratu domů budete mít nepochybně bohatou sbírku úžasných fotografií. Byla by velká škoda, kdyby vaše fotografie s pyramidami nebo starověkými chrámy zůstaly jen v telefonu, případně pár z nich na sociálních sítích. Vytiskněte si proto fotografie přímo doma, případně zvolte alternativní způsob, vystavte si je a vraťte se ve vzpomínkách do Egypta vždy, když se na fotografie podíváte.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín