Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jet lyžovat do Itálie?

Proč jet lyžovat do Itálie?

Proč jet lyžovat do Itálie?

Také máte pocit, že sotva skončí léto už je na čase plánovat zimní dovolenou? Trávíte rádi své volno aktivně a z představy dovolené strávené poleháváním na pláži vám naskakuje husí kůže? Pak neváhejte a zkuste dát šanci italským svahům. Rozhodně nebudete litovat.

Itálie je právem považována za lyžařskou velmoc. Můžete si vybrat z 294 lyžařských středisek, disponujících více než 6 000 kilometry upravených sjezdových tratí. Pokud vás neláká rychlá jízda a vítr svištící kolem hlavy, pak jsou pro vás připraveny stovky kilometrů perfektně upravených běžeckých stop. A v neposlední řadě i stylové kavárny a bary s opalovacími terasami.

Dobrá dopravní dostupnost

Lyžování v Itálii hraje do karet velmi dobrá dopravní dostupnost. Oblíbené zimní středisko Marmolada s kvalitními službami a možností lyžování na ledovci je od Prahy vzdáleno jen asi 8 hodin jízdy, na jejímž konci na vás čekají široké, nepřelidněné sjezdovky. Příjemným bonusem je, že většinu cesty pojedete po velmi dobře udržovaných dálnicích.

Marmolada

Marmolada

Jistota sněhu a nádherná příroda

Mezi nejnavštěvovanější část italských Alp patří Dolomity s nejvyšším vrcholem Marmolada, sahajícím do výšky 3 343 m.n.m. Právě tady můžete spatřit nádhernou panenskou přírodu, mohutné skalní masivy, vrcholky ledovce i unikátní faunu či flóru. S trochou štěstí tu uvidíte hbité kamzíky či kozorožce, zdolávající příkré srázy. Dolomity jsou výjimečné i díky vysokému počtu slunečních dní. Nezapomeňte si do kufru přibalit sluneční brýle a opalovací krém, bude se vám určitě hodit. Italské Alpy nabízí také nejstálejší sněhové podmínky. Lyžovat tady můžete s malou letní pauzou téměř po celý rok. Jedinečné zážitky nabízí také  Místní podnikatelé se snaží pro své klienty připravit jedinečné zážitky. K těm patří třeba kombinace lyžování a jógy, kterou si můžete vychutnat v malebném středisku Paganella. Pokud potřebujete k životu pravidelné dávky adrenalinu, pak neváhejte a vydejte se do některého z Piemontských lyžařských resortů, které sahají až do výšky 3 275 m.n.m. Právě sem se sjíždějí vyznavači freeridingu. Rodiny s dětmi a méně zdatní lyžaři ocení pohodové lyžování ve Furlansku-Julském Benátsku. Většinou zde nenarazíte na davy turistů. Příjemným bonusem jsou skipasy pro děti do deseti let zdarma.

Piemonte

Piemonte

Kvalitní služby

Právě kvalitní lanovky-některé vybavené wi-fi, vleky, ubytování, ski busy i stravovací zařízení bývají častým argumentem pro zimní dovolenou v Itálii. Horské hotely a stylové chaty nabízejí svým klientům kvalitní servis i přátelskou atmosféru. Samozřejmostí jsou půjčovny lyží a lyžařského vybavení, umělé zasněžování, hlídaná parkoviště i důmyslné propojení jednotlivých lyžařských středisek. Většina areálů nabízí zvýhodněné skipasy, které mají platnost v celé oblasti.

Kvalitní lanovky

Kvalitní lanovky

Vynikající kuchyně

Po namáhavých sportovních výkonech si tělo žádá energii. Tu můžete načerpat v celé řadě více či méně luxusních restauracích, rozesetých podél svahů. Vychutnat si tu můžete klasickou pizzu, těstoviny nebo některou z regionálních specialit. Třeba tyrolský knedlík, křupavý salát s plátky prosciutta a jako dezert nadýchané tiramisu. Nesmí chybět ani vynikající silná káva a sklenka dobrého červeného vína.

Báječný výhled při chutném obědě

Báječný výhled při chutném obědě

Zábava a relaxace pro děti i dospělé

Italové jsou známí svým pozitivním vztahem k dětem. Nejmenší návštěvníci jsou v horských střediscích vítáni a vše je uzpůsobeno jejich potřebám. Od cvičných sjezdovek, vleků, lyžařských školiček až po menu v místních restauracích. Dospělí si mohou dopřát relaxaci v sauně s výhledem na horské vrcholy. Oblast Alta Valtellina, ležící v nejsevernějším cípu Lombardie, je proslulá svými moderními wellness komplexy, využívajícími zdejší termální prameny. Jednotlivá střediska vymýšlejí pro své hosty i zajímavé programy. K těm nejoblíbenějším patří noční pochody s hořícími loučemi, sjezdy v maskách, trhy s regionálními specialitami nebo hudební či divadelní vystoupení. Městečko Livigno, ležící poblíž švýcarské hranice, láká na výhodné nákupy. V oblasti je bezcelní zóna a tak si zde můžete pořídit levnější alkohol, elektroniku či parfémy. Velmi oblíbený mezi mládeží je také místní snowpark, který je považován za jeden z nejlepších v Evropě.

Zábava a relax po lyžování

Zábava a relax po lyžování

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín