Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohádkový zámek Žleby a obora s bílými jeleny

Zámek Žleby

Zámek Žleby Miloslav Rejha

Kouzelný zámek Žleby s anglickým parkem, nacházející se ve stejnojmenné obci asi 7 km východně od Čáslavi, je nám jistě dobře znám z mnoha našich oblíbených filmů a pohádek. Jmenujme například Královský slib, Nejkrásnější hádanku, Kouzla králů či populární hudební pohádku Tři bratři.

Žleby jsou nicméně něčím více než jen kulisou pro zfilmované příběhy. V tomto nádherném romantickém sídle si lze prohlédnout bohaté sbírky zbraní, předměty z každodenního života šlechty 19. století i luxusní nábytek.

Prohlídkové okruhy, vstupné a otevírací doba zámku Žleby

Žleby v současnosti nabízejí pět zajímavých prohlídkových okruhů. První z nich vám odhalí kouzlo reprezentačních sálů a salonů ve východním a jižním křídle, zámeckou zbrojnici, arkádové nádvoří, kapli, kuchyni a mnoho dalšího. Prohlídka zabere asi 55 minut a dospělý návštěvník za ni zaplatí 140 Kč.

Druhý okruh, jehož délka činí 70 minut, se zaměřuje na západní a severní křídlo horního zámku, pokoje knížecí rodiny, hostinské apartmány, Velkou věž, sklepení i unikátní zámecké divadlo. Vstupné pro dospělého je 170 Kč.

Třetí okruh prochází všemi zmíněnými křídly na úrovni prvního patra, reprezentačními sály, soukromými komnatami knížecí rodiny, zbrojnicí, kuchyní, arkádovými ochozy a nádvořím, taktéž kaplí. Nezahrnuje ovšem prohlídku věže. Délka okruhu je 85 minut a cena 240 Kč.

Zámek Žleby

Zámek Žleby

Zbývající dva okruhy nebývají otevřené po celý rok, nýbrž pouze ve svátečním období, k němuž se vztahují. Čtvrtý okruh je vánoční, nazývá se Advent na zámku. Jedná se o jedinečnou zimní trasu, která přináší příběhy o tradičních zvycích a dobroty ze zámecké kuchyně. Prohlídka trvá 55 minut a stojí 150 Kč.

Poslední okruh s názvem Velikonoce na zámku zase provází návštěvníky komnatami a sály, z nichž dýchá okouzlující jarní atmosféra. Délka prohlídky činí taktéž 55 minut.

V dubnových a říjnových všedních dnech je návštěva zámku možná pouze pro předem objednané skupiny nad dvacet osob. Podrobnosti ohledně otevírací doby naleznete na webových stránkách zámku.

Advent na zámku

Advent na zámku

Užitečné informace a výlety po okolí zámku Žleby

V areálu zámku si samozřejmě můžete dopřát osvěžující občerstvení v podobě limonády, piva či například zmrzliny, a to v místním bistru. Jsou zde ale provozovány také dvě restaurace nabízející teplá jídla. U zámku je placené parkoviště, takže se nemusíte bát vyrazit na výlet autem. Pokud byste rádi podnikli delší výlet, který bude krom Žlebů zahrnovat i něco dalšího, vydejte se třeba po stopách knížete Auersperga na Slatiňany nebo zvolte trošku náročnější trasu do Lichnice.

Obora (nejen) s bílými jeleny

Obora Žleby, ležící jižně od stejnojmenné obce v lesním komplexu, je vyhledávaným turistickým cílem, neboť návštěvníkům umožňuje zhlédnout unikátní bílé jeleny a jejich krmení. K vidění jsou tu ale i divoká prasata, mufloni, čápi, kormoráni a další zvířata. Zvlášť populární jsou ukázky výcviku dravců, probíhající v červenci a srpnu každý den krom pondělí od 12:00 do 15:30. Během května, června a září jsou ukázky pouze o víkendech a svátcích ve stejném čase. Samotná obora bývá přístupná denně od května do září od 10:00 do 18:00. V říjnu a dubnu je zavřeno. Vstupné činí 50 Kč pro dospělé a 40 Kč pro děti, studenty i důchodce. V areálu se nalézá bufet s občerstvením.

Obora s bílými jeleny

Obora s bílými jeleny Palickap

Jak vidno, zámek Žleby nabízí nespočet lákavých aktivit jak pro dospělé, tak pro děti. Projděte se po romantickém parku, prohlédněte si sbírky brnění a mečů nebo si nechte posadit do klína krkavce. Tady ve Žlebech je možné takřka vše, jenom ne to, že byste se nudili.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín