Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protančete karneval v Riu v rytmu samby!

Brazilské tanečnice samby

Brazilské tanečnice samby Shutterstock

Stačí vám jen zaslechnout vzdálené tóny a už s vámi šijí všichni čerti nebo je pro vás jakákoli pohybová aktivita spíše trestem? Vězte, že existuje místo, kde se během února oddají radostnému veselí v rytmu samby seriózní podnikatelé, dámy v důchodovém věku i puberťáci. Brazilské Rio de Janeiro se na konci února promění v jeden velký taneční parket – odhoďte zábrany a nechte se pozvat na největší party vašeho života.

Stará portugalská tradice v Riu

Tanec na ulici

Tanec na ulici Shutterstock

Konzervativnější Středoevropany možná zaskočí fakt, že historie světově proslulého průvodu spoře oděných tanečnic, během kterého se ulice plné lidí oddávají tanci, sahá až do 17. století. Přesněji do roku 1723. Tehdy si sem přistěhovalci z Portugalska kromě snu o novém životě přivezli také své tradice. Jednou z nich byla také oslava hojnosti před obdobím dlouhého půstu. Kultivovanou zábavu byste tu tehdy hledali marně. Jednalo se spíše o divoké oslavy, kde tekl alkohol proudem a vzduchem létaly sklenky a s postupujícím večerem i vše, co přišlo rozparáděným pijanům pod ruku.

O dvě století později sice ještě na plážích a v ulicích nezněly rytmy samby, ale slavnostně oblečení pánové tu tančili se svými drahými polovičkami elegantní valčík, polku či mazurku, pila se vybraná vína, stoly se prohýbaly pod tíhou nejvybranějších lahůdek a zábava se nesla ve velmi umírněném duchu. První obrysy dnešní podoby se začaly proslulému karnevalu v Rio de Janeiro rýsovat na konci 19. století. Tehdy se do chudinských slumů, obklopujících město, spolu s propuštěnými otroky nastěhovaly i temperamentní rytmy samby. Původní název tance ,,semba" znamená v překladu božská tanečnice. V tu se prý po pár úvodních krocích s tím správným tanečníkem promění každá žena. A o tom, že mají tanec v krvi vás Brazilci rádi přesvědčí během největšího karnevalu na světě.

Chci do Brazilie 

Tančí celá Brazílie 

Sambodrom v Rio de Janeiro

Sambodrom v Rio de Janeiro Shutterstock

Mohlo by se zdát, že pětidenní oslavy, jež začínají v pátek a končí popeleční středou, probíhají jen ve velkých městech, především v Riu, kde se koná proslulá přehlídka škol samby. Svou méně opulentní verzi karnevalu si však v Brazílii užívají i v těch nejmenších vesničkách. Ale teď už pojďme zpět na Sambodrom. Právě na této několik set metrů dlouhé ulici, lemované tribunami, tu před zraky aplaudujících diváků i přísných rozhodčích defilují ti nejlepší tanečníci z místních škol samby. Vítězná škola obdrží z rukou starosty symbolický klíč od města.  Zdaleka však nejde jen o tanec. Diváci z celého světa se mohou těšit na megalomanské alegorické vozy, exotické kostýmy, taneční variace nad kterými zůstává rozum stát, všudypřítomné veselí i bohatý doprovodný program.

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Čtěte také:

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Copacabana a nejlepší drinky světa

Copacabana v Rio de Janeiro, Brazílie

Copacabana v Rio de Janeiro, Brazílie Shutterstock

Atmosféru karnevalu si tu vychutnáte, i když si nestihnete koupit lístky na Sambodrom. Příjemné letní teploty přímo vybízejí k vodním radovánkám na proslulé pláži Copacabana, kde vám budou kromě šumění moře a skvělých míchaných drinků dělat společnost i všudypřítomné rytmy samby, znějící z plážové promenády. Můžete si být jisti, že v každém z místních barů si užijete tu nejlepší pouliční party. Pod vedením místních štamgastů si hladce osvojíte základní figury samby a výšlap k ikonické soše Krista Spasitele pak zvládnete s rozverným úsměvem ve tváři.

Objevujte s námi svět

Země plná zábavy pro malé i velké

Rio de Janeiro, Brazílie

Rio de Janeiro, Brazílie Shutterstock

Chtěli byste si vychutnat atmosféru karnevalu s celou rodinou? Nemusíte mít obavy. Přestože média prezentují karneval v Riu především prostřednictvím snímků polonahých tanečnic, má co nabídnou i nejmenším cestovatelům. Na Sambodromu se představí dětští tanečníci, brazilská kuchyně zachutná i těm nejmlsnějším jazýčkům, prosluněné pláže s pozvolným vstupem do moře jsou jako stvořené pro malé plaváčky a během procházky zalesněnými stezkami, lemujícími slavnou horu Sugarloaf Mountain vám budou dělat společnost pestrobarevní papoušci i roztomilé opičky.

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Čtěte také:

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín