Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pláže, chrámy, vodopády, deštný prales nebo jízda na slonovi? Phuket nabízí vše!

Phuket

Phuket

Největší thajský ostrov Phuket, jehož rozloha činí přibližně 550km2, patří k nejluxusnějším letoviskům v Andamanském moři. Díky pozvolnému vstupu do moře je oblíbenou destinací pro rodiny s dětmi, krásnou dovolenou zde ale prožijí úplně všichni. Milovníci samoty ocení možnost ubytování na maličkých plážích téměř bez civilizace, vyznavači rušného nočního života budou spokojeni ve velkých plážových resortech se stovkami luxusních hotelů.

Velikost ostrova nabízí bohaté vyžití v oblasti turistiky, koupání, potápění, nočního života, nákupů, gastronomie, sportování… Na ostrově Phuket nuda skutečně nehrozí.

Jak na Phuket?

Na ostrově se nachází veliké mezinárodní letiště vzdálené asi 40-50minut jízdy od hlavních pláží. Let z Bangkoku na Phuket trvá pouhých 55 minut, proto valná většina návštěvníků využívá právě tento způsob dopravy. Ostrov je s pevninou propojen silnicí, k dopravě lze tedy využít i autobus. V tomto případě však počítejte s časem jízdy okolo 14 hodin.

Doprava na ostrově Phuket

Nejčastějším dopravním prostředkem po ostrově jsou tuk tuky (červená otevřená čtyřkolá vozítka) a autobusy. Klasické autobusové zastávky, jak je známe u nás, prakticky neexistují, zastavuje se na znamení. Pronajmout si však můžete i automobil (veškeré automobily mají volant na pravé straně) nebo skútr, doprava taxíkem patří k dražším variantám. Půjčíte-li si skútr, dostanete se i na místa, kam autobusy nemohou a procestujete tak podstatně větší část ostrova. Je však třeba připravit se na pro Thajsko tak typický chaos na silnicích.

Tuk tuk taxi

Tuk tuk taxi

Nejnavštěvovanější pláže na Phuketu

Pláží je na Phuketu celá řada, každý si jistě najde tu svoji.

Nejdelší a zároveň nejnavštěvovanější a také nejrušnější pláž Patong nabízí pozvolný vstup do moře, jemný, pod nohami křupající písek a hlavně spoustu vyžití v okolí. V blízkosti pláže se nacházejí hotelové komplexy, různé atrakce, obchůdky, restaurace, diskotéky. Tato pláž a její okolí je vhodná pro ty, kteří milují rušný, noční život plný zábavy.

Pláž Patong

Pláž Patong

Pakliže upřednostňujete více klidu, budete se muset poohlédnout jinde. Třeba na druhou největší pláž Phuketu – Karon, která je od Patongu vzdálená cca 15km. Na této pláži můžete prožít poklidnou rodinnou dovolenou bez rušného nočního života. Jediným společným znakem s pláží Patong je zářivě bílý písek a nádherné koupání.

Pláž Karon

Pláž Karon

Chrámy, vodopády, deštný prales nebo jízda na slonovi? Phuket nabízí vše!

Co na Phuketu vidět? Možností, jak a kde na tomto obrovském ostrově strávit čas, je bezpočet.

Buddhistické chrámy

Zajímá-li vás historie, navštivte některý z buddhistických chrámů. Tím největším a nejimpozantnějším na ostrově je chrám Wat Chalong s překrásnou výzdobou, nejzajímavějším pak Wat Phra Thong ve vesnici Baan Thalang. Zde se nachází do poloviny zasypaná socha Buddhy. Budete-li v pokušení sochu vyhrabat, nedělejte to. Podle legendy totiž každý, kdo se o to pokusí, zemře.

Wat Chalong

Wat Chalong

Navštívit můžete i některou z mešit, neboť přibližně třetina obyvatel Phuketu se hlásí k islámu.

Vodopády

Ve vnitrozemí se nachází několik vodopádů, tím nejznámějším je Ton Sai, k němuž vede dobrodružná cesta džunglí. Romantické koupání pod vodopádem si však příliš neužijete, jedná se spíše o malé kaskády sloužící k tvorbě čerstvého vzduchu. V blízkosti vodopádu Bang Pae se nachází záchranná stanice pro gibony Gibbon Rehabilitation Centre, kde jsou tato zvířata pod dohledem ošetřovatelů připravována na návrat do volné přírody.

Vodopád Ton Sai

Vodopád Ton Sai

Potápění

Samostatnou kapitolou na Phuketu je potápění. Až 300 tisíc potápěčů ročně navštíví tento ostrov za účelem četných ponorů do hlubin křišťálového Andamanského moře. Podmořská skaliska kolem ostrova jsou plná barevných, měkkých korálů, narazit můžete na roztodivné mořské živočichy, máte-li štěstí, pak také na žraloky leopardí.

Potápění na Phuketu

Potápění na Phuketu

Kromě potápění můžete vyzkoušet i paragliding, vodní lyžování, pronajmout si windsurfing, katamarán nebo dokonce jachtu. Zahrát si můžete i golf na některém z pěti golfových hřišť splňujících standard světových golfových soutěží.

Jízda na slonovi

Na Phuketu se nachází několik chovných stanic slonů. Chcete-li poznat okolní přírodu z hřbetu slona, nic vám nebrání zaplatit si projížďku na tomto sympatickém chobotnatci. Jízdu absolvujete ve speciální sedačce připevněné na hřbetu slona, za krkem mu bude sedět „řidič“, který celou projížďku řídí, slona vede a ovládá.  

Jízda na slonovi

Jízda na slonovi

Co ochutnat na Phuketu?

Nejlepšího grilovaného humra s kapkou limetové šťávy ochutnáte právě na Phuketu. Hlavními surovinami pro přípravu jídel na ostrově jsou mořské plody, ryby, čerstvá zelenina a kuře. Pochutnat si můžete třeba na aromatické polévce z krevet, kuřecím mase na kari s lilkem či pečených kouscích chobotnice na česneku a dalších lahodných pokrmech. Veškeré dary moře jsou vždy čerstvě ulovené, upravené, připravené k servírování.

Thajská kuchyně

Thajská kuchyně

Exotické ovoce na váš stůl

Už jste ochutnali durian, rambutan nebo mangostan? Toto pro nás netypické exotické ovoce chutná výtečně. Ale i běžné druhy jako ananas či mango tu chutnají jinak. Rozdíl mezi čerstvě utrženým, zralým ovocem a tím, které je utrženo nezralé a dozrává třeba i několik týdnů při jeho přepravě, je neskutečně znát.

Trh s ovocem

Trh s ovocem

Mezinárodní kuchyně

Na Phuketu můžete kromě thajských specialit ochutnat i pokrmy většiny mezinárodních kuchyní, mimo jiné i výborné a hlavně zdravé čínské kuchyně, a to díky mnoha čínským přistěhovalcům.

Ať už se rozhodnete strávit celou dovolenou příjemným lenošením na plážích či naopak akčněji, poznáváním překrásné přírody s roztodivnou faunou a flórou, potápěním, objevováním památek, jedno je jisté – Phuket si zkrátka zamilujete. A je úplně jedno, z jakého důvodu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín