Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Sevilla, Španělsko

Sevilla, Španělsko

Kulturní centrum jihu Španělska a zároveň hlavní město Andalusie leží na řece Guadalquivir. Po Madridu, Barceloně a Valencii je čtvrtým největším městem v zemi. Je domovem flamenca a býčích zápasů a také místem konání krásných pestrobarevných slavností. Pyšní se třetí největší katedrálou Evropy a úchvatným romantickým zámkem v maurském stylu. V představách svých tvůrců tu žili Don Juan, Carmen a pochopitelně i lazebník sevillský. Jsou zde uloženy ostatky Kryštofa Kolumba a také sem bylo přivezeno uloupené zlato Inků. Poznejte i vy vzrušující atmosféru Sevilly, ochutnejte výtečné andaluské víno a navštivte některou z mnoha významných pamětihodností.

Monumentální komplex v Seville

Katedrála viděná z Alcázaru

Katedrála viděná z Alcázaru

V roce 1987 byly na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO zapsány tři dominantní sevillské budovy: královský palác Alcázar, katedrála a Indické archivy. Společně tvoří pozoruhodný monumentální komplex v srdci Sevilly. Představují španělský „zlatý věk“, zahrnující pozůstatky islámské kultury, staletí církevní moci, královskou suverenitu i obchodní sílu, kterou Španělsko získalo prostřednictvím svých kolonií v Novém světě. Katedrála a Alcázar, prosycené maurskými vlivy, jsou výjimečným svědectvím o civilizaci Almohadů i o křesťanské Andalusii.

Zájezdy do Andalusie

Obdivuhodný palác Alcázar

Lázně Marie z Padilly v Alcázaru

Lázně Marie z Padilly v Alcázaru

Původní jádro Alcázaru bylo postaveno v 10. století jako palác muslimského guvernéra a používá se i dnes jako oficiální sídlo španělské královské rodiny, čímž si zachovává stejný účel, pro nějž byl původně určen – je rezidencí monarchů a hlav státu. Původně maurská pevnost je tak dnes nejstarším stále užívaným královským palácem Evropy. Skládá se ze skupiny palácových budov a rozsáhlých zahrad. Má islámský vzhled, protože většina moderního Alcázaru byla postavena na ruinách maurského paláce Pedrem I. Kastilským, jenž ho nechal vybudovat maurskými staviteli. Karel V. následně přidal gotické prvky do kontrastu s mudejarským stylem.

Galeria de Grutesco a zahrady Alcázaru

Galeria de Grutesco a zahrady Alcázaru

Alcázar proslul jako jeden z nejpěknějších paláců v celém Španělsku. Zahrady k němu připojené byly v 16. století upraveny ve stylu italského manýrismu architektem Vermondem Restou. Ten je také zodpovědný za stavbu Galeria de Grutesco. Starou muslimskou zeď proměnil v lodžii, z níž lze palácové zahrady obdivovat.

Patio de las Doncellas, Alcázar

Patio de las Doncellas, Alcázar

Alcázar se objevil i v některých filmech a seriálech. Nádvoří Patio de las Doncellas např. posloužilo jako kulisa pro dvůr jeruzalémského krále ve filmu Království nebeské (2005). Na některých místech se roku 2014 natáčela část páté série Hry o trůny.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Jedna z největších evropských katedrál a zvonice Giralda

Sevillská katedrála a zvonice Giralda

Sevillská katedrála a zvonice Giralda

Zvonicová věž Giralda, někdejší minaret mešity, je mistrovským dílem almohadské architektury a důležitým příkladem kulturního synkretismu díky horní části navržené v renesančním období Hernánem Ruizem. Je jedním z hlavních symbolů Sevilly a stojí vedle katedrály Panny Marie. Ta je s pěti loděmi největší gotickou stavbou v Evropě. Byla založena roku 1403 na místě bývalé mešity. Postavená v gotickém a renesančním stylu tak pokrývá sedm století historie. Od svého vzniku až do dneška slouží k náboženským účelům. Nalézá se v ní hrobka Kryštofa Kolumba a rovněž královská kaple, místo královských pohřbů. K poslednímu odpočinku zde byla uložena řada členů kastilské královské rodiny, např. Ferdinand III. s manželkou Alžbětou.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Indické archivy v Seville plné pokladů

Indické archivy v Seville

Indické archivy v Seville

Budova Archivo de Indias byla postavena na místě, kde sídlil Konzulát obchodníků Sevilly (Casa Lonja). Navrhl ji architekt Juan de Herrera jako jeden z nejjasnějších příkladů španělské renesanční architektury. Obrovský vliv na barokní andaluskou architekturu a na španělský neoklasicismus symbolizuje spojení mezi starým a novým světem. Indické archivy se staly domovem největší sbírky cenných dokumentů a kupeckých smluv z archivů kolonií v Americe, které vypovídají o objevech a vztazích s Novým světem.

Toledo – historický skvost španělské Andalusie

Čtěte také:

Toledo – historický skvost španělské Andalusie

Další zajímavá místa a památky Sevilly

Zlatá věž v Seville

Zlatá věž v Seville

K významným pamětihodnostem města patří Torre del Oro (Zlatá věž), vojenská strážnice z první třetiny 13. století, jež byla postavena za nadvlády Maurů kvůli ochraně cesty od Alcázaru k řece. V současnosti se uvnitř nachází muzeum námořnictví. Stavba se objevuje ve hře Age of Empires II coby div španělského národa.

Plaza de España v Seville

Plaza de España v Seville

Chcete-li se pokochat krásným a originálním náměstím, zajděte se podívat na Plaza de España. Vzniklo v roce 1929 a zahrnuje reprezentativní budovy, arkádové chodby, široké promenády i kanál se zdobenými lávkami. Zdejší palác si zahrál v druhé epizodě Hvězdných válek.

Dovolená v Andalusii

Z dalších atraktivních částí Sevilly uveďme alespoň malebnou židovskou čtvrť Barrio de Santa Cruz, jednu z nejstarších španělských univerzit, archeologické muzeum či muzeum umění, park María Luisa, promenádu Alameda, renesanční radnici ze 16. století či např. barokní kostel San Luis z roku 1730.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín