Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plovdiv, jedno z nejatraktivnějších starověkých měst

Plovdiv, Bulharsko

Plovdiv, Bulharsko

Plovdiv je druhým největším městem Bulharska a desátým největším městem Balkánu. Důležité dopravní, kulturní i vzdělávací centrum plovdivského kraje leží na obou březích řeky Marica v západní části Hornothrácké nížiny. V září 2014 bylo vybráno jako hlavní město evropské kultury pro rok 2019. Nakladatelství Lonely Planet jej roku 2015 umístilo na šestou pozici v seznamu nejžhavějších světových destinací. Starobylá krása, strategická poloha a kulturní akce po celý rok z něj činí skvělé místo pro neustálé setkávání kultur a civilizací.

Skvostné starověké památky v Plovdivu

Plovdiv je starší než Řím i Atény, vlastně má tu čest být pátým nejstarším městem s kontinuálním osídlením na světě a prvním v Evropě. Je také v první desítce nejvíce turisticky atraktivních starověkých měst (spolu s Aténami, Jeruzalémem, Byblosem, Bejrútem, Aleppem, Damaškem, Váránasím a Sidonem). V roce 1956 byl vyhlášen architektonickou a historickou rezervací, roku 1979 získal zlatou medaili za zachování památek minulosti. Archeologický výzkum odhalil pozůstatky bývalých okouzlujících veřejných budov: velkého fóra, impozantního stadionu, krásného amfiteátru, pohanských chrámů, termálních lázní, akvaduktů i aristokratických domů.

Objevte všechny památky Plovdivu

Objevte všechny památky Plovdivu

K nejstarším památkám města se řadí starověké thrácké opevnění. Zachovaný starověký stadion prošel nedávno rekonstrukcí. Jeho působivé pozůstatky byly nalezeny na náměstí. Shromáždil asi 30 000 diváků a platil za jedno z nejvýznamnějších architektonických zařízení.

Starověký stadion v Plovdivu

Starověký stadion v Plovdivu Dennis Jarvis

Zájem turistů vzbuzuje i antické fórum s odeonem ve středu města – největší soubor svého druhu, objevený ve starověké Thráce.

Antické fórum s odeonem, Plovdiv

Antické fórum s odeonem, Plovdiv

Velkolepý římský amfiteátr, postavený ve 2. století n. l. za vlády císaře Trajana, je jednou z nejcennějších památek bohatého archeologického dědictví starobylého města. V současnosti je rovněž rekonstruován. Přímo pod širým nebem si v něm můžete dopřát kapku příjemné kultury v podobě klasického dramatu, opery či koncertu.

Římský amfiteátr v Plovdivu

Římský amfiteátr v Plovdivu

Také pevnostní brána Chisar kapia má původ v římském období, její současný vzhled se datuje mezi 11. a 14. století.

Brána Chisar kapia v Plovdivu

Brána Chisar kapia v Plovdivu

Jedinečné středověké pamětihodnosti Plovdivu

Na západním okraji architektonické rezervace Starý Plovdiv, na začátku svahu pahorku Taksim tepe, stojí mešita Džumaja ze 14. století. Pochází z období turecké nadvlády a je pokládána za nejstarší evropskou mešitu, kromě maurské architektury ve Španělsku. V současnosti slouží svému účelu jako muslimský svatostánek. Ze stejného období pocházejí i proslulé lázně Čifte baňa. Zmiňme ještě věž ze 16. století na vrchu Sachat, jejíž hodiny jsou jedny z nejstarších ve východní Evropě.

Hodinová věž na vrchu Sachat

Hodinová věž na vrchu Sachat

Další cenné klenoty Plovdivu

Z dob bulharského obrození pochází četné kostely a chrámy. Kostel sv. Mariny má velmi cenný vyřezávaný ikonostas z ořechového dřeva. Nad severním vchodem je vícepodlažní dřevěná zvonice z roku 1870.

V roce 1844 byl zničen malý středověký kostel a na jeho místě vyrostla impozantní trojlodní bazilika, katedrála Nanebevzetí Panny Marie, s výjimečnými obrazy, freskami a vitrážemi.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Z dalších památek jmenujme pomník ruského cara Alexandra II. na pahorku Osvoboditelů, z něhož se nabízí krásný výhled na město. Oblíbenou památkou v blízkém okolí Plovdivu (30 km jižně) je klášter Bachkovo, zděný komplex se dvěma arkádovými dvory a extravagantně zdobenými kostely.

Klášter Bachkovo

Klášter Bachkovo

Za poznáním do muzeí!

Plovdiv se může pyšnit i jinými zajímavými místy, např. muzei. Regionální archeologické muzeum s panagjurským pokladem je jednou z nejstarších kulturních institucí v Bulharsku. Oficiálně bylo otevřeno roku 1882. Vlastní jednu z nejbohatších kolekcí artefaktů spojených s historií regionu. Zajímavé je též etnografické muzeum, jehož expozice je umístěna v krásném renesančním domě Argir Kuyumdjioglu z roku 1847. Představuje tradiční materiální i duchovní kulturu Bulharů z plovdivského kraje. Do sbírek muzea patří keramické předměty, historické zbraně, šperky, šité a háčkované krajky, hudební nástroje aj. Nechat na sebe působit atmosféru dávné minulosti můžete i v muzeu historie, které vás provede obdobím od 15. do 19. století. A pokud vám všechno to úžasné objevování a poznávání nestačí, vydejte se ještě do přírodopisného muzea a prohlédněte si sál geologie, botaniky, bezobratlých, obojživelníků a plazů, ptáků, savců i ryb. Muzeum má k dispozici sladkovodní akvárium s více než dvaatřiceti druhy ryb a exotických rostlin.

Etnografické muzeum v Plovdivu

Etnografické muzeum v Plovdivu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín