Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půvabné historické Assisi je rodištěm sv. Františka

Assisi, Umbrie, Itálie

Assisi, Umbrie, Itálie

Městečko Assisi leží v Umbrii ve střední Itálii a proslavilo se zejména jako rodiště sv. Františka z Assisi. Platí tedy za významné poutní místo a oblíbené turistické středisko.

Pevnost Rocca Maggiore s výhledem na Umbrii

Assisi se nalézá cca 20 km na východ od Perugie, hlavního města Umbrie. Rozkládá se na strmém jihozápadním svahu hory Monte Subasio. Oblast je součástí přírodního parku Parco del Monte Subasio a láká k pěší turistice v krásné přírodě či k paraglidingu. Růžově zbarvený kámen z hory byl použit pro mnohé františkánské stavby v Assisi. Město leží pod skálou, na jejímž vrcholku stojí středověká pevnost Rocca Maggiore. Ta dominovala okolí více než osm set let. Nad jejími stěnami vystupuje věž Maschio, odkud si můžete užít nádherný výhled na město a Umbrijské údolí, od Perugie po Spoleto. Od starověku bylo umístění pevnosti považováno za posvátné a nezbytné pro obranu města. Pevnost byla několikrát přestavována a rozšiřována. V roce 1600 byla zcela opuštěna a až do dnešních dnů zůstala téměř neporušená, ačkoli ji v roce 1859 poničilo obyvatelstvo v důsledku sjednocení Itálie. V současné době je otevřena rostoucímu počtu návštěvníků.

Pevnost Rocca Maggiore v Assisi

Pevnost Rocca Maggiore v Assisi

Bazilika svatého Františka z Assisi

Mohutná gotická bazilika s klášterem vévodí městu a je bezpochyby jednou z památek, které by na vašem seznamu při návštěvě Assisi neměly chybět. Je to koneckonců i jedno z hlavních křesťanských poutních míst v Itálii, patřící k nejstarším gotickým památkám v zemi. Byla založena v roce 1228, tehdy započala její výstavba, jež byla dokončena o 25 let později.

Dolní nádvoří Baziliky sv. Františka z Assisi

Dolní nádvoří Baziliky sv. Františka z Assisi

Uchovává ostatky sv. Františka i sv. Kláry. Interiéry zdobí 28 fresek ze světcova života od malíře a architekta Giotta di Bondona, které však roku 1997 poškodilo zemětřesení. Od roku 2000 je bazilika spolu s dalšími městskými pamětihodnostmi součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Bazilika svatého Františka z Assisi

Bazilika svatého Františka z Assisi

Kostel Panny Marie Andělské

Barokní poutní kostel Santa Maria degli Angeli stojí pod městem (4 km od Assisi). Papež Pius V. jej přikázal postavit nad kaplí roku 1569, velkolepá stavba byla dokončena v roce 1679. Po zemětřesení v roce 1832 došlo k jejímu obnovení a následnému rozšíření v letech 1836–1840. Starobylá vnitřní kaple Porciunkule se stala známou hlavně díky tomu, že zde 3. října 1226 zemřel svatý František. Když cítil, že se jeho konec blíží, nechal se sem dopravit a na smrtelné posteli odkázal kapli svědomité péči svých bratří. Františkánský řád má svůj původ právě zde. Kaple je uvnitř zařízena poněkud stroze a jednoduše, na její výzdobě se však podílela řada vynikajících umělců, jako byl Friedrich Overbeck, Pietro Cattani či Pietro Vannucci.

Kostel Panny Marie Andělské

Kostel Panny Marie Andělské

Další významné kostely a památky v Assisi

Na horním konci města stojí románská katedrála San Rufino z let 1140–1253. Má mohutnou věž a původní kamennou fasádu. Interiéry byly přestaveny po roce 1571.

Průčelí katedrály San Rufino

Průčelí katedrály San Rufino

Na náměstí Piazza delle Commune, což dříve bývalo římské fórum, najdete kostel Santa Maria sopra Minerva. Z původního chrámu bohyně Minervy z 1. století př. n. l. se zachovalo průčelí se šesti sloupy. K přestavbě na kostel došlo v roce 1539 a k dalším změnám v barokním slohu pak v 17. století.

Kostel Santa Maria sopra Minerva

Kostel Santa Maria sopra Minerva

Na náměstí u biskupského paláce s obrazy Giorgettiho a Providoniho pak narazíte na kostel Santa Maria Maggiore, postavený v základech římského chrámu a posléze barokně přestavěný. Fasáda pochází z 12. století, zatímco apsida ze století 13. Raná křesťanská bazilika byla upravena ve stejném období, kdy byla postavena krypta pod presbytářem. Trojlodní interiér je rozdělen pravoúhlými pilíři, jsou zde pozůstatky fresek ze 14. a 15. století. Krypta má přístup k pozůstatkům římského domu, nazývaného Domus di Properzio.

Vedle dalších četných pamětihodností náboženského charakteru se může Assisi pochlubit řadou středověkých paláců a měšťanských domů. Na terasách svahu, kde město leží, se dochovaly také městské hradby.

Ulička italského Assisi

Ulička italského Assisi

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín