Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte krásné památky v italských Benátkách

Benátky, Itálie

Benátky, Itálie

Benátky jsou domovem umění i mnoha význačných osobností. Žil tu např. Giacomo Casanova, o jehož životě informuje jedno ze zdejších muzeí. V Benátkách je na každém kroku něco zajímavého k vidění, ať už jsou to proslulé kanály plné gondol či velkolepá bazilika svatého Marka na náměstí Piazza di San Marco. Zaujme také barokní kostel Santa Maria della Salute, renesanční Bibliotheca Marciana a Dóžecí palác. Není divu, že byly Benátky v roce 1987 zapsány na seznam UNESCO. Nabízejí toho skutečně mnoho.

Dóžecí palác

Dóžecí palác byl postaven v 9. století coby obranná pevnost. Časem byl přestavěn na reprezentativní palác. Ve 14. století bylo dokončeno mramorové obložení a lodžie. Uvnitř se nalézají různé sály – sál Senátu, Rady starších, Antikolegia aj., dále zbrojnice, Markova knihovna a apartmá dóžete. Na východní straně je palác propojen s věznicí Mostem vzdechů.

Dóžecí palác, Benátky

Dóžecí palác, Benátky

Nádherně zdobené kostely a baziliky

Kostelů se v Benátkách nacházejí celé desítky a každý je něčím unikátní. Návštěvu všech ale během svého pobytu zřejmě nestihnete, proto se soustřeďte na ty nejznámější a nejzajímavější, k nimž náleží Santa Maria della Salute, Frari, San Giovanni e Paolo a především bazilika sv. Marka.

Frari, Benátky

Frari, Benátky

Náměstí sv. Marka a bazilika sv. Marka

Piazza di San Marco je hlavním benátským náměstím. Rozkládá se před bazilikou, na niž navazuje Dóžecí palác (Palazzo Ducale). Jeho současná podoba pochází ze 14. století. Naproti stojí zvonice sv. Marka (Companile di San Marco), jeden ze symbolů města. V severní části můžeme spatřit orloj s typickým okřídleným lvem.

Piazza di San Marco

Piazza di San Marco

Návštěvu baziliky byste určitě neměli vynechat. Pokud jste viděli film Inferno s Tomem Hanksem v hlavní roli, anebo jste četli jeho předlohu od Dana Browna, jistě si vzpomenete, že nad hlavním vstupem jsou umístěni čtyři koně. Byli přivezeni z Konstantinopole během křížové výpravy. Originály se nicméně nacházejí v Museo Marciano. Čtyři štíty v průčelí jsou ze 17. století. Uvnitř baziliky nalezneme četné mozaiky.

Bazilika sv. Marka

Bazilika sv. Marka

Santa Maria della Salute

Kostel a bazilika římsko-katolické církve stojí v části Punta della Dogana ve čtvrti Dorsorudo, mezi hlavní dopravní tepnou Canal Grande a vodní plochou Canal Guidecca. Když od náměstí sv. Marka dojdete k vodě, je kostel dobře viditelný. Poté, co Benátky roku 1630 zasáhla epidemie moru, slíbila republika postavit kostel a zasvětit ho Matce, patronce Zdraví. Jeho stavba začala hned následující rok. Byl navržen v barokním stylu architektem Baldassarem Longhenem. Umělecké objekty v interiéru odkazují na Černou smrt. Hlavní fasádu zdobí sochy čtyř evangelistů. Kopule kostela se brzy stala symbolem města, jenž inspiroval řadu umělců.

Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute

Ponte di Rialto a paláce u Canal Grande

Přes Canal Grande vedou čtyři mosty. Nejstarší a nejznámější je Ponte di Rialto. Současný projekt byl zahájen v roce 1576, potom, co se několik starších dřevěných mostů zhroutilo nebo shořelo. Navrhl ho Antonio da Ponte. Dokončen byl roku 1591.

Ponte di Rialto

Ponte di Rialto

Podél kanálu Grande stojí spousta zajímavých pamětihodností a budov, např. Fondaco dei Turchi ze 13. století, Ca' Guistinian z 15. století, Ca' Da Mosto ze 13. století nebo Ca 'Pesaro, nepravidelně zakřivený palác sledující kanál.

Canal Grande

Canal Grande

Zlatý dům (Ca' d'Oro) z 15. století je vůbec nejobdivovanějším palácem u tohoto kanálu. Dost možná je i nejznámějším benátským palácem, tedy hned po Dóžecím. Je obdivuhodným příkladem benátské gotiky. Dnes slouží jako umělecká galerie, a je tedy veřejně přístupný.

Výhled z Ca' d'Oro

Výhled z Ca' d'Oro

Hojně navštěvovanou budovou u kanálu je i Palazzo Dario, jehož fasádu z roku 1488 tvoří různobarevný mramor. Stojí hned vedle muzea Peggy Guggenheim a bývá označován za „jeden z nejskvělejších příkladů benátské rané renesance“.

Palazzo Dario

Palazzo Dario

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín