Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ráj na zemi jménem Thajsko

Thajsko, země úsměvů

Thajsko, země úsměvů

Víte, která země bývá označována jako „Země úsměvů“? Správně, je to Thajsko. Se svým přátelským, milým a usměvavým obyvatelstvem, bohatou historií, jedněmi z nejkrásnějších pláží na světě, vynikající, světově proslulou kuchyní, oblíbenými thajskými masážemi a celou řadou dalších lákadel se řadí mezi skutečné turistické ráje.

Výčet superlativ by byl dlouhý, každý cestovatel si svůj důvod, proč procestovat právě tuto překrásnou zemi jistě najde sám. 

Let Praha-Bangkok

8605 km dlouhý let z Prahy do Thajska trvá cca 13 hodin, přičemž čas berte jako orientační. Čas příletu závisí na časovém posunu, kdy musíte připočíst v našem zimním období +6 hodin, v letním období + 5hodin. Thajci rozdělení na zimní a letní čas nepoužívají.

Thajsko

Thajsko

Délka letu závisí na povětrnostních podmínkách, typu letadla a také na místě mezipřistání. S leteckou společností ČSA se připravte na přestup v Abu Dhabi, se společností Emirates je mezipřistání v Dubaji. Aktuální informace o časech a místech mezipřistání získáte na stránkách letecké společnosti, se kterou plánujete let absolvovat.

Letenky je vhodné zajistit cca 2 měsíce před odletem, později může být vyprodáno, při dřívějším nákupu letenky zase zbytečně přeplatíte. Rozhodně se tedy vyplatí ceny průběžně sledovat.

Kdy do Thajska?

Pro cestu do Thajska zvolte období od listopadu do května, ať máte jistotu, že se vyhnete období dešťů. Připravte se na opravdové tropy, kdy horký, vlhký vzduch připomíná prádelnu. Jste-li v tropech poprvé, bude to pro vás trošku šok a možná bude trvat déle, než si na místní klima zvyknete.

Rýžové terasy Pa-pong-peang

Rýžové terasy Pa-pong-peang

Zelená pro baťůžkáře

Thajsko je velmi přátelská země a to ve všech směrech. Je ideální destinací pro cestovatele po vlastní ose, které nadchne mimo jiné baťůžkářskou atmosférou nezávislého a svobodného cestování, která je tu cítit na každém kroku. Proto není divu, že i baťůžkáři začátečníci velmi často podnikají svoji první dobrodružnou cestu za exotikou právě do Thajska.

Thajsko je ráj baťůžkářů

Thajsko je ráj baťůžkářů

Jak se v Thajsku chovat?

Thajsko je buddhistická země, proto je dobré vědět pár základních pravidel, jak se v zemi chovat a zbytečně proti sobě nepopudit místní, jinak usměvavé a pohostinné, vůči cizincům poměrně tolerantní obyvatele. Než se nadějete, můžete se nevědomky dopustit nepříjemného faux pas. Jak neporušit základní pravidla chování v cizí zemi?

  • Při návštěvách chrámů a dalších posvátných míst mějte na paměti, že náboženské předměty jsou pro Thajce posvátné a tudíž na ně není dovoleno sahat.
  • Před vstupem do chrámu je nutností zout boty a přikrýt si odhalená ramena a kolena. Nemáte-li s sebou po ruce vhodné oblečení, poslouží vám šátek, který si můžete před vstupem do chrámu zapůjčit.
  • Do některých chrámů mají ženy vstup zakázán, což je třeba plně respektovat.
  • Otočíte-li se se svým batohem zády k soše Buddhy, bude vaše jednání považováno za projev neúcty.
  • Thajci si při seznamování nepodávají ruce, místo toho je sepnou a lehce se ukloní hlavou.
  • Thajci považují hlavu člověka za posvátnou, proto jim na ni nikdy nesahejte. Vaše přátelské gesto by se s pochopením nesetkalo.

K Buddhovi se neotáčejte zády

K Buddhovi se neotáčejte zády

Je do Thajska potřeba očkování?

Mezi základní doporučená očkování do Thajska patří očkování proti břišnímu tyfu a žloutence typu A i B. Samozřejmostí je platné očkování proti tetanu. Nutnost očkování proti obávané malárii závisí na oblasti, ve které se budete vyskytovat, na délce pobytu, ročním období a mnoha dalších faktorech. O jeho vhodnosti se raději poraďte s odborníkem.

Vízum do Thajska

Chystáte-li se do Thajska na méně než 30 dní, vízum mít nemusíte. Na dobu 30-60 dní už pro vás ale vízová povinnost platí. Co budete k vyřízení dokladu potřebovat? V prvé řadě pas s platností více než půl roku po návratu z Thajska, dále pak fotografii, rezervaci ubytování v Thajsku, kopii letenky a výpis z účtu, na kterém musíte mít částku alespoň 30 tisíc Kč/os. Vízum má platnost 60 dní, na místě vám mohou platnost prodloužit maximálně o dalších 30 dní. Cena víza je 1600Kč/os, cestujete-li ve dvou a více osobách, pak se cena snižuje na 1500Kč/os.

Sukhothai

Sukhothai

Měna a ceny v Thajsku

Základní měnovou jednotkou je 1Bath (THB), který se skládá z 100satangů. 100THB je cca 60Kč (přesné informace zjistíte na internetu). Ceny jsou v Thajsku nižší než u nás, mnohdy dost výrazně - třeba o polovinu, levné je především jídlo. Na tržištích je žádoucí smlouvání, je-li však u zboží uvedena pevná cena, smlouvání většinou není možné.

Plovoucí trh Damnoen Saduak

Plovoucí trh Damnoen Saduak

Jakékoliv zboží s podobiznou Buddhy je zakázáno vyvážet. V případě koupě vám bude s největší pravděpodobností zabaveno na letišti. Výjimku tvoří malé sošky koupené jako suvenýr. Zákaz vývozu platí také pro výrobky z krokodýlí kůže a korály.

Bezpečnost v Thajsku

Thajsko je závislé na turistech, proto je kladen velký důraz na jejich bezpečí. Vysoká kriminalita by znamenala velký odliv turistů, což si země nemůže dovolit. Avšak i přes veškerá bezpečností opatření  existují i v Thajsku lokality, kterým je lepší se vyhnout….

Thajsko je zemí mnoha tváří. Ať už objevíte kteroukoliv z nich, nikdy nebudete zklamáni. Patří-li Thajsko k vašim cestovatelským snům, nic vám nebrání nazout toulavé boty a vyrazit vstříc jejich naplnění…

Pláž v Thajsku

Pláž v Thajsku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín