Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte plovoucí rákosové ostrovy Uros v Peru

Plovoucí rákosové ostrovy Uros

Plovoucí rákosové ostrovy Uros

Neobyčejné rákosové ostrovy Uros jsou ukotvené pevnými lany uprostřed jezera Titicaca na hranicích Peru a Bolivie, pouhých 7 km východně od města Puno. Každý den mezi ně vyplouvají lodě plné nadšených turistů, kteří chtějí poznat tamní způsob života a odnést si nezapomenutelné zážitky.

Život na ostrovech Uros

První zastávkou je vstupní ostrov, kde se platí vstupné opravňující návštěvníky vplout do vesnice. V městečku Puno si lze najmout průvodce, jenž vám vysvětlí, že peníze ze vstupného putují rovnou k místním, tak jako výdělky ze suvenýrů, které se vám pokusí prodat zdejší ženy.

Suvenýry z ostrovů Uros

Suvenýry z ostrovů Uros

Za další poplatky vás Urové provedou po svých chýších nebo vám dají ochutnat tradiční pokrmy vařené nad ohněm, dokonce i z rákosu.

Kuchyně na jednom z ostrovů Uros

Kuchyně na jednom z ostrovů Uros

Turistický ruch zdejší kulturu v podstatě zachraňuje. Přinesl do souostroví i několik moderních vymožeností, včetně zlepšení sanitárních zařízení a solárních panelů, jež snižují riziko požárů z otevřených ohňů. Jinak je ovšem životní styl obyvatel takřka neměnný již stovky let. Vedle cestovního ruchu jsou živi hlavně z rybolovu, lovu ptáků a shromažďování jejich vajec.

Interiér uroského obydlí

Interiér uroského obydlí

Prohlídka ostrovů Uros a okolí

Po zaplacení vstupného nastoupíte zpět do člunů a vyrazíte do nitra plovoucích ostrovů Los Uros. Je jich několik desítek, menších i větších. V místech, kde se nalézají, není voda příliš hluboká a na okolních březích roste dostatek rákosu. Je tedy možné pravidelně obnovovat jak silná lana k ukotvení, tak spodní vrstvy rákosí, jež pod hladinou pochopitelně zahnívá. Na některých ostrovech byste našli pouze pár chýší z rákosu, na jiných ale může být domků podstatně více. Nejtradičnější ostrovy leží dál od Puna, přes bludiště malých kanálů, které smí navštěvovat pouze soukromé lodě.

Stavby na jednom z ostrovů Uros

Stavby na jednom z ostrovů Uros

Můžete si naplánovat třeba půldenní prohlídku ostrovů, která vám zabere dohromady asi čtyři hodiny. Vyplujete z přístavu města Puno a za nějakých třicet minut se dostanete k souostroví. Setkejte se s tamními rodinami, prozkoumejte okolí a nezapomeňte si pořídit spousty fotek. Je rovněž možné naplánovat si skupinové a soukromé cesty. To vám poskytne více času na rozhovor s ostrovany o jejich životě a schopnosti přizpůsobit si prostředí tvůrčím způsobem. Váš průvodce bude fungovat zároveň jako překladatel, pokud nebudete umět španělsky. Můžete se také těšit na další zajímavé aktivity, jako je pozorování ptáků v okolí národní rezervace jezera Titicaca.

Rákosová loď pro převoz turistů

Rákosová loď pro převoz turistů

Někdo třeba zatouží zhlédnout co nejvíce ostrovů jezera Titicaca. I to je samozřejmě možné. Proč zůstávat pouze u ostrovů Uros? Taquile, Amantani či Suasi představují divoké kontrastní tváře domorodých kultur Titicaca. Vybrat si lze z různých výletů zahrnujících rozličné kombinace ostrovů, např. celodenní turné Uros & Taquile. Trasy se pohybují od celodenního výletu až po dvoudenní či dokonce vícedenní, samozřejmě i s ubytováním v místních rodinách.

Ostrov Amantani na jezeře Titicaca

Ostrov Amantani na jezeře Titicaca

Krásy ostrova Huacavaca

Turisticky nejatraktivnější a nejnavštěvovanější je ostrov Huacavaca. Okolo jeho malého náměstíčka jsou nakupené stánky s ručně vyráběnými suvenýry, jako jsou keramické nádoby, ručně tkané pestrobarevné látky, makety rákosových lodiček nebo drobné šperky. V nedaleké obytné části pak místní lidé žijí. Nechybí tu ani rozhledna či kostelík.

Udělejte si na rákosových ostrovech pohodlí

Udělejte si na rákosových ostrovech pohodlí

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín