Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte Gibraltar: Království opic a krásných výhledů

Gibraltarská skála

Gibraltarská skála Shutterstock

Mívali jste v dětství rádi pohádku O chytré horákyni? Možná vás návštěva Gibraltaru přiměje k napsání dalšího pokračování tohoto nestárnoucího příběhu. Podobně zapeklitých hádanek, se kterými se musela popasovat chudá dívka, jež nakonec předstoupila před soudce oblečená neoblečená, ani ráno ani večer a jako dopravní prostředek použila kozu, tu během pobytu vymyslíte nespočet.

Gibraltar, ač leží na nejjižnějším výběžku Pyrenejského poloostrova, je zámořským územím Velké Británie. Můžete se tu svézt ikonickými červenými double-deckery a vyfotit se před červenou telefonní budkou, ale jezdí se tu, podobně jako ve zbytku Evropy, vpravo. Vrásky si nemusíte dělat ani při placení. Oficiální měnou je Gibraltarská libra, ale obchodníci ochotně přijímají i Euro. Místní obyvatelé hovoří dialektem Yanito (půvabnou směsicí angličtiny a španělštiny, což jsou mimochodem i dva oficiální úřední jazyky). Poloha na rozhraní Středozemního moře a Atlantského oceánu ovlivňuje klimatické podmínky. Léta jsou zde horká a slunečná, s teplotami atakujícími 34 °C. V zimě teploty klesají k příjemným 10–18 °C. A když si nedáte pozor, tak se budete dělit o svačinu s tlupou dovádějících opic. Gibraltar si můžete prohlédnout v rámci výletu třeba ze sousední španělské Andalusie.

Zájezdy do Andalusie

Opičí legendy 

Opice v Gibraltaru

Opice v Gibraltaru Shutterstock

Veškerý život se zde odehrává na úpatích majestátní Gibraltarské skály, která dominuje celé pevnině. Mohutný vápencový útvar vysoký 426 m, byl díky své strategické pozici, odnepaměti strategickým územím. Jedná se totiž o nejužší bod Gibraltarského průlivu, oddělující Evropu od Afriky. Dnes si můžete užít triumfální pocit dávných dobyvatelů z vyhlídky, na kterou vás vyveze pohodlná kabinková lanovka. Za příznivého počasí možná dohlédnete až k vrcholkům pohoří Atlas v Maroku. Společnost vám tu budou dělat skupinky roztomilých makaků bezocasých, kteří jsou jedním ze symbolů Gibraltaru a zároveň jedinými volně žijícími opicemi na území Evropy. Místní si je patřičně hýčkají – prastará legenda praví, že Gibraltar připadne zpět Španělskému království poté, co zemře poslední opice.

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Čtěte také:

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Silniční letiště a migrující ptáci 

Gibraltar, Velká Británie

Gibraltar, Velká Británie Shutterstock

Nedostatek prostoru vyřešili obyvatelé Gibraltaru velmi elegantně. S využitím britské zdvořilosti a španělské bezprostřednosti se tu na úzkých, klikatých silničkách setkáte s minimem dopravních nehod. Letištní dráha je křižována jedinou pozemní komunikací a provoz zde řídí semafor. Pro majitele jachet byla zbudována Marina Ocean Village, tvořící živý přístavní resort. Pohodlí residentů tu zajišťují luxusní obchody, prvotřídní restaurace i lékařské domy. Zábavu do pozdních nočních hodin zajistí stylové bary a casina. Návštěva Gibraltaru je atraktivní také pro bezcelní nákupy. Hlavní třída města je lemována rozličnými obchody. Za výhodné ceny tu pořídíte kvalitní parfémy, šperky, hodinky, kosmetiku, ale i alkohol a cigarety. Neopakovatelnou večerní atmosféru dokreslí barevná světla promítaná na gibraltarskou skálu. Gibraltar však nabízí i jedno z nejkrásnějších přírodních divadel – každoročně jsou tu k vidění početná hejna ptáků, migrujících z Evropy do Afriky.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19 

Zahrady a jeskyně 

Jeskyně sv. Johna, Gibraltar

Jeskyně sv. Johna, Gibraltar Shutterstock

Spatřit fascinující rozmanitost místní fauny na jednom místě můžete v botanické zahradě Alameda, která je také oblíbeným místem pro pořádání venkovních divadelních představení, svateb či festivalů. Máte-li chuť spatřit něco jedinečného, pak nezapomeňte navštívit komplex Gorhamských jeskyní /UNESCO/, na východní straně Gibraltarské skály. Mimořádně cenné archeologické naleziště je živoucím dokladem neandrtálského osídlení.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Pláž s pískem ze Sahary 

Pláž Sandy Bay, Gibraltar

Pláž Sandy Bay, Gibraltar Shutterstock

Velkým lákadlem jsou také místní pláže. Camp Bay a Little Bay – malé oblázkové plážičky na jihozápadním konci gibraltarského výběžku, nabízí i dětské bazény a plážové bary. Na východní straně Gibraltaru, v Katalánském zálivu, se na úbočí skály krčí malá rybářská vesnice s malebnými domky, připomínajícími malířskou paletu. Je zde písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře. Ideální místo pro rodinný piknik. Nejdelší pláží v oblasti je písčitá Eastern Beach, dosahující až k místnímu letišti. Právě blízkost letiště ji činí tak oblíbenou, neboť koupání s letadly přistávajícími nad hlavou, přináší neopakovatelný zážitek. Pobyt vám tu zpříjemní ještě krásně klidné moře, moderní plážový servis, stylové restaurace a bary. V zálivu Sandy Bay se můžete koupat a slunit na oranžovém písku dovezeném přímo ze Sahary.

Objevujte s námi svět 

Na Gibraltaru si na své přijdou i milovníci historie. Památníky, tunely a úkryty připomínající účast Gibraltaru ve světových válkách potěší malé i velké kluky. A radost z objevování můžete završit porcí vynikajícího jídla. I v restauraci si tu možná budete připadat jako chytrá horákyně – na jednom jídelním lístku se tu sejdou speciality španělské, britské, středomořské, indické, čínské, italské, mexické i vietnamské kuchyně.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín