Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porto, město mostů a lahodného vína

Porto v Portugalsku

Porto v Portugalsku

Druhé největší portugalské město Porto má vše, co si cestovatel může přát – cenné historické jádro ohraničené hradbami, tajemné, křivolaké uličky, kina, kluby, umělecké galerie, obchodní bulváry, slavný fotbalový klub, moře a v neposlední řadě vynikající portské víno.

Památky a zajímavosti Porta

Historicky cenné jádro města obehnané hradbami z 12. a 14. století bylo roku 1996 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. To vůbec nejkrásnější z Porta se nachází v okolí řeky Douro, v oblasti starobylé čtvrti Ribeira.

Hradby kolem Porta

Hradby kolem Porta

Ribeira – nejznámější portská čtvrt

Nábřeží řeky Douro zvané Ribeira je jednou z nejkrásnějších a turisticky nejatraktivnějších částí historického centra Porta. Městská část Ribeira si stále zachovává ducha dávných dob, jakoby se jí dnešní moderní, uspěchaná doba vůbec netýkala. Lidé tu žijí stále tak nějak postaru, část jejich života probíhá na ulici, kde se scházejí, pracují nebo jen tak klábosí. Křivolaké uličky, barevné, vysoké domky a spousta kavárniček a restaurací úžasnou atmosféru poklidného života kolem řeky dokreslují.

Portská čtvrť Ribeira

Portská čtvrť Ribeira

Eiffelův most

Jednou z dominant města jsou jeho četné obloukové mosty. Je jich celkem šest a nejslavnějším a také nejnavštěvovanějším je dvoupatrový most Ponte de Dom Luís I. neboli Most Ludvíka I., vedoucí přes řeku Douro. Mohutný železný most dělící Porto od přilehlé čtvrti portského vína Vila Nova Gaia trochu připomíná známou Eiffelovu věž, tentokrát v poloze naležato. A není divu, vždyť byl postaven podle návrhů samotného Gustava Eiffela.

Eiffelův most v Portu

Eiffelův most v Portu

Modrobílé azulejos

Zajímavá je portugalská architektura, jejímž typickým prvkem jsou modrobílé, ručně malované kachle zvané „azulejos“. Těmito kachličkami je nejen v Portu, ale i v celém Portugalsku ozdoben prakticky každý druhý palác, kostel - jmenovitě například kostel sv. Ildefonse kousek od centra, měšťanský dům a dokonce i nádražní budova.

Azulejos v Portu

Azulejos v Portu

Katedrála Nanebevzetí panny Marie – Sé Catedral

Jednou z nejvýznamnějších a nejstarších památek celého Portugalska je katedrála Sé. Stavba je směsicí různých stavebních stylů, od baroka, přes gotiku až po styl románský. Není divu, budovalo se tu téměř šest set let, během nichž procházely stavební styly bouřlivým vývojem. Výsledkem je zajímavá, pro někoho možná chaotická a těžko pochopitelná stavba, která má však svůj nepopiratelný půvab. Klášterní a muzejní část katedrály je zpoplatněna, do kostela je vstup volný.

Katedrála Nanebevzetí panny Marie v Portu

Katedrála Nanebevzetí panny Marie v Portu

Populární portské víno

Jediné pravé portské víno pochází právě z Porta, konkrétně z oblasti kolem řeky Douro. Vinho do Porto je silnější sladké víno s obsahem alkoholu okolo 20%. Nejčastěji ochutnáte červené, výjimkou ale není ani bílé nebo růžové portské. Určitě si nenechte ujít ochutnávku v některé z místních vinoték či sklípků, kde dostanete ke koštu hned několik druhů portského.

V Portu nezapomeňte ochutnat portské

V Portu nezapomeňte ochutnat portské

Ochutnejte něco z portské gastronomie

Místní specialitu zvanou francesinha si rozhodně nenechte ujít. Jde o sendvič plněný hovězím steakem, šunkou a volským okem či klobáskou, překrytý plátkem rozpuštěného sýra a politý omáčkou z piva a bílého vína. Jako příloha se podávají bramborové hranolky. Divné? Jiný kraj, jiný mrav. Pokrm na první pohled nevábného vzhledu však chutná velmi dobře.

Francesinha

Francesinha

Jste-li milovníky sladkostí, zkuste oblíbený portugalský zákusek Pastel de nata. Košíček plněný smetanovou krémovou náplní s příchutí skořice se podává upečený dozlatova a posypaný skořicovým cukrem. S šálkem lahodné, pronikavě vonící kávy s kapkou Amaretta se postará o příjemný zážitek pro vaše chuťové buňky.

Pastel de nata

Pastel de nata

Přemýšlíte, kdy je nejvhodnější doba pro výlet do Porta? Kdykoliv. Porto si zamilujete, ať už je navštívíte v kterémkoliv období v roce. Každé z nich vám město ukáže v jiných barvách a v jiné atmosféře.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.