Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prohlédněte si jiskřivé muzeum Swarovski ve Wattens v Rakousku

Obr ve Swarovského křištálovém světě

Obr ve Swarovského křištálovém světě Costel Slincu

Společnost Swarovski, nejznámější výrobce broušeného křištálu na světě, byla založena českým rodákem Danielem Swarovskim. Vedle její centrály v rakouském městě Wattens vyrostl roku 1995 areál Swarovski Kristallwelten - blyštivý svět tísíců křišťálů, zrcadel, obrazů, šperků a soch. Nechte se očarovat např. třpytivým Křišťálovým oblakem nad hladinou nebo zavítejte do herní věže, v jejíchž čtyřech zábavných patrech se rozhodně nebudete nudit.

Areál Swarovski Kristallwelten (Křišťálové světy Swarovski)

Svět divů v Tyrolsku vznikl roku 1995 k oslavě stého výročí existence firmy Swarovski. Jeho podobu navrhl multimediální umělec André Heller. Tematickým středem pro jedinečný park plný fantazie se Hellerovi stal obr, poznávající všechny poklady a zázraky světa. Podivuhodný obr se dle příběhu usadil ve Wattens v Tyrolsku, kde od té doby dohlíží na šestnáct úchvatných komnat divů.

Křištálové komnaty Swarovski

Křištálové komnaty Swarovski Shadowgate

Za všechny jmenujme nádhernou Modrou halu, fascinující Mechanické divadlo, místnost „Silent Light“ s velkolepým krystalovým stromem, jenž vypadá jako pokrytý jinovatkou, a také Ledový průchod Olivera Irschitze. Ten se zdá prázdný, dokud ho neoživí vaše kroky. Ve všech  komnatách vystavují svá drahocenná díla mezinárodně uznávaní umělci, návrháři a architekti, kteří interpretovali křišťál nejrůznějšími způsoby. Areál je pochopitelně nejen díky nim populární turistickou atrakcí, kterou dosud navštívilo přes 12 milionů návštěvníků z celé planety. A zažili zde bezpochyby neopakovatelné momenty plné obdivu a ohromení.

Swarovski Kristallwelten

Swarovski Kristallwelten

K parku patří mj. rozsáhlá prodejna Kristallwelten Store s jiskřivými šperky a doplňky, se známými figurkami a všelijakými produkty z nabídky Swarovski Optik a Swarovski Lichtdesign. Projděte se obchodem a budete si připadat, jako byste kráčeli hned několika zářivými kouzelnými světy. Specializovaný prodejní personál vám vždy ochotně poradí, a to v několika jazycích.

Křišťály Swarovski

Křišťály Swarovski

Kavárna a restaurace Daniels Kristallwelten poté uspokojí i vaše kulinářské touhy. Chcete si vychutnat mezinárodní či naopak regionální a sezónní kuchyni i vybrané sladké pečivo? Není nic jednoduššího! Zajděte si do prosvětleného pavilonu, jejž navrhla norská architektonická kancelář Snøhetta. Budete mít dojem, jako byste seděli přímo v zahradě, díky nerušenému výhledu do přírody. Čerstvé a rozmanité potraviny jsou samozřejmostí.

Vstupné a otevírací doba muzea Swarovski

Dospělí zaplatí za vstupné do areálu 19 €. Pro děti od 6 do 14 let v jejich doprovodu platí cena 7,50 €. Mladší děti mají vstup zdarma. Do Kristallwelten Store se dostanete bez placení v případě, že nenavštívíte výstavu a zahradu. Areál nabízí také možnost zakoupit vstupenku označenou jako „Společné zážitky“. Ta je buď pro jednoho dospělého a dvě děti za 24,50 €, nebo pro dva dospělé a dvě děti za 41,50 €. Za každé další dítě je pak nutno doplatit 7,50 €. Platby jsou přípustné ve všech běžných měnách i prostřednictvím kreditní karty.

Bludiště v zahradě Kristallwelten

Bludiště v zahradě Kristallwelten Shadowgate

Areál má otevřeno denně od 8:30 do 19:30, poslední vstup je možný v 18:30. V červenci a srpnu bývá otevřeno denně až do 22:00, přičemž poslední vstup je pak přípustný ve 21:00. Otevřeno bývá dokonce i na Štědrý den, a to do 14:00 s posledním vstupem ve 13:00. Chcete-li si sem udělat výlet na Silvestra, vězte, že i to je proveditelné, a sice do 16:00. Poslední vstup se připouští v 15:00. Zcela zavřeno bude 5. a 6. listopadu 2018.

Jak se k areálu Swarovski Kristallwelten dostanete?

Do Křišťálových světů se snadno dostanete automobilem či autobusem. Rozhodnete-li se pro auto a pojedete-li z města Innsbruck, budete tam po nejrychlejší trase za pouhých 20 minut. Autobus kyvadlové dopravy, tzv. Swarovski Kristallwelten Shuttle, jezdívá několikrát denně z Innsbrucku a zpět. Parkování zdarma pro auta i autobusy naleznete v bezprostřední blízkosti vchodu do areálu.

Vchod do Křišťálového světa Swarovski

Vchod do Křišťálového světa Swarovski

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín