Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte si osvěžující řecké tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Pokud jste někdy navštívili Řecko, pak jste dozajista ochutnali osvěžující předkrm s tajemně znějícím názvem tzatziki. Chutná směs okurky a hustého jogurtu výborně osvěží v úmorném letním horku a na jaře nás může příjemně naladit na nadcházející dovolenkovou sezónu.

Jejich příprava  je velmi jednoduchá. Pro dokonalý výsledek je třeba použít pravý řecký jogurt, který je oproti tomu našemu více tučný, hustší a mírně chuťově odlišný. V Řecku jsem v obchůdcích se suvenýry viděla prodávat kořenící směs na tzatziki. Můžete si ji koupit a použít k dochucení. V tradičních tavernách si však vystačí pouze s čerstývmi ingrediencemi. Věřím, že i vy si tento jednoduchý recept oblíbíte a stane se stálicí vaší kuchyně.

Na pravé řecké tzatziki budete potřebovat:

  • 500 g pravého řeckého jogurtu
  • 1 větší salátovou okurku
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • šťávu z 1 citrónu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl panenského olivového oleje
  • pepř a sůl na dochucení
  • olivu na ozdobení

Suroviny na tzatziki

Suroviny na tzatziki

A můžeme se pustit do díla: 

  1. Vychlazený řecký jogurt si nalijte do velké misky.
  2. Oloupejte okurku a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Můžete si pomoci plátěnou utěrkou. Tento krok je velmi důležitý. Nedostatečně vyždímaná okurka by udělala z hustého jogurtu nevzhlednou břečku.
  3. Nasekejte si kopr na co nejmenší kousky (tvrdý stonek můžete vyhodit).
  4. Vylisujte si stroužky česneku. Pokud nejste milovníci palčivých chutí, tak si nechte tzatziki přes noc v chladničce. Delší pobyt v jogurtu otupí ostrou česnekovou chuť.
  5. Smíchejte všechny ingredience dohromady, zakápněte olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Nakonec můžete ozdobit řeckou olivou a dát odpočinout do chladničky.

Tzatziki chutnají dobře jako předkrm s řeckým pita chlebem. Skvěle ladí i s dalšími pochoutkami tradiční řecké kuchyně. Zapít je můžete třeba sklenkou osvěžující Retsiny.

Tzatziki s pita chlebem

Tzatziki s pita chlebem

Třeba vám ta nezaměnitelná osvěžující chuť pomůže s výběrem letní dovolené. Tzatziki jsou doma stejně tak na ikonickém Santorini, divokém Karphatosu či nádherných plážích Lefkady.

Úplně nejlépe si je vychutnáte v tradiční taverně. Ty nelepší taveny obvykle nelákají neonovými nápisy, vyvedenými v několika světových jazycích. Pátrejte spíše po menších podnicích s příjemnou domáckou atmosférou. Obsluha možná nebude dokonalá, ale zato zažijete nefalšovanou řeckou pohostinnost.

Řecká taverna

Řecká taverna

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín