Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce po památkách polského Krakova

Krakov

Krakov

Město Krakov leží v Malopolském vojvodství v jižním Polsku. Historická rezidence polských králů se pyšní nesčetnými památkami, které ji vynesly na seznam světového dědictví UNESCO a činí z ní jedno z nejnavštěvovanějších turistických center. Za všechny jmenujme Královský hrad Wawel s gotickou katedrálou, starobylou univerzitu či arcibiskupství. V historických čtvrtích Staré město, Wawelské návrší a Kazimierz má svůj domov na šest tisíc historických objektů.

Město králů a pamětihodností

Krakov byl kdysi hlavním městem Polska a jeho význam dokládají četné kostely a kláštery, impozantní veřejné budovy, zbytky středověkých městských hradeb, paláce a městské domy, mnohé navržené a postavené významnými architekty a zručnými řemeslníky. Hodnota městského komplexu je dána vskutku mimořádnou hustotou památek z různých období, zachovaných dokonce v původních podobách a s autentickým vybavením. Krakov, jedno z největších administrativních a obchodních center střední Evropy, byl místem, kde vzkvétala umění a řemesla a kde se spojovala kultura východu a západu. Historické centrum obdivuhodně ilustruje proces nepřetržitého rozvoje měst od středověku po současnost.

Koňský povoz v Krakově

Koňský povoz v Krakově

Královský hrad Wawel

Wawel je dominantou historického centra Krakova a někdejším sídlem polských králů. Svědčí o dynastických a politických vazbách středověké a raně moderní Evropy. V 19. století sloužil jako pevnost, za druhé světové války pak coby sídlo nacistického guvernéra. V současnosti je v něm muzeum. Prohlédnout si lze např. státní pokoje, královské soukromé apartmány, korunní pokladnici, zbrojnici, malou kuchyni, lapidárium či multimediální pokoj.

Královský hrad Wawel v Krakově

Královský hrad Wawel v Krakově

Katedrála na Wawelu

Katedrální bazilika svatého Stanislava a svatého Václava na Wawelském návrší byla tradičním místem korunovací a posledního odpočinku polských králů. Nese tedy velký národní i historický význam. Kromě panovníků zde byly pohřbeny mnohé významné osobnosti, mj. spisovatel Adam Mickiewicz a polský prezident Lech Kaczyński. Impozantní katedrála chrání také řadu vynikajících uměleckých kousků. Mezi osmnácti kaplemi se nalézají skutečné architektonické skvosty. Obří zvon Zygmunt z roku 1520 se řadí k největším na světě.

Katedrála na Wawelu

Katedrála na Wawelu

Jagellonská univerzita

Důležitost Krakova jakožto kulturního centra evropského významu byla posílena tím, že se stal domovem jedné z nejstarších univerzit. Jagellonská univerzita byla založena roku 1364 a po většinu času byla známa pod názvem Krakovská akademie. V 19. století došlo k jejímu přejmenování dle dynastie polských králů.

Jagellonská univerzita v Krakově

Jagellonská univerzita v Krakově

Památky Starého města

Popisovat všechny památky této historické části by znamenalo stvořit hned několik obšírných článků. Jmenujme tedy jen některé z těch nejznámějších, kupříkladu barbakan, bránu městského opevnění a jednu z mála zachovaných částí bývalého opevnění Krakova. Dnes je využívána pro nejrůznější akce a výstavy. Jednou z nejvýznamnějších gotických věží Polska je Floriánská brána, rovněž dochovaná část někdejšího středověkého opevnění. Mezi nejstarší budovy v zemi lze zařadit kostel svatého Ondřeje, jenž se nachází v centru Krakova na Grodzké ulici. Ta patří k nejstarším ulicím města a vyznačuje se řadou reprezentativních domů, včetně  Collegium Iuridicum – jedné z nejstarších budov Jagellonské univerzity. K nejhezčím ulicím Starého města se bezpochyby řadí Kanovnická ulice s pěknými domy s bohatě zdobenými portály a erby.

Barbakan, Krakov

Barbakan, Krakov

Krakovský rynek

Krakovský rynek je hlavním a největším zdejším náměstím, současně i jedním z největších v Evropě. Mezi významné místní budovy patří Mariánský kostel, historická tržnice Sukiennice, gotická radniční věž, kostel sv. Vojtěcha (jeden z nejstarších v Polsku) a pomník Adama Mickiewicze.

Krakovský rynek

Krakovský rynek

Židovská čtvrť Kazimierz

Kazimierz je jižní část Starého města, která kdysi mívala vlastní hradby. Významná je zejména několika působivými synagogami (Starou synagogou, Tempelskou synagogou, Vysokou synagogou ad.) a Starým židovským hřbitovem. Hřbitov Remu se nachází vedle synagogy Remu a je nejstarším židovským hřbitovem ve městě. Byl založen v roce 1533 a zahrnuje řadu historických náhrobků.

Jedna ze synagog ve čtvrti Kazimierz

Jedna ze synagog ve čtvrti Kazimierz

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín