Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce po památkách Kyjeva

Kyjev

Kyjev

Hlavní město Ukrajiny Kyjev leží na Dněpru v severní části země, pro niž je kulturním a hospodářským centrem. Historické centrum této starobylé „matky ruských měst“ zahrnuje mnohé působivé pamětihodnosti, které jistě stojí za návštěvu.

Chrám sv. Žofie a přilehlé klášterní budovy, Kyjevskopečerská lávra

Chrám sv. Žofie a související klášterní stavby s Kyjevskopečerskou lávrou představují vynikající komplexy kulturních památek z období středověku a raného novověku. Dnes jsou součástí světového dědictví UNESCO.

Chrám sv. Žofie v Kyjevě

Chrám sv. Žofie v Kyjevě

Chrám, jenž v současnosti funguje jako muzeum, je jednou z hlavních památek reprezentujících architektonické umění z počátku 11. století. Zachoval si starodávné interiéry, mozaiky i fresky. Klášterní stavby, které ho obklopují, byly postaveny v 17. a 18. století v ukrajinském barokním stylu. Architektonický soubor zahrnuje zvonici, metropolitní dům, refektář, bránu Zaborovského, jižní vstupní věž i seminář obklopený kamennou zdí. Kyjevskopečerská lávra je rovněž architektonický soubor klášterních budov, situovaných na náhorní plošině s výhledem na pravý břeh Dněpru. Součástí jsou kostely z 11. až 19. století, mezi hlavní památky patří Uspenský chrám, refektář, vysoká zvonice ad.

Detail výzdoby Kyjevskopečerské lávry

Detail výzdoby Kyjevskopečerské lávry

Chrám sv. Ondřeje

Pravoslavný barokní chrám sv. Ondřeje se nachází nad pravým břehem Dněpru a přitahuje pozornost díky vysoké kopuli s bočními věžemi i elegantnímu barevnému vzhledu. Náleží k nejvýznamnějším architektonickým dílům Kyjeva. Pětihlavý křížový chrám postavil v letech 1747 až 1753 Bartolomeo Rastrelli, od roku 1968 je zde muzeum. Interiér stavby se vyznačuje pěknou sochařskou výzdobou. Vyniká v něm zejména klenba nad oltářem a pozlacený ikonostas s vyřezávanými ornamenty. Podle legendy bylo kdysi na místě Dněpru moře, ale když přišel svatý Ondřej a postavil kříž na horu, kde nyní stojí chrám, moře opadlo a schovalo se pod kopcem. Uvnitř chrámu nejsou zvony, protože při první ráně by se prý voda probudila a zalila celý Kyjev.

Chrám sv. Ondřeje v Kyjevě

Chrám sv. Ondřeje v Kyjevě

Katedrála sv. Mikuláše

Římskokatolická katedrála svatého Mikuláše byla budována v letech 1899 až 1909 v neogotickém architektonickém stylu podle projektu architekta S. V. Volonského. Stavba se prováděla pod vedením slavného V. Gorodeckého. Ve 30. letech sloužila katedrála jako sklad, později v ní byl archiv. Během druhé světové války utrpěla výrazné škody, ale byla zrekonstruována. Od roku 1978 se zde konají varhanní koncerty.

Katedrála sv. Mikuláše v Kyjevě

Katedrála sv. Mikuláše v Kyjevě

Muzeum Michaila Bulgakova

Muzeum bylo založeno v roce 1989. Jeho základem se stala budova, v níž spisovatel kdysi žil. Původně obytný dům, postavený roku 1888 architektem Gardeninem, dnes tedy připomíná autorův život i jeho slavnou románovou tvorbu, a sice prostřednictvím tří tisíc výstavních předmětů. Na čelní zdi muzea vedle hlavního vchodu je umístěna pamětní deska, napravo od vchodu je pak autorova socha, koncipovaná jako lavička, na níž Bulgakov sedí. Turisté se s ním rádi fotografují.

Muzeum mívá otevřeno každý den kromě středy, a to od 10:00 do 18:00. Pouze v pondělí se začíná až od dvanácti hodin.

Socha Michaila Bulgakova

Socha Michaila Bulgakova

Dům s chimérami

Dům s chimérami byl postaven v letech 1901 až 1902 populárním architektem Władysławem Horodeckim v secesním stylu a pojmenován po chimérách na fasádě. Kuriózní budovu obestírají četné legendy a zdobí ji mj. také sloni, nosorožci, antilopy, žáby, ještěrky, orli, hadi, dokonce i krokodýl. Ambiciózní architekt zamýšlel dům pro svou rodinu a nechtěl, aby v jeho blízkosti stála nějaká další budova, proto se rozhodl koupit dva pozemky. Od roku 2005 slouží dům jako sídlo prezidenta. Sestává z šesti pater. V dolním jsou stáje, pokoje pro kočí, prádelna, dva apartmány s obývacím pokojem, kuchyní, koupelnou a dalšími pokoji. Ve zbylých podlažích jsou byty.

Dům s chimérami

Dům s chimérami

Další významné památky Kyjeva

Kyjev je na ohromující stavby a vznešené pamětihodnosti vskutku velmi bohatý. Nezapomeňte při své návštěvě na úchvatnou Ukrajinskou národní operu Tarase Ševčenka, Zlatou bránu, sochu Matky Vlasti, pomník Bohdana Chmelnického ani na chrámy sv. Vladimíra a Michala.

Zlatá brána v Kyjevě

Zlatá brána v Kyjevě

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín