Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte památky pohádkového města Sintra

Sintra, Portugalsko

Sintra, Portugalsko

Portugalské město Sintra leží asi 20 km severozápadně od Lisabonu. Díky této výhodné poloze a dobrým klimatickým podmínkám se stalo letním sídlem královské rodiny. Maurský hrad, spousta paláců, zahrad a krásných parků z různých slohových období mu zajistily přezdívku „pohádkové město“. Jedinečná kombinace místních parků a zahrad ovlivnila rozvoj krajinné architektury v celé Evropě. Spolu s přilehlou oblastí je Sintra zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Castelo dos Mouros

Maurský hrad byl postaven někdy v 9. či 10. století v lesích nad městem. Dnešní podobu získal až v 19. století, kdy ho nechal v romantickém stylu přebudovat král Ferdinand II. Pozůstatky kdysi kolosální stavby jsou poměrně zachovalé. I v současnosti lze obdivovat strohé věže či krásné cimbuří nabízející dechberoucí výhled na Sintru.

Castelo dos Mouros, Sintra

Castelo dos Mouros, Sintra

Monserrate

Romantický palác Monserrate byl navržen pro sira Francise Cooka významným britským architektem Jamesem Knowlesem. Stavba vznikla přizpůsobením pozůstatků starší budovy, jež byla zdevastována zemětřesením, které postihlo Lisabon a jeho okolí v roce 1755. Kombinuje neogotiku s podstatnými prvky odvozenými od indické architektury. Monserrate proslul svými zahradami. Ty jsou z velké části dílem Thomase Gargilla. Pečlivá analýza mikroklimatických zón země zde umožnila vysadit přes 3000 exotických druhů, shromážděných ze všech částí světa. Na Monserrate kdysi pobýval básník William Beckford. Navštívil ho i George Gordon Byron, jenž se o něm zmínil v díle Childe Haroldova pouť.

Palác Monserrate

Palác Monserrate

Palácio de Seteais

Neoklasicistický palác z 18. století byl postaven pro holandského konzula Daniela Gildemeestera. Po jeho smrti jej odkoupil markýz Diogo José Vito de Menezes Noronha Coutinho. Ten k němu přidal další křídla. V současnosti slouží palác jako luxusní hotel a restaurace. Hosté se mohou procházet nádhernými zahradami či dokonce jezdit kočárem nebo na koni. Hotel nabízí rovněž speciální programy pro novomanžele. K dispozici je také venkovní bazén a tenisový kurt, nablízku se navíc nalézá několik golfových hřišť.

Palácio de Seteais, Sintra

Palácio de Seteais, Sintra

Palácio Nacional da Pena

Palác Pena na vrcholu pohoří Serra de Sintra je dílem čistého romantismu a vlastně i jednou z největších romantických staveb 19. století na světě. Stojí na místě dřívějšího kláštera, jenž byl v roce 1755 zničen zemětřesením. Král Ferdinand II. ho posléze nechal přestavět na královský palác. Tuto práci svěřil německému architektovi baronu von Eschwege, jehož spolupracovníkem při vytváření rozsáhlého parku byl český zahradní architekt Václav Cífka. Spojení egyptských, maurských, gotických a renesančních prvků vedlo k vytvoření souboru, který je čistým výrazem romantického hnutí a vskutku působivým místem pro všechny milovníky historie a kultury.

Palácio Nacional da Pena, Sintra

Palácio Nacional da Pena, Sintra

Palácio Nacional de Sintra

Palác s prvky gotického, manuelského a maurského stylu představuje dominantní architektonickou pamětihodnost města Sintra. Nachází se v centru a pravděpodobně byl postaven na místě maurského alcazaru. Mezi 15. a 19. stoletím byl takřka nepřetržitě obýván královskou rodinou. Budovy paláce pocházejí z 15.–16. století, nejstarší dochovanou částí je kaple ze 14. století. Jedním z nejdůležitějších rysů paláce je obklad s dlaždicemi azulejos, nejlepší příklad mudéjarské techniky na Iberském poloostrově. Interiér obsahuje malovanou a kachlovou výzdobu a další prvky typické pro mudéjarský, pozdně gotický a manuelský styl. Zemětřesení v roce 1755 poškodilo i tento palác, jenž se v roce 1910 stal národní památkou.

Palácio Nacional de Sintra

Palácio Nacional de Sintra

Quinta da Regaleira

Palác je znám rovněž pod jménem Palácio do Monteiro dos Milhões neboli „Palác milionáře Monteira“ (podle svého prvního majitele). Součástí je překrásná kaple a rozlehlý park s jezery, jeskyněmi, fontánami a dalšími zajímavostmi. Palác sloužil jako soukromá rezidence různých majitelů. V roce 1997 prošel renovací a o rok později byl zpřístupněn veřejnosti. Dnes je dějištěm řady atraktivních kulturních akcí.

Quinta da Regaleira, Sintra

Quinta da Regaleira, Sintra

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín