Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poklady Starého světa: 10 nejkrásnějších měst v Evropě

TOP 10 měst v Evropě

TOP 10 měst v Evropě Shutterstock

Evropa rozhodně netrpí nedostatkem přírodních krás, ale připusťme si, že právě evropská města znovu a znovu lákají turisty ze všech koutů světa. Vybrali jsme pro vás TOP 10 nejkrásnějších evropských měst, která se mohou pochlubit svou architekturou, kulturou, výtečnou kuchyní a neopakovatelnou atmosférou.

Praha, Česká republika

Krásná stověžatá Praha

Krásná stověžatá Praha Shutterstock

Na vrcholu žebříčku pochopitelně nesmí chybět naše stověžatá matička. Praha je městem pozoruhodné architektury, významných historických pamětihodností a tajemných legend. Když se vydáte do staré části při východu slunce, než se ostatní turisté probudí, odmění se vám magickou atmosférou a zvláštním pocitem očekávání.

Vídeň, Rakousko

Vídeň, Rakousko

Vídeň, Rakousko Shutterstock

Není žádným překvapením, že město překypující památkami a kavárnami pokládají mnozí za nejkrásnější v Evropě. Navštivte Vídeňskou státní operu, vychutnejte si proslulý Sacherův dort a nezapomeňte na Schönbrunnský palác, bývalé letní sídlo Habsburků a nejoblíbenější turistickou atrakci Vídně. Barokní architektura paláce a velkolepé zahrady rozhodně stojí za menší tlačenici v davu turistů.

Objevujte okolní metropole: Vyberte si z nejvýhodnějších Eurovíkendů

Bern, Švýcarsko

Bern, Švýcarsko

Bern, Švýcarsko Shutterstock

Bern je víc než jen politickým centrem Švýcarska. Je také jedním z nejkrásnějších míst v zemi. Město postavené kolem řeky Aary nabízí nádherné výhledy takřka ze všech úhlů, včetně krytých chodníků a čarovného Starého města na seznamu UNESCO. Zastavte se u katedrály Münster s nejvyšší kostelní věží ve Švýcarsku a u slavné věže s hodinami Zytglogge.

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko Shutterstock

Budapešť má některé z nejpěknějších secesních architektonických památek v Evropě. Okouzluje slavnými termálními lázněmi i mírně okázalou kavárnou Café Gerbeaud. Nejhezčí pohled na město si užijete v noci. Projděte se po visutém mostě Széchenyi lánchíd, jehož název v překladu paradoxně znamená Széchenyiho řetězový most, a kochejte se krásou Országházu zářícího nad Dunajem.

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Čtěte také:

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Florencie, Itálie

Florencie, Itálie

Florencie, Itálie Shutterstock

Itálie disponuje mnoha nádhernými městy, přesto Florencie nemá v historii, umění a architektuře konkurenci. Zatímco most Ponte Vecchio působí jako nezbytná fotografická kulisa, Galleria dell'Accademia vyvolává úžas originálem Michelangelova Davida. Mezi nejslavnější symboly Florencie patří také katedrála Il Duomo, Baptisterium San Giovanni, Palazzo Vecchio a přilehlá hala Loggia dei Lanzi.

Paříž, Francie

Paříž, Francie

Paříž, Francie Shutterstock

V Paříži se snoubí romantika s historií. Kavárny lemují dlážděné ulice a vkusně odění lidé korzují kolem Seiny. Zdá se, jako by každá čtvrť měla vlastní ikonický orientační bod, ať už jde o baziliku Sacré-Cœur nebo Eiffelovu věž. Dopřejte si chvíli klidu při procházce Lucemburskými zahradami a představte si, jak úžasné by bylo bydlet v Paříži.

Evropa na dlani: Vyberte si z našich zájezdů

Edinburgh, Skotsko

Edinburgh, Skotsko

Edinburgh, Skotsko Shutterstock

Edinburgh, milovaný pro nekonečné zelené kopce, fascinující historii a tajemné uličky, vypadá báječně ve všech ročních obdobích. Vedle krásných gotických budov a dlážděné Královské míle vzbuzuje obdiv také hradem z 12. století. Máte-li zájem blíže poznat místní dějiny a umění, vydejte se do Národního muzea, Národní galerie nebo Muzea města Edinburghu.

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko Shutterstock

Kodaň vládne jistým bezstarostným kouzlem, díky němuž si budete chtít rezervovat další pobyt ještě před ukončením stávajícího. Za trochou legrace se vydejte do zábavního parku a zahrad Tivoli. Milovníci historie by na svůj seznam měli vmáčknout Národní muzeum Dánska, zámek Rosenborg a slavný asistenční hřbitov. A kdyby vás to zajímalo – ano, barevné domy v přístavu Nyhavn jsou nepopsatelně krásné a rozhodně ho musíte vidět na vlastní oči.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Čtěte také:

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Tallinn, Estonsko

Tallin, Estonsko

Tallin, Estonsko Shutterstock

Tallin doslova přetéká krásou díky barevným budovám, věžovým hradům a šikovné poloze u Baltského moře. Má jedno z nejlépe dochovaných historických center v Evropě, přičemž mnohé z jeho středověkých kostelů a domů spadají pod ochranu UNESCA. Výhled na centrum z barokního zámku Toompea vás uchvátí bez ohledu na roční období. 

Petrohrad, Rusko

Petrohrad, Rusko

Petrohrad, Rusko Shutterstock

Druhé největší město Ruska je domovem nespočtu památek na seznamu UNESCO. Palácové náměstí poskytuje hezký výhled na budovu generálního štábu a úchvatný Zimní palác, který představuje nejkrásnější příklad ruské barokní architektury. Za návštěvu stojí také chrám Kristova vzkříšení i velkolepé pravoslavné kostely ve městě.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín