Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prožijte dobrodružství na sopečných Liparských ostrovech!

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy

Liparské (též Eolské) sopečné souostroví se skládá ze sedmi ostrovů roztroušených v Tyrhénském moři podél severního pobřeží Sicílie. Je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Spadá sem Alicudi, Filicudi, Lipari, Panarea, Stromboli a Vulcano. Sedmý ostrov Salina má vlastní správu.

Seznamte se s Liparskými ostrovy!

Jedinečné sopečné ostrovy se vyznačují příjemným středomořským klimatem a členitým pobřežím s mnoha strmými útesy. Dobré počasí panuje během května, června a září. Toto období tak může být k návštěvě vhodnější než červenec a srpen, kdy tu bývá horko a také velké množství turistů. Těm, kdo mají rádi přírodu, nabízí jaro na Liparských ostrovech okouzlující představení. I zima tu však vládne jedinečným kouzlem. Ostrovy v té době už nebývají obklíčeny turisty a navíc je to dobrá příležitost pro návštěvníky, kteří cestují mimo sezónu, aby se seznámili se souostrovím autentickým způsobem. Kromě toho můžete během zimního období využít řadu atraktivních slev na ubytování. Nově vystavěné penziony či soukromé vily slouží hlavně jako letní sídla. Pláží zde naleznete jen poskrovnu, zato jsou tady ale skvělá místa pro potápění. K nejvýraznějším místním přírodním zajímavostem patří bezesporu vulkanická činnost, zejména na ostrovech Vulcano a Stromboli. Pod hladinou moře se mezi nimi a Neapolí ukrývají činné sopky. Oblast ostrovů přinesla spoustu významných vědeckých poznatků a stále obohacuje vulkanologii o nová zajímavá fakta.

Ubytujte se například na Lipari

Ubytujte se například na Lipari

Jak je to na Liparských ostrovech s dopravou?

Dopravní spojení mezi jednotlivými ostrovy, se Sicílií a pevninou zajišťují trajekty a křídlové čluny. Pravidelně se vyplouvá z přístavu Milazzo, zatímco spojení s městy Palermo a Neapol je spíše řidší. Nezapomínejte ale, že lodní doprava závisí na počasí a může být i na několik hodin přerušena. Eventuálně mohou čluny při cestách nějakou tu zastávku vynechat. Trpíte-li nevolností v dopravních prostředcích, jízdu křídlovým člunem raději oželte. Na větších ostrovech, jako je Lipari, Salina a Vulcano, funguje autobusová doprava. I ty však zvládnete projít za jediný den a nemusíte být ani zvlášť zdatní.

Doprava mezi Liparskými ostrovy

Doprava mezi Liparskými ostrovy

Zvláštnosti jednotlivých ostrovů

Alicudi je nejzápadnější ostrov a v jedné jeho části leží pláž vhodná ke koupání. Jeho starobylý název Ericusa souvisel s bohatou vřesovou vegetací, jíž je pokryt. Vřes byl vždy součástí života ostrovanů, kteří ho používali např. k vytvoření střech chýší. Nejsou tu žádné silnice, nýbrž pouze soustava schodišť spojující zdejší osady. Jediný dopravní prostředek tak představují soumaři. Dále od pobřeží se dodnes nachází opuštěné domy.

Alicudi

Alicudi

Filicudi má členité západní pobřeží, které vybízí k potápění. Milovníky historie a kultury potěší archeologické vykopávky u Capo Graziano.

Filicudi

Filicudi

Největším z ostrovů a rovněž správním střediskem souostroví je Lipari. Ve stejnojmenném přístavu se nalézá několik stavebních památek ze 16. a 17. století (pevnost a katedrála). Právě tento přístav je díky své poloze a dobrému spojení zřejmě nejvýhodnějším místem k ubytování. Kromě pláží nabízí ostrov možnost okružních jízd loděmi či romantické procházky. Je po všech stránkách ideální pro každého, kdo touží po dobrodružství a relaxaci.

Katedrála v Lipari

Katedrála v Lipari

Naopak nejmenším ostrovem je Panarea, světlá výjimka spolu se Stromboli, co se týče značených turistických cest. Ty jsou jinak na ostrovech spíše vzácností. Na jihu se nalézá poloostrov Capo Milazzese s archeologickými nálezy kulatých obydlí ze 14. století. Potěšit se lze rovněž pohledy na atraktivní útesy.

Panarea

Panarea

Salina je nejvyšším Liparským ostrovem, je ovšem nezávislá a náleží k nim čistě geograficky. Tvoří ji šest vyhaslých sopek. Na různých místech ostrova se nacházejí stopy po vulkanických jevech. Největší obcí a zároveň hlavním přístavem je Santa Marina Salina. Dějinám, zvykům, životu a tradicím Saliny se věnuje městské muzeum Museo Civico di Lingua.

Salina

Salina

Nejvzdálenějším a nejvýchodnějším ostrovem je Stromboli, jejž tvoří stejnojmenná a stále aktivní sopka. Nacházejí se tu dvě vesnice, Stromboli a Ginostra. Místní obyvatelé v minulosti žili hlavně rybolovem a pěstovali víno. Dnes je hlavním zdrojem příjmů turistický ruch. Zdejší sopka se objevila v proslulém románu Julese Vernea Cesta do středu Země.

Stromboli

Stromboli

Na závěr si představíme Vulcano, nejjižněji položený ostrov, jenž dal jméno celému vědnímu oboru – vulkanologii. Právě on je patrně nejatraktivnější částí Liparských ostrovů, a to díky bahennímu jezírku a vyhlášené černé pláži na Porto ponente. Výstup na hlavní sopečný vrchol vám zabere dvě a půl hodiny, výhledy odtud však stojí za to.

Vulcano

Vulcano

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín