Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč navštívit Severní Koreu právě teď?

Severní Korea patří bezpochyby k nejizolovanějším zemím naší planety. Poslední dobou se však situace zlepšuje, KLDR nebyla nikdy tak otevřená turistům jako právě teď. Využijte šance, která se vám nyní nabízí, a vydejte se poodhalit taje jedné z  nejobtížněji přístupných zemí světa. Nahlédnout do míst, kam se mnoho turistů doposud nepodívalo je přeci tak vzrušující…

Stop svobodnému cestování

Máte-li rádi cestování na vlastní pěst, pak na své choutky rovnou zapomeňte. V Korejské lidově demokratické republice (zkráceně KLDR) se svobodné cestování nenosí. Vše je dopředu naplánováno, zájezdy jsou vedeny podle pečlivě zpracovaného itineráře, ze kterého se nevybočuje, přidělen vám bude i oficiální průvodce. To je prostě fakt, se kterým se budete muset smířit. I přes to však poznáte mnoho z této nečekaně zajímavé země. Pravděpodobně mnohem více, než byste ještě před pár lety vůbec doufali.

Věž Čučche, Pchjongjang

Věž Čučche, Pchjongjang

Návrat do minulosti

První, čeho si v KLDR všimnete a co vás možná zarazí je obrovský, byť pomyslný skok v čase. Najednou se ocitnete v 50. letech minulého století, v dobách hlubokého komunismu. Po chvíli vám dojde, že vedle vás nestojí filmové kulisy a vy nejste součástí natáčení historického dokumentu. Že to, co vidíte, je současnost, reálný život obyvatel Severní Korey. Svět plný monumentálních, mnohdy bizarních památníků, svět květin, které byly pojmenovány podle velkých vůdců, svět, kde smíte fotografovat jen na povolených místech…. Výčet zvláštností, kterým se musíte při návštěvě této země vedené totalitní diktaturou podřídit, by byl široký.

Památník znovusjednocení

Památník znovusjednocení

Jaká jsou nejzajímavější místa v KLDR?

Než začnete s objevováním severokorejských zajímavostí, je třeba si uvědomit, že se musíte jako turisté režimu i zvykům v KLDR zcela přizpůsobit, nechcete-li si zbytečně svůj pobyt zkomplikovat. Připravte se proto na řadu zákazů a omezení včetně zákazu vycházení po setmění či vzdalování se od skupiny, se kterou cestu podnikáte. Pakliže ale veškerá pravidla dodržíte, můžete si dovolenou maximálně užít.

Pchjongjang

Okázalý Pchjongjang se pyšní skutečně velkorysou výstavbou. Město je plné monumentálních památníků komunismu, soch vůdců, paláců, obrovských hotelů, luxusních dálnic bez aut i téměř pustých bulvárů. V prezidentském paláci se nachází mumifikované tělo bývalého vůdce Kim Ir-sena, ohromující je Velká studovna lidí, což je knihovna, kterou denně navštíví až deset tisíc milovníků knih. Krásný výhled na město je z nepřehlédnutelné, 150m vysoké věže Čučche, která byla postavena k 70. narozeninám vůdce Kim Ir-sena, a to za pouhých 35 dní.

Pchjongjang

Pchjongjang

Pohoří Mjohjangsan

150km na sever od Pchjongjangu se nachází turistikou téměř nedotčené pohoří Mjohjangsan („mjohjang“ znamená „tajemná vůně“), které zabírá 300km2. Pozoruhodná přírodní rezervace s panenskou přírodou a vodopády ukrývá Expozici mezinárodního přátelství Mjohjangsan a také Historické muzeum Mjohjangsan s buddhistickým klášterem Pohjon, který byl obnoven zásluhou vůdce Kim Ir-sena, velkého milovníka a obdivovatele tohoto kraje.

Pohoří Mjohjangsan

Pohoří Mjohjangsan

Expozice mezinárodního přátelství

V muzeu se nachází přes 300 tisíc darů určených Kim Ir-senovi. Mezi nejzajímavější exempláře patří kabriolet od Josefa Vissarionoviče Stalina či ozbrojený vagón od Mao Ce-tunga. Na konci expozice nechybí vosková figurína velkého vůdce Kim Ir-sena, které by se měl každý při odchodu uctivě poklonit.

Klášter Pohjon

Klášter se nachází nedaleko Expozice mezinárodního přátelství, u vstupu do údolí Sangwong. Založen byl roku 1044, zničen americkými imperialisty, aby byl řadu let poté znovu obnoven. Jeho dnešní podoba poměrně věrně kopíruje původní vzhled. Klášter patří k historicky nejdůležitějším buddhistickým stavbám na západním pobřeží KLDR. Komplex se skládá z klášterního muzea, rozsáhlé haly a několika malých pagod.

Klášter Pohjon

Klášter Pohjon

Diamantové hory

Diamantové hory (korejský název je Kumgangsan) ležící nedaleko demilitarizované zóny u hranic s Jižní Koreou jsou nejvyhledávanějším turistickým cílem v zemi. Proč Diamantové? V pohoří se nachází obrovské množství přírodních krás. Hory jsou tvořeny především dioritem a žulou, působením povětrnostních vlivů vznikly v průběhu staletí zajímavé skalní útvary, převisy, kamenné stoly i vodopády. Místní obyvatelé začali v minulosti srovnávat krásy hor s krásou vzácných, broušených kamenů – diamantů, pojmenování hor se tedy samo nabízelo. V Diamantových horách se daří 750 druhům rostlin, vydáte-li se do hor na jaře, čekají vás skaliska pokrytá koberci pestrobarevných květů. Zvířecí říše není o nic méně bohatá, daří se zde savcům, ptákům, rybám i obojživelníkům nebo hadům.

Co se týče bezpečnosti, nemusíte se obávat. Cesty i lanové a pevné mosty jsou velmi dobře zabezpečeny, stylové altány, na které cestou narazíte, jsou pak jako stvořeny pro odpočinek a krátký relax.

Diamantové hory

Diamantové hory

Severní Korea nepatří k hlavním turistickým destinacím, není pro všechny. Země nabízí cestovatelské zážitky zcela jiného druhu než je běžné. Severní Korea zkrátka byla, je a zřejmě i nadále bude tak trochu jiný svět….   

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín