Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toledo – historický skvost španělské Andalusie

Toledo

Toledo

Necelých 70 km jihozápadně od Madridu se rozprostírá bývalé město králů a sídel arcibiskupů, Toledo. Jedno z nejkrásnějších historických měst Španělska bylo vybudováno na skalnaté vyvýšenině nad údolím řeky Tajo, která jej lemuje ze tří stran. Historické centrum a vůbec celé město je z pohledu architektonických stylů velmi pestré. Nejen proto bylo Toledo roku 1986 zapsáno na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Město plné vzácných památek má dvě dominanty, křesťanskou pevnost Alcázar a gotickou metropolitní katedrálu, v jejímž okolí se nacházejí všechny turistické atrakce. Na poměrně malém prostoru se tu střetávají různé kultury i architektonické styly. Kromě katolických kostelů a katedrál můžete ve městě najít i synagogy a mešity.

Toledská katedrála

Toledská katedrála

Toledská katedrála

Katedrála Panny Marie je prakticky neustále v obležení turistů. A není divu, svojí velikostí a nádherou si o pozornost přímo říká. Stavba pětilodní baziliky, jejíž severní věž se tyčí do výšky 90 metrů, započala roku 1226, přičemž západní průčelí bylo dokončeno až kolem roku 1500. Během následujících staletí byl chrám upravován, do výsledné podoby se tudíž promítlo i použití nových architektonických stylů. Chrám je dlouhý úctyhodných 120 metrů, jeho šířka je 59 metrů, prohlídka celého objektu vám pravděpodobně zabere několik hodin.

Zájezdy do Andalusie

Pevnost Alcázar

Pevnost Alcázar

Pevnost Alcázar

Křesťanská pevnost Alcázar, vybudovaná v 10. století n. l., je obrovským lákadlem především pro fandy vojenské historie, neboť se zde nachází vojenské muzeum a také řada místností, které ve své době sloužily jako ubytovny pro vojáky. Ohromná stavba čtvercového půdorysu má v rozích mohutné věže, které kdysi sloužily jako strážní. Z architektonického hlediska stavba upoutá zejména krásným zdobením a velkým počtem oken s klenbami. Centrem pevnosti je rozlehlé vnitřní nádvoří.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Náměstí Plaza Zocodover

Plaza Zocodover

Plaza Zocodover

Centrem Toleda je bývalé popravčí náměstí Plaza Zocodover, které bylo ostatně centrem veškerého dění už od nepaměti. Právě tady se kdysi konaly významné kulturní i společenské události – rytířské turnaje, býčí zápasy, ale i popravy vězňů, samozřejmě za dohledu po krvi lačnící veřejnosti. Dnes už se tu naštěstí žádná krvavá představení nekonají, zúčastnit se můžete jiných zajímavých akcí včetně koncertů. Náměstí je především místem setkávání jak místních obyvatel, tak turistů, a proto, chcete-li nasát tu pravou toledskou atmosféru, by měly vaše kroky směřovat právě sem.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ochutnejte Toledo

Tradiční marcipán z Toleda

Tradiční marcipán z Toleda

Pokud vám při objevování historických krás města vyhládlo, navštivte jednu z místních restaurací a pochutnejte si na některé z vynikajících specialit. Už jste ochutnali dušenou koroptev, jelení maso na houbách či bramboru plněnou mletým masem? Byl by hřích nechat se o tento zajímavý kulinářský zážitek připravit. Pro turisty jsou výhodná „menú del día“, která se skládají z předkrmu, jednoho nebo dvou hlavních jídel, nápoje a chutného dezertu. Ideální je zajít do restaurace v některé z křivolakých postranních uliček, kde jsou ceny oproti centru přívětivější. Jako suvenýr si nezapomeňte koupit marcipán nebo sýr Manchego, díky kterým se Toledo proslavilo i na poli kulinářství a gastronomie.

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Čtěte také:

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Kdy se vydat do Toleda?

Úzké uličky Toleda

Úzké uličky Toleda

Nejvhodnější dobou na návštěvu města jsou jarní a podzimní měsíce. V létě, kdy ve Španělsku panují mnohdy tropické teploty, není chození po rozpálených ulicích příliš příjemné. V zimě se teploty pohybují kolem nuly, nevadí-li vám chladnější počasí, vyrazte do Toleda v tuto dobu. Alespoň budete mít jistotu, že při vašich toulkách městem nebudete narážet na davy turistů.

Dovolená v Andalusii

Labyrint úzkých uliček může návštěvníky toužící vidět všechny důležité památky Toleda trochu zmást, ale netřeba se obávat, všechny cesty vedou do centra. A kdybyste se i tak v uličkách trošku zamotali, pomocníci v podobě ukazatelů, které jsou tu téměř na každém kroku, vás k cíli bezpečně dovedou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín