Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prohlédněte si památky, zahrady i tajemné katakomby v Palermu

Piazza Pretoria, Palermo

Piazza Pretoria, Palermo

Rozlehlé Palermo, páté největší město Itálie a hlavní město oblasti Sicílie, leží v nížině Conca d'Oro, kterou lemují pahorky. Díky tropické vegetaci a palmám působí příjemným cizokrajným dojmem. Jedinečná kombinace normanské a orientální architektury, obdivuhodných zahrad a parků dává historickému jádru nezaměnitelný ráz.

Arabsko-normanské Palermo

Od roku 2015 je Palermo zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Chráněná část zahrnuje sérii devíti civilních a náboženských pamětihodností z doby Sicilského království (1130–1194): Palazzo della Zisa a Palazzo Reale, kostely San Giovanni degli Eremiti, Santa Maria dell'Ammiraglio a San Cataldo, katedrálu Santa Vergine Maria Assunta, most Ponte dell'Ammiraglio a v neposlední řadě katedrály v obcích Cefalù a Monreale. Společně jsou vynikajícím příkladem sociokulturního synkretismu mezi západními, islámskými a byzantskými kulturami na ostrově. Tato výměna dala vzniknout architektonickému a uměleckému výrazu založenému na nových konceptech prostoru, struktury a dekorace, které se rozšířily po celém středomořském regionu. Budovy také svědčí o skvělé koexistenci lidí různého původu i náboženství.

Kostel San Giovanni degli Eremiti

Kostel San Giovanni degli Eremiti

Palazzo Reale neboli Palazzo dei Normanni

Královský palác na náměstí Piazza Indipendenza je sídlem regionální vlády a muzea astronomie. Kromě přepychového sálu Sala di Ruggero uvnitř najdete i kapli Cappela Palatina, jejíž interiér náleží k nejpěknějším na světě. K oslnivé výzdobě posloužil mramor, zlato, dřevo a také sklo. Úchvatné mozaiky s přírodní tematikou a dřevěné arabské řezby na stropě vám vezmou dech. Největší mozaika, nazývaná Zlatá, zobrazuje Krista Všemohoucího. Působivý je rovněž velikonoční svícen.

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Katedrála Santa Vergine Maria Assunta

Katedrála z 2. poloviny 12. století stojí na náměstí Piazza Cattedrale a je pokládána za nejvýznamnější církevní stavbu Palerma. Exteriér vykazuje gotické, islámské i katalánské prvky a je zdoben filigránskými motivy. Neoklasicistní interiér je zařízen v jednoduchém a elegantním stylu. Většina skulptur pochází od A. Gaginiho. V pravé kapli se nalézá šest královských hrobek a náhrobek císaře Friedricha II. Chrámový poklad zahrnuje mešní roucha a šperky, přičemž nejcennější je zlatý diadém s drahokamy. Byl vyzdvižen z hrobky manželky Friedricha II., Constanze Aragonské.

Katedrála v Palermu

Katedrála v Palermu

Majestátní katedrály v Cefalù a Monreale

Katedrála Proměnění Páně v Cefalù je směsicí papežského, islámského, byzantského a normanského románského stylu. Byla založena v roce 1130 králem Rogerem II., z jehož doby pochází transept a sanktuář. Mezi lety 1180–1240 byla postavena hlavní loď a fasáda. Vysoká postava Krista je ústředním bodem komplikované byzantské mozaiky, nejstarší a nejzachovalejší na Sicílii. Mozaiky jsou patrně dílem místní byzantské školy.

Katedrála v Cefalù

Katedrála v Cefalù

Katedrála v Monreale je jednou z největších dochovaných památek normanské architektury na světě. Její stavba začala roku 1174. V roce 1182 byla zasvěcena Nanebevzetí Panny Marie. Je italskou národní památkou a důležitým turistickým cílem Sicílie. Architektonické rozvržení chrámu tvoří směs byzantského a římského stylu. Křížová chodba patří k nejkrásnějším italským stavbám svého druhu. To, co činí katedrálu tak nádhernou, jsou ale především skleněné mozaiky pokrývající celý interiér s výjimkou spodní části stěn.

Katedrála v Monreale

Katedrála v Monreale

Strašidelné katakomby pro odvážné

Pod Palermem se skrývají jedinečné kapucínské katakomby s více než osmi tisíci mumií. Původně řádové pohřebiště se proměnilo v prominentní hřbitov pro zemřelé mnichy i zámožné občany. Fascinující způsob balzamování těl láká na toto děsivé místo spousty turistů. Největší pozornost přitahuje mumie dvouleté Rosalie Lombardové, která vypadá, jako by mírumilovně spala.

Kapucínské katakomby v Palermu

Kapucínské katakomby v Palermu

Kulturní vyžití i přírodní krásy

Palermo má pro každého něco. Milovníky kultury a historie potěší návštěva unikátního muzea Museo delle Marionette při exotickém Garibaldiho parku. Je zde vystaveno více než 3000 loutek z celého světa a z nejrůznějších materiálů.

Jemné duše hledající klidný kout k odpočinku nadchne zahrada Orto botanico východně od železničního nádraží. Na ploše 10 ha můžete obdivovat rostliny ze všech možných koutů planety. Bohatostí sbírek patří exotická zahrada k nejlepším v Evropě.

Orto botanico, Palermo

Orto botanico, Palermo

Máte-li rádi přírodu a chcete si jí pořádně užít, vydejte se k ostrovu Ustica severně od Palerma. Může se pochlubit tajemnými jeskyněmi, průzračným mořem a hezkými plážemi.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín