Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce po San Franciscu

Historické tramvaje v San Franciscu

Historické tramvaje v San Franciscu

Větrné San Francisco se nachází na západním pobřeží Spojených států amerických a je hlavním kulturním i finančním centrem Severní Kalifornie. Zároveň je čtvrtým nejlidnatějším městem Kalifornie a hned po New Yorku i nejhustěji obydleným v USA. Proslulo zejména jedinečným mostem Golden Gate Bridge, někdejší věznicí na ostrově Alcatraz, lanovými tramvajemi v ulicích, ale i čínskou čtvrtí, rozličnými architektonickými prvky a řadou dalších turistických cílů, díky nimž bývá označováno za jedno z nejhezčích měst na světě.

Slavný most Golden Gate v San Franciscu

Památka spojující San Francisco a Marin County je považována za jeden z divů moderního světa. Golden Gate Bridge, charakteristický svou oranžovou barvou, byl postaven roku 1933. O čtyři roky později, po neúnavném boji s větrem, mlhou a zrádnými přílivy, se konečně otevřel chodcům i automobilům jako ohromující brána do Tichého oceánu. Ještě dnes nás však mohou překvapovat různé zajímavosti, které se k němu vážou. Věděli jste například, že se přímo na mostě narodily tři děti? A všichni kluci! Zajímavé je rovněž to, že most byl za dobu své existence uzavřen pouze třikrát kvůli silnému větru. A tušíte vlastně, proč ta neobvyklá oranžová barva? Samozřejmě pro lepší viditelnost v mlze, kvůli proplouvajícím lodím, ale také proto, že tento odstín krásně ladí s okolní krajinou.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

V současnosti je oblíbený visutý most přístupný chodcům, vozíčkářům i cyklistům, ale nesmí se tu jezdit na bruslích či skateboardech. Turisté sem váží cestu často jen proto, aby si pořídili fotografii, kterou by mohli hrdě umístit na Instagram. Přidáte se?

Alcatraz

Bohatá historie Alcatrazu je možná pro mnohé z nás překvapující. Federální věznice, útočiště mořských ptáků, místo s nejdéle fungujícím majákem na západním pobřeží i rodiště amerického indiánského hnutí Rudá síla, tím vším je Alcatraz. Od roku 1850 tu byla také obranná pevnost, později sloužící jako vojenská věznice. O skalnatém ostrově, ležícím uprostřed Sanfranciského zálivu, se vypráví mnoho fascinujících příběhů. Jisté je, že představuje významný přínos pro historii národa, tím pádem i důležitou památku a hojně navštěvovanou turistickou atrakci.

Alcatraz

Alcatraz

Alcatraz je součástí Národní rekreační oblasti Golden Gate, která je jedním z více než čtyř set národních parků v zemi. Vyčlenit si několik hodin pro objevování ostrova se vám určitě vyplatí. Při plánování výletu do Alcatrazu mějte na paměti, že přístup tam umožňuje pouze soukromá trajektová společnost. Provozní doba se mění dle sezóny – odjezdy jsou možné přibližně každou půlhodinu po celý den od 9:00. Alcatraz je otevřen denně s výjimkou Vánoc, Dne díkuvzdání a Nového roku. Vstupenky se doporučuje zakoupit s výrazným předstihem, i několik týdnů předem. Pro více informací navštivte stránky Alcatraz Cruises.

Počasí na Alcatrazu je nepředvídatelné, takže si s sebou pro jistotu vezměte lehkou bundu i svetr. Nenechte se zmást tím, jak krásně den začíná. Nezapomeňte ani na pohodlné vycházkové boty. Rozhodně se vyhněte sandálům, obuvi s otevřenou špičkou a vysokým podpatkům.

Alcatraz

Alcatraz

Kdo neviděl Lombard Street, nebyl v San Franciscu

Říká se, že kdo nemá fotografii z Lombard Street, jako by ani nebyl v San Franciscu. Původně nejzakroucenější (o tento titul ji připravila Vermont Street) a nejstrmější ulici světa zdobí udržované rostliny a pro její výjimečnost ji samozřejmě navštěvují davy turistů. Dostat se sem není snadné, přece jen si to žádá výšlap do pořádného kopce, ale nepochybujte, že to bude stát za to.

Lombard Street

Lombard Street

Radnice v San Franciscu

San Francisco City Hall je sídlem vlády města San Francisca. Současná budova nahradila starší radnici, zničenou během zemětřesení roku 1906.  Jejím architektem byl Arthur Brown, Jr., jenž navrhl mimo jiné také památník War Memorial Opera House, chrám Emanu-El a Coit Tower. Prostor rotundy je vskutku velkolepý, horní úrovně jsou přístupné veřejnosti – i handicapovaným osobám.

Radnice v San Franciscu

Radnice v San Franciscu

Malované dámy v San Franciscu

Malované dámy (Painted Ladies) jsou řadové viktoriánské domky postavené v San Franciscu i jiných amerických městech. Nejznámější skupina sanfranciských barevných domečků se nalézá na ulici Steiner 710-720, přímo naproti Alamo Square. Byly postaveny mezi lety 1892 a 1896 Matthewem Kavanaughem. Tento ikonický blok domů bývá často zachycen na fotografiích jako jedna z turistických zajímavostí. Objevil se v přibližně sedmdesáti filmech, TV programech a reklamách.

Malované dámy

Malované dámy

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín